Project Description

Madagaskar – förunderlig natur i lemurernas rike

3-14 oktober 2019

Förlängningsresa: Aye-aye – i fingerdjurets värld

Galleri
Bokningen på denna resa är stängd
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

 • Många arter lemurer som oftast är helt orädda
 • Indri den största lemurarten i Andasibe-Mantadia nationalpark
 • Solnedgångsfotografering i den världsberömda baobaballén
 • Kirindyreservatet med bra chans för Fossa – Madagaskars största rovdjur och Madame Berthes muslemur – världens minsta apa

 • Regnskogen i Ranomafana nationalpark
 • En mångfald av kameleonter
 • Många endemiska geckoödlor och andra reptiler
 • 4 släkten av fåglar som bara finns på Madagaskar
 • Djur i former och färger som inte finns någon annanstans i världen
 • Många nattvandringar för att fotografera nattaktiva djur
 • Möjlighet till förlängningsresa för att fotografera Aye-aye (fingerdjur) och andra djur på nära håll
 • Möten med vänliga människor och hissnande landskap
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi stödjer arbetet för att bevara de sista regnskogarna

Madagaskar är ett sägenomspunnet land. Isolerat och geologiskt uråldrigt med en djur- och växtvärld som är helt unik. Ingen annanstans i världen finns så många arter av kameleonter. Lemurerna finns naturligt bara här – i hela världen.

Mellan 80-90 % av alla djur och växter är endemiska. På Madagaskar finns de märkliga baobabträden, insekter med giraffhals, grodor som liknar Sydamerikas pilgiftsgrodor, världens minsta kameleonter – stora som en lillfingernagel, inga giftormar men ormar som har falska kvistar, grenar och löv på huvudet, hela släkten av fåglar som inte finns någon annanstans, insekter kamouflerade som röda blommor – JA – listan kan bli hur lång som helst!
De fantastiska regnskogarna, bland de äldsta i världen, hyser den största mångfalden av alla öns säregna djur och vi besöker flera av de finaste regnskogarna. Vi fotograferar också i ”spiny-forest” – en torrskog där baobab och bläckfiskträd dominerar.

Madagaskar är världens fjärde största ö och ett fantastiskt land att besöka. Naturen är förunderlig, annorlunda och otroligt spännande.
Människorna är nyfikna och intresserade av främlingar, och det sociala klimatet är mjukt och behagligt.
Kriminaliteten är låg och trafiken är ibland obefintlig – speciellt på landsbygden.

Vi har alltid med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder.

Områden vi besöker är:
Andasibe-Mantadia nationalpark
Runt samhället Andasibe ligger ett kluster av regnskogsområden som är ett av Madagaskars mest spännande områden tack vare det rika djurlivet. Indrin finns enbart i denna del av Madagaskar. Vi besöker Analamazaotra-delen som är 1 500 ha av nationalparken och indrin är stjärnan här. Där vi färdas finns flera familjegrupper med indris.
Ett ihärdigt, sorgmodigt tutande – nästan ylande – ljuder från skogen när indrin sjunger. Sången kan pågå i upp till tre minuter, och när en börjar sjunga kan flera stämma in och bilda en duett eller kör.
Sången är som starkast på morgonen och sent på eftermiddagen. Indrin är den största av lemurerna. I samma område finns också diademsifakan, den vackraste av sifakorna och tillika en av de största lemurerna. Även brun lemur (brun maki) finns. Vi hoppas att hitta en eller flera arter grodor eller bladsvansödlan. Denna gecko är så bra kamouflerad att det nästan är omöjligt att se den mot en mossig stam, även om man står rakt framför. En annan art ser ut som ett visset löv.
Flera arter kameleonter finns också i nationalparken med bl.a. den största arten panterkameleonten. Fågellivet är varierat med den vackra madagaskarparadisflugsnapparen som kronans juvel. Blåkouer och andra kouer är andra endemiska fåglar, stora som nötskrikor, som följer vår färd genom skogen.
På kvällarna ger vi oss ut för att fotografera nattaktiva muslemurer, geckoödlor och kameleonter.

