Project Description

Myskoxe på Dovrefjäll, Norge

6 – 8 sept 2019 FULLBOKAD!

Galleri
Anmälan till reservlista
Omdömen

Några av workshopens höjdpunkter

  • Personlig guidning av en fotograf som kan Dovrefjället och som bor där
  • Nära möten med myskoxar ledd av en guide med tillstånd att guida i Dovrefjällets nationalpark
  • Chans till nära möten med andra djur som älg, rådjur och hjort
  • Praktfulla höstfärger på fjället
  • Små grupper, minimum 4 – maximum 5 personer

Det påminner om en scen i en urtidsfilm. En liten flock myskoxar står tätt tillsammans när en ensam tjur kommer vandrande längs bergskammen. Flockens massiva hanne bryter sig ut ur gruppen och tar några tveksamma steg mot inkräktaren. Båda stannar upp. De mäter varandra med blicken och vrålar upphetsat åt varandra. I motljuset syns deras andedräkt som rök. När vrålen inte avskräcker återstår en attack. Förbluffande fort kastar sig de båda urtidsdjuren framåt. Mötet blir hårt, en kraftmätning bortom vett och sans i myskoxarnas parningstid. Ljudet av hornbeprydda pannor som störtar in i varandra låter som betong mot betong. Dessa djur liknar inga andra i den nordiska djurvärlden. Myskoxen är uråldrigt välanpassad till den nordiska fjällvärldens bistra verklighet.

För 40 000 år sedan såg nordens fauna annorlunda ut än idag. Då betade myskoxen sida vid sida med mammut, ullhårig noshörning och jättehjort. Idag är de alla utdöda – utom just myskoxen.

Idag finns myskoxen framför allt i Dovrefjäll i Norge där den återintroducerades strax efter andra världskriget. Man räknar med att det finns ungefär 200 myskoxar i Dovrefjäll. Det är en mäktig upplevelse att möta och fotografera detta sista stora urtidsdjur. Med en och en halv meter i mankhöjd och nästan 400 kg tung är en myskoxetjur en imponerande syn. Tillsammans med den lokale myskoxeguiden och fotografen Even Hønsen Agerup arrangerar vi nu workshops.

Under hösten är det färgsprakande på fjället och myskoxarna befinner sig inte så långt inne i fjällområdena så det är relativt lätt att hitta dom. Detta är den vackraste tiden för de som älskar höstfärger, kalla och klara morgonar och det underbara höstljuset. Resan går i början av september vilket brukar ge enormt fina färger på fjället.

Workshopsfakta

Datum
6-8 september 2019

Pris
6 900 kr
(Anmälningsavgift 1 380 kr)*

Mot extra betalning (2 200 kr per extra dag) kan programmet förlängas, kontakta oss för mer information.

Ledare
Even Hønsen Agerup – Myskoxeguide och fotografisk ledare
Jorunn Jørgensen – Logistik och fjällguide

Antal deltagare
Min 4
Max 5

Inkluderat i priset
Helpension  2 frukoster, 2 luncher, 2 middager, kaffe/te med kakor). Fotografisk handledning och hjälp. Transfer till och från Dombås tågstation.

Ej inkluderat i priset
Resa till Dombås, alkoholdrycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Boende
Hemma hos Even och Jorunn Agerup i Dovre. Husets första etage är till för deltagarna. (2 sovrum, bad, toalett, och öppen spis). Tillgång till husets vardagsrum med öppen spis, kök och matsal. Vi serverar hemlagad mat till våra deltagare.

Enkelrum
Ej tillgängligt

Fotoutrustning
Workshopens fokus ligger på att fotografera myskoxe, men det finnes många andra djur och fåglar på Dovrefjäll. Teleobjektiv, t.ex. 70-200mm, 80-400mm og 600mm ger fina förutsättningar för att få varierande bilder av myskoxe, älg, rovfåglar och andra djur. Bärbardator är bra att ha med så man kan gå genom dagens fotoresultat. Ta med rikligt med minneskort, extra batteri och laddare!

Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 600 mm, är mycket användbara både för mer “traditionella” porträttbilder men även för miljöbilder. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Kläder
Vädret varierar från sommarvärme till kyla. Morgon och kväll är som oftast kyliga. Varma friluftskläder, termounderställ, mössa, halsduk och handskar/vantar rekommenderas. Ta också med regnkläder, rymlig och väderstabil och kängor. Vi klär oss efter väderleksrapporten.

Tillgänglighet
Boendena är fullt tillgängligt. Resans karaktär gör att den inte lämpar sig vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (6/9) (Middag)
Ankomst och introduktion. Därefter middag.

Dag 2 (7/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost och sedan ut på fjället hela dagen. Väl hemma igen med middag och snack om bilder.

Dag 3 (8/9) (Frukost – Lunch)
Tidig frukost och tillbaka till fjället.

Mot extra betalning (2.200 kr per extra dag) kan programmet förlängas, kontakta oss för mer information.

Galleri

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Myskoxe på Dovrefjäll, Norge 6 – 8 sept 2019

OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.