Project Description

Fantastiska fotogömslen för kungsörn på fjället och havsörn på havet

21 – 25 februari  2019

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Utvalda höjdpunkter är:

  • Havs- och kungsörnsfoto från väl inkörda fotogömslen i fjällmiljö, hit kommer världens bästa naturfotografer för att få bilder
  • Duvhöksgömslen med mycket pålitliga besök av hökar, ekorrar, nötskrikor och en rad småfåglar
  • Sannolikt världens bästa havsörnsfotomöjligheter från båt, på absolut närhåll
  • Mycket älg- och rådjurstäta marker, med ett antal mycket imponerande älgtjurar och råbockar
  • En riktigt vild kustremsa vid ett fortfarande levande hav

Den kanske bästa tiden för bilder av kungsörnar i snö på fjället, störst sannolikhet för ett vitklätt landskap. Men det är inte bara kungsörn, havsörnarna kommer ofta på besök till åteln, korp och räv uppe på fjällkanten. Snömöjlighet från första november till sista mars. Där man ser örnarna mot en massiv fjällsida som bakgrund och med flera snygga träd runtomkring för dem att sitta i. Den mörka årstiden är perfekt för duvhöksgömslet, men även sparvhöken brukar komma, Ole Martins gömsleplats inne i skogen har flera olika duvhöksindivider som regelbundna gäster. Dessutom kommer ekorrar, nötskrikor och småfåglar.

På den här resan håller Frida Hermansson fotokurs/workshop. Därför passar denna helg utmärkt även för dem som är nya inom natur- och fågelfotografi.

Gömslena kombineras med en eller flera turer på havet. Det är gott om havsörn, och på vintern kommer de extra nära. De vill inte gå miste om den fisk som erbjuds av Ole Martin Dahle.

”Fish is out, Eagle is coming!” Ole Martin Dahle har just kastat ut fisken som ska locka till sig havsörnen. Han styr båten i rätt position så att alla fotografer kan ”skjuta” åt vänster så vi får vinden i ryggen, för då kommer havsörnen rakt emot oss. Vi har även med tur solen från samma håll, vilket gör att vi slipper fula skuggor på ena sidan av örnen. Sedan kommer dyket. Kamerorna smattrar medan örnen elegant med ett plask plockar upp fisken. Fram med klorna på en bild, i nästa bild griper örnen fisken och kroppen är nu rakt ovanför fisken. I nästa bild skjuter kroppen framåt, och sedan skymmer de stora vingarna nästan huvudet, men ögat syns mellan de olika vingpennorna. Efter några vingslag lyfter örnen och vänder runt. Den rundar båten, medan Ole Martin svänger med så att vi hela tiden kan följa örnen från den position vi har i båten.

Ole Martin har sedan några år sedan skaffat sig en större och snabbare båt. På en eftermiddag eller morgon hinner vi runt till flera av grannfjordarna. De mäktiga bergen som bildar fonden både skyddar mot vinden och ger oss en dramatisk bakgrund i bilderna.

Ett besök uppe hos Ole Martin i Flatanger innebär inte bara en fotografisk explosion av bilder man kanske bara drömt om. Det är en naturupplevelse i sig av högsta klass med havsörnar, hänförande fjordmiljöer och dramatiskt stupande berg. Här fotograferar vi örnar som dyker stuprätt nedåt och sedan rätar upp färden då de närmar sig fisken.

Det här händer inte bara en eller två gånger om dagen, även om det hade varit häftigt nog. Det är inte riktigt lika många dyk vintertid som under häckningen, men örnarna kommer ofta närmare. De tycks väldigt angelägna, och det händer då och då att örnen flyger bara några meter ovanför båten. Då kastar Ole Martin en fisk rakt upp som oftast fångas direkt av havsörnen.

Men det blir inte bara havsörnar, utan också mås- och trutfåglar på nära håll … På havsturen kommer vi att fotografera massor med ”måker”, som Ole Martin säger på norska. En betydande del av alla trutbilder som tas i Europa kommer härifrån, ljuset är ofta fantastiskt, måsarna är nära och den som inte tidigare insett hur mycket roliga bilder man kan göra med måsar och trutar kommer kanske i slutänden att komma hem mer intresserad av att plåta trutar än havsörnar.

Den som skulle misslyckas med de första dyken kommer ändå att få bilderna. Vi får så många möjligheter, och ibland krävs det några örndyk för att man ska komma på bästa fototekniken. Å andra sidan är det inte ovanligt att kanonbilderna sitter redan vid första dyket. Vindriktningen, vädret och ljusets riktning spelar naturligtvis en stor roll. Men Ole Martin vet precis var han ska placera båten.

Till gömslena kommer det ofta flera örnar. Och då kan det bli bråk, innan en av dem ger sig av eller ställer sig på håll och väntar på sin tur i matkön.