Ranomafana nationalpark
Denna spännande bergsregnskog på 41 600 ha karaktäriseras av tät vegetation och många forsande vattendrag, bl.a. den stora Namoronafloden. Här letar vi efter flera olika lemurarter, bl.a. den gyllene bambulemuren som upptäcktes här så sent som 1991. Den finns enbart här och nationalparken bildades som skydd för denna lemur.
I skogen finns också ytterligare 11 lemurarter, t.ex. den lika så sällsynta och hotade större bambulemur samt brun lemur och den stora Milne-Edwards’ sifaka. Här finns även ett myller av insekter, vi hoppas att hitta den särpräglade giraffhalsviveln, en skalbaggsliknande vivel med en extremt lång ”giraffhals”. Vi letar också efter de färggranna mantellagrodorna – färggranna som Sydamerikas pilgiftsgrodor. I regnskogen finns många arter fåglar som är endemiska som asity, markblåkråkor, ugglor och nattskäror. Efter skymningen fotograferar vi nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Kinindy skogsreservat
Denna skog är unik på många sätt och vis. Den är ett fint exempel på västra Madagaskars torrskogar med inslag av väldiga baobabträd. Dessa skogar får väldigt litet nederbörd under året men är ändå hemviste för en lång rad spännande djur som enbart finns här. Här är den bästa chansen på hela Madagaskar att se och fotografera öns störst rovdjur: Fossan eller frettkatt eller visselkatt som den också heter på svenska. Som en blandning av en katt och en långsträckt jättelik mård är detta nattaktiva rovdjuret en ständig fara för lemurerna som den jagar. I skogen finns den stora och vackra sifakan tillika med 6 andra lemurarter, bland annat världens minsta primat: Madame Berthes muslemur som enbart väger 32 gram. Dessutom en lång rad speciella fåglar med jätttecouan och den harliknande jätteskuttråttan.

Många unika naturområden
Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste naturmiljöer och deras djurliv på mycket nära håll.

Resefakta

Datum
3-14 oktober 2019

Pris  
44 500 kr
(Anmälningsavgift 8 900 kr)*

Förläng din resa till Madagaskar med vår förlängningsresa 
Aye-aye – i fingerdjurets värld.
Läs mer…

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
15 juli 2019

Vandringar
På resan kommer vi att ha många korta vandringar i reservaten varav hela 5 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.

Inkluderat i priset
Logi (del i dubbelrum), inrikesflyg till Morondava, samtliga måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga utfärder, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (buss), transfer till och från Antananarivo flygplats. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Enkelrumstillägg
5 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Antananarivo, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte anges i dagsprogramet och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Antananarivo International Airport. Resan börjar och avslutas här. Reseledaren möter här den 3/10. Transfer till flygplatsen den 14/10 i god tid för avgång för flyg till Skandinavien. Exakta tider anges när flygbolagen släppt flygtider för den aktuella perioden.

Resa i landet
Att resa på Madagaskar är en komplicerad logistisk process. Infrastrukturen är mycket dålig då detta är ett av världens fattigaste länder. Vägarna är dåliga och få, och inrikesflyget är mycket dyrt och opålitligt. Därför måste flygtiden på inrikesflyget dag 2 tas med ett visst förbehåll, då förseningar och därmed ändringar i vårt reseprogram kan förekomma.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kameleonter, insekter och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

Kläder
Klimatet på Madagaskar är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma.
Morgonen kan vara lite kylig i regnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på runt 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Även om vi är utanför regntiden så är det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Ett par grövre vandringsskor eller kängor är ett måste för fötterna i regnskogen. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (3/10) (Middag)
Ankomst till Antananarivo. Transport till vårt hotell i Antananarivo.

Dag 2 (4/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Inrikesflyg till Morondava vid västkusten och havet. Efter vår ankomst och sen eftermiddag åker vi till den världsberömda baobaballén och inväntar solnedgångsljuset. Efter fotograferingen tillbaka till hotellet som ligger nära havet.

Dag 3-4 – (5-6/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgon beger vi oss till Kirindyreservatet som är ett skogsreservat av västlig torrskogskaraktär med väldiga baobabträd. Här väntar två dagar med spännande dag- och nattfotograferingar av det myller av lemurer och annat spännande djurliv som finns här. Vi hoppas på den sällsynta och svårfotograferade fossan – det största rovdjuret – som ofta vistas nära lägret. Dessutom sifaka, nattlemurer, jätteskuttråttan och många spännande reptiler och fåglar.

Dag 5 (7/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgon beger vi oss österut resten av dagen för att nå staden Antsirabe. Ca 10 timmar med buss.

