Fotoresa Kreta – botaniskt paradis i Medelhavet2017-11-06T15:54:45+00:00

Project Description

Kreta – botaniskt paradis i Medelhavet

10 – 15 april 2018

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Ett av Europas bästa område för vilda orkidéer – med ca 30 blommande arter när vi är där.
  • En av de botaniska “hotspotsen” i Medelhavsområdet med ofantliga mängder av blommor.
  • Fält med blommande vilda tulpaner.
  • Betagande gamla kulturlandskap med olivlundar.
  • Besök i traditionell fiskeby.
  • Reseledaren lär ut bl.a. makrotekniker och ger personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Den grekiska ön Kreta är kanske mest känd för sina fantastiska stränder, Samariaravinen och palatset i Knossos. För den naturintresserade bjuder Kreta på en enorm artrikedom och förekomst av växter. Det är få andra platser i Europa där det finns en sådan rik flora. Kanske är Kreta botaniskt mest känt för sina orkidéer, här finns drygt 65 olika arter, artbegreppet när det kommer till orkidéer är svårt, och de förekommer ofta i s.k. massförekomster. Orkidéerna växer här i en härlig mosaik av många andra spännande blommor. På Kreta kan man hitta fält med vilda tulpaner och rika förekomster av Campanula.

På ön finns totalt ca 2000 växtarter, varav ca 200 finns bara på Kreta. På ängarna i de områden vi kommer att röra oss hittar vi de flesta av de mer spännande och exklusiva arterna som blommar vid tidpunkten. Dessa artrika ängar har även ett rikt djurliv med mindre djur och insekter, vilka vi även kommer att försöka fota under denna fotoresa.

Spili platån som ligger nästan mitt på Kreta är det huvudsakliga målet för vår resa och ligger bara ett par timmar med bil från flygplatsen i Chania.

Området är glest befolkat med små pittoreska byar, mycket lite märks av charterturismens Kreta här. Naturen är omväxlande med kalkstensberg, ängar och skogar och uppbrutet med små jordbruksområden. Överallt finns ett fantastiskt växtliv och en myllrande smådjurs- och insektsfauna.

Under den tid som vi strövar med våra kameror i landskapet är växtligheten och orkidéerikedomen på topp och ca 30 arter orkidéer blommar. Iögonfallande är Ofrys-orkidéerna som med sina blommor imiterar olika arter av honsteklar och bin för att lura hannarna till pollinering. Här hittar vi toffelofrys (O. bertolonii), spindelofrys (O. sipontensis) och bland många arter. Andra orkidéer vi stöter på är borstnycklar (Orchis italica), ögonnycklar (Órchis quadripunctáta), spökyxne (Orchis anthropophora), salepsrot (Anacamptis pyramidalis), paradnycklar (Anacamptis laxiflora), säcknycklar (Anacamptis collina), Romeo & Julia (Dactylorhiza romana) och flera arter av satyrnycklar (Serapías).

Det är dock inte bara orkidéerna som drar till sig vår uppmärksamhet utan vi hänförs också av vilda tulpaner, Campanula och andra spännande växter. Förhoppningsvis har våren varit bra för insekter vilket då ger oss många tillfällen till att fotografera t.ex. fjärilar i de rika ängarna.

Under någon dag gör vi en avstickare ner till kusten och besöker någon av de spännande miljöer som gömmer sig i de fiskebyar som finns där.

Under resans gång så lär reseledaren ut flera olika sätt att fotografera de fantastiska växterna. Vi kommer att jobba med allt från makrofotografering till bilder med arter i miljö. Vi fotograferar också så nära de underbara orkidéerna att bilderna blir mer abstrakta och mer suggestiva uttryck av färg, former och ljus. Vi prioriterar alltid bra ljus och tidig morgon och sen kväll är vi igång som mest tack vare det varma och mjuka ljuset, men vi kommer även att prova på att använda konstljus. Under resan kommer vi att ha tid för flera fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom olika tekniker och vi kommer att titta på bildkomposition samt varandras bilder, allt för att utvecklas som fotograf.

Vi bor på ett litet familjeägt hotell i en liten by som ligger mitt i det botaniskt rika området. Våra måltider kommer vi att äta på lokala restauranger och ibland blir det även picknick ut i den vackra naturen. I byn och dess närhet finns fina fotomiljöer, allt från pittoreska miljöer till ängar med orkidéer och andra växter.

Transporter under resan kommer att ske med minibuss.

Detta är en resa inte bara för naturfotograferna utan även för dig som vill lära dig annorlunda fototekniker, är botaniskt intresserad eller som vill uppleva en unik botanisk del av Europa. Allt i ett lugnt tempo så att vi hinner med att njuta av allt runt omkring oss.

 

Resefakta

Datum
10-15 april 2018

Pris
13 900 kr
(Anmälningsavgift  2 780 kr)*

Reseledare
Anki Hammar

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
28 februari 2018

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss), transport från och till Chanias flygplats

Enkelrumstillägg
1 500 kr

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Kreta, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, saker av personlig karaktär och dricks.

Flygplats
Resan påbörjas och avslutas på Chanias flygplats.
Vår reseledare möter vid ankomst på Chanias flygplats.

Fotoutrustning
För fotografering av växter och småkryp rekommenderas brännvidder från 24 mm upp till 200 mm. Makroobjektiv är bra att ha, saknar du ett makroobjektiv kan du klara dig med en sats av mellanringar eller med en försättslins så ditt korta tele eller ditt normalobjektiv blir ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en stark ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt. Mer information kommer med en speciell reseinformation inför avresan. Vi kommer att koncentrera oss på landskaps- och makrofotografering så ha gärna med eget stativ. Även trådutlösare och polfilter kan vara bra att ha med.

Kläder
Klimatet under våren på Kreta är något varmare än i Sverige vilket innebär att lättare fältkläder är det perfekta valet. Dock kan det periodvis vara  kyligt så en fleecetröja och varmare jacka kan behövas. Ta även med regnkläder och regnbyxor för att kunna krypa runt i om det är blött i gräset.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (10/4) (Middag)
Ankomst till Chania sen eftermiddag och på flygplatsen väntar vår reseledare. Härefter följer en bilresa på ca. 3 timmar innan vi når vårt hotell i den lilla byn Spili. Efter att vi har checkat in och ätit middag, så har vi en kort briefing om vad som väntar oss under de kommande dagarna.

Dag 2-5 (11-14/4) (Frukost – Lunch – Middag)
Varje dag har vi en tidig start vid soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till hotellet för en mer riktig frukost och en stunds siesta. Lunch äts på någon lokal restaurang och efter lunchen har vi tid för olika fotografiska workshops och bildbehandling innan vi förbereder oss för eftermiddagens fotosession. Vi väljer fotolokal efter årets förutsättningar och väder och vind.

Dag 6 (15/4) (Frukost)
Efter en tidig frukost har vi ca. 3 timmars transfer till flygplatsen i Chania.

Galleri

Sista anmälningsdag

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Kreta - botaniskt paradis i Medelhavet 10 - 15 april 2018

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans deltagare*
Jag godkänner resevillkoren* Läs resevillkoren
All korrespondans kommer att ske via e-mail om inget annat specifieras av kund