Med natur, väder och vilda djur kan man givetvis aldrig vara helt säker, men möjligheterna till att fotografera havsörn och kungsörn här är extremt bra. Så bra att det knappast finns någon plats i världen som kan mäta sig med denna. Vad gäller kungsörnsfoto så är gömslena i världstoppen.
Logi i familjen Dahles fina gästhus, ”Örneredet” kallat, i enkel eller dubbelrum, med delad dusch/WC. Vi har ett stort kök. Antingen tillagar man sjäklv middagen eller så gör vi det tillsammans, maten köper vi i byns stora Sparbutik. Är vi trötta äter vi kanske middag nere på byns restaurang.

Resefakta

Vi använder de väl inkörda kungsörns- och havsörnsgömslena i fjällkanten och duvhöksgömslet i skogen, samt gör en båttur på havet till havsörnarna.
Helg-specialpris, utan ledare från Wild Nature Fotoresor. Tre heldagars fotografering, fyra nätter.

Datum
21 – 25 februari 2019

Pris
13 900 kr
(Anmälningsavgift 2 780 kr)*

Reseledare
Frida Hermansson

Antal deltagare
Min 5, max 6

Sista anmälningsdag
Sex veckor innan avresa

Inkluderat i priset
Logi i dubbelrum med delad dusch/WC i gästhuset ”Örneredet”.
Fotoundervisning, lokal guide och svensk ledare.

Ej inkluderat i priset
Resa till Lauvsnes. Om man inte kör bil kan man flyga till Trondheim, ta lokaltåget som går hundra meter utanför flygplatsen till Steinkjer. Här kan vi ordna upphämtning, en viss avgift tillkommer. Är man flera blir det billigare.
All mat under tiden (kök finns i gästhuset för egen matlagning, restaurant finns dessutom på byn, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och andra saker av personlig karaktär. Matvaror för frukost eller tillagning, om man inte väljer att äta i byns restaurang, handlas i Sparbutiken nere i byn. Vanligt är att deltagarna ordnar två måltider och äter en nere i byn.

*Betalningsvillkor
Anmälan räknas från då anmälningsavgiften inbetalats. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från örnar och stiliga landskap till älg, rådjur och en rad kustfåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom med motsvarande 24 eller 28 mm vidvinkel (fullformat)  till teleobjektiv. Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm eller 200-500 mm eller 180-400 mm, alternativt 100–400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att ”öka” brännvidden kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.
Då det finns risk att det ibland snöar eller i sämre fall regnar och att det kan stänka med havsvatten (saltvatten!) i båten är det viktigt att ha med bra väderskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha vattenskyddande överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken för båttur.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Ett lätt stativ kan medtagas.
Alla kommer att ta fler bilder än man kanske tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.

Kläder
På havet kan det alltid bli kallt, och längs en nordlig kust som denna är det ofta lite kyligare än annorstädes. Ombord på Ole Martins båt så får vi alla låna värmande flytdräkter och livvästar. Värmande skoterstövlar finns också att låna.
Vinter: varmt underställ, helst av ullfrotté/Merino-ull, varma vantar i ullfrotté, mössa och rymliga kängor/stövlar. Oömtåliga ytterkläder, ullfrottésockar, rymliga tumhandskar med tumvantar inuti. Halsduk eller halskrage, gärna i ullfrotté, varma tröjor i två lager, skaljacka utanpå. Vattentäta stövlar eller kängor. Om det ser ut att bli riktigt kallt är dessutom en dunjacka underbart skön att ha på sig.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd. För den som har anlag för sjösjuka föreslås att ni konsulterar läkare eller apotek. Så kallade sjösjukeplåster hjälper många. Dock är det sällsynt att man blir sjösjuk i mindre båtar som denna, blåser det kommer Ole Martin hålla oss i lä i möjligaste mån.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (21/2) Ankomst
Vi möts i Lauvsnes, nere i byn eller vid Ole Martins gästhus (för dem som kör bil skickar vi vägbeskrivning och telefonnummer om man mot förmodan inte skulle hitta huset). De som flyger till Trondheims flygplats tar lokaltåget som går direkt vid flygplatsen till Steinkjer (litet över en timme). Där hämtar bil (mot en avgift, billigare om man är flera samtidigt). Samma vid avresan.

Dag 2, 3, 4 (22-24/2)
Uppstigning tidigt för transport av Ole Martin till gömslena innan det blir ljust. Sedan sitter man till cirka kl. 15–16 i örngömslet, kortare i duvhöksgömslet men istället kan man gå ut en gång till. I gömslena finns toalettutrymme, och man har med sig matsäck. En liten kamin håller värmen.

En av dagarna båttur ut på havet med havsörnsfotografering från Ole Martins snabba båt.

Dag 5 (25/2)
Hemresa på morgonen på egen hand eller till Steinkjer med transport (mot en avgift, se ovan).

Boka resan

Fantastiska fotogömslen för kungsörn på fjället och havsörn på havet 21 - 25 februari 2019

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (I mån av tillgång. Begärt enkelrum 1.200 kr.)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren* Läs resevillkoren
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.