Dag 6 (8/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Vi åker mot Ranomafana via Fianrantsoa. Staden Fianarantsoa är Betsileo-folkets huvudstad, och den är centrum för den katolska kyrkan i landet. Vi gör ett fotostopp på den lokala marknaden. På eftermiddagen kommer vi till Ranomafana. Bussfärd ca 4,5 timmar. Efter ankomsten till nationalparken ger vi oss ut längs en väg genom området för att fotografera nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Dag 7 (9/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Heldag i Ranomafana nationalpark med guide och lokala djurspårare, bara avbruten av lunch och lite vila mitt på dagen. Den spännande bergsregnskogen karaktäriseras av tät vegetation och många forsande vattendrag bl.a. den stora Namoronafloden. Vi letar efter flera olika lemurarter, bl.a. den gyllene bambulemuren som upptäcktes här så sent som på 80-talet. Den finns enbart här och nationalparken bildades som skydd för denna lemur. I skogen finns också den sällsynta och hotade större bambulemur, brun lemur och den stora Milne-Edwards’ sifaka. Ett myller av insekter med den
särpräglade giraffhalsviveln, en skalbaggsliknande vivel med en extrem lång ”giraffhals”. Vi letar också efter de färggranna mantellagrodorna – färggranna som Sydamerikas pilgiftsgrodor.
Efter middagen ger vi oss ut igen, för de som orkar, för att fotografera nattaktiva grodor, muslemurer och kameleonter.

Dag 8 (10/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Idag åker vi till norrut till Antsirabe. Längs vägen ges flera tillfällen att fotografera landskapet på Hauts Plateaux. Här finns typiska Madagaskiska lerklinade byar och ett landskap med mängder av risterrasser, människor i arbete och pittoreska byar. Vi ankommer på kvällen till Antsirabe, en av Madagaskars största städer. Staden grundades av norska missionärer under 1800-talet och ligger på ca 1500 m höjd.
Bussfärd ca 6 timmar.

Dag 9 (11/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Efter frukost fortsätter vi norrut mot Antananarivo som vi passerar i utkanten och därefter vidare öster mot Andasibe-Mantadia nationalpark, en av Madagaskars finaste bergsregnskogsområden. Men innan vi lämnar Antsirabe finns det möjlighet att fotografera lite av stadslivet. Gatubilden präglas av pousse-pousse (rickshaws som man springer med, oftast barfota).
På kvällen väl framme vid regnskogen ger vi oss ut för att leta efter nattaktiva muslemurer och geckoödlor och kameleonter som sover.
Bussfärd ca 5 timmar.

Dag 10 (12/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Nästa morgon är vi tidigt uppe och in i regnskogen hela dagen med kunniga guider och djurspårare, bara avbruten av en kort lunchvila på en restaurang. Även idag är huvudattraktionen den meterlånga indrin, världens största lemur. Den finns enbart i denna delen av Madagaskar och finns här med flera familjegrupper. I samma område finns också den vackra diademsifakan. Även brun lemur (brun maki) finns här. Vi hoppas att hitta en eller flera arter grodor eller av den märkliga bladsvansödlan. Denna gecko är så bra kamouflerad att det nästan är omöjligt att se den mot en mossig stam, även om man står rakt framför. Blåkou och andra kouor är fåglar, stora som nötskrikor, som följer vår färd genom skogen. Efter middagen blir det nattfotografering igen.

Dag 11 (13/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
På morgonen besöker vi det privata reservatet vid Vakona Lodge. Detta är en ö med lemurer. Vi får närkontakt med brun lemur, bambulemur, svartvit lemur (vari) och möjligen diademsifaka.
Därefter delar gruppen och resan sig. De som har valt tilläggsresan: Aye- aye – i fingerdjurets värld, fortsätter österut till Aye-aye reservatet, vid Akanin’ny nofy tillsammans med reseledaren. Huvudresan fortsätter västerut ca 3 timmar genom ett landskap med risterrasser, små byar och bergsryggar till huvudstaden Antananarivo där vår agent väntar för att ta emot gruppen. På kvällen avskedsmiddag.

Dag 12 (14/10) (Frukost – Lunch)
Efter frukost genom Antananarivo till en stor hantverksmarknad. Därefter lunch och transfer till flygplats och hemresa.

Galleri

BOKNINGEN PÅ DENNA RESA ÄR STÄNGD.