Projektbeskrivning

Florida när det sjuder av liv i kolonier och våtmarker– alligatorer och ett fågelliv i överflöd

28 februari – 8 mars 2020

Galleri
Omdömen
Anmälan till reservlista

Några av resans höjdpunkter:

 • Resan omfattar 9 nätter och 10 dagar.
 • Fågelfotografering i absolut världsklass – ibland mitt i städerna. 
 • Ett fascinerande fågelliv, bara i Everglades har man räknat 360 arter.
 • Vi genomför resan vid den tidpunkt då man ska resa till Florida om man vill fotografera fåglar. Det är nu full fart i häckningskolonierna. För bästa fågelbilderna åker man hit från mitten av januari, och allra bästa tiden är från februari, mars, april. Från mitten av maj lugnar det åter ner sig i många kolonier.
 • Vi är de enda som kör med fyra båtturer, på så sätt kommer vi in i områden som annars är otillgängliga. Och naturligtvis vill vi ha både morgon- och kvällsljus. Fantastiska möjligheter på dessa båtturer till kanonbilder inte minst på (vid denna tid på året kraftigt färgade) rosenskedstorkar och stora grupper av hornpelikaner (på amerikanska “white pelicans”) och kolonier med bruna pelikaner och mycket mer.  De fyra båtsessionerna har av våra resenärer klassats som extraordinära höjdpunkter på resan.
 • Många stora fåglar, nio hägerarter, ormhalsfåglar, amerikanska ibisstorkar, rosenskedstorkar, fiskgjusar, pelikaner.
 • De flesta fåglar är märkligt oskygga, nästan alla på bekvämt fotograferingsavstånd.
 • Här behövs inga gömslen, vi kan röra oss fritt för bästa vinklar.
 • Förhistoriska bjässar till alligatorer på nära håll.
 • Brutus vet vilka ställen som är de bästa för fågelfotografering och tar oss med till några personliga favoriter, något ställe är det även ytterst få amerikanska fotografer som känner till. 
 • Vi äter bekvämt på nära avstånd från fågellokalerna.
 • Vi har tidigare gjort uppskattade och mycket lyckade resor till Florida. 

För de flesta svenskar är Florida liktydigt med sol och bad, eller Disney World. Men vi kommer på vår resa varken att sätta vår fot på Disneyworld eller i Miami Beach. Däremot kommer vi med största sannolikhet att stöta på såväl nyfikna ekorrar som tvättbjörnar men framför allt imponeras av oskygga amerikanska gråhägrar, ägrett-, snö-, natt- och kohägrar på nära håll. Den fortfarande hotade amerikanska ibisstorken och den färgglada rosenskedstorken kommer vi på fotograferingsavstånd från. Ormhalsfåglar och öronskarvar häckar och bråkar på några meters avstånd. Den socialt utvecklade korpgamen försöker kanske rentav stjäla vår fotoutrustning när vi lämnat väskan en bit bakom oss.

Att besöka Everglades är som att låta en gammal pojkdröm gå i uppfyllelse. Våtmarkerna i sydvästra Florida har alltid omgetts med ett slags mystik. Everglades är en mosaik av våta sumpmarker, prärieområden, mindre vattendrag och kanaler och skogar. Det är alldeles platt, högsta landpunkten är bara några få meter över havet.

Fågelhäckningsplatserna i Florida ligger annars inte sällan mitt i städerna eller i närbelägna våtmarker på öar runt kusten. Det speciella med Florida och de platser vi besöker är att fåglarna är orädda. Fråga en amerikansk fågelfotograf vad han använder för gömsle, han kommer troligen bara skaka på huvudet och fråga vad det är för något. Amerikanska grå- och ägretthägrar kan para sig på åtta-tio meters håll, en del har börjat tidigt och har troligen ungar som med svajande halsar tigger om att först få mat när föräldrarna kommer flygande med färskfångad föda. Andra har precis börjat häckningen. Mars är en perfekt tid för den som vill fotografera fåglar.

Efter många besök under tjugo års tid tar Brutus Östling oss med till sina pärlor, en del är okända favoriter, andra mer kända fågelkolonier.

Efter att ha anlänt till hotellet i Florida City första kvällen börjar vi vår resa med en tidig morgon på det lättaste stället i själva Everglades när det gäller att komma fågellivet riktigt nära. De amerikanska gråhägrarna, ägretthägrarna och den amerikanska sultanhönan fotograferas på tjugo, femton, tio eller ibland fem meters håll, liksom öronskarvar och häckande ormhalsfåglar. En del bon ligger på tre-fyra meter avstånd. Fåglarna låter sig icke störas av vår närvaro.

Vi fotograferar från en uppbyggd träbro som går genom alligatorvatten. Tidigt på morgonen håller sig alligatorerna mer eller mindre osynliga. För ett växelvarmt djur är vattnet bäst under nattens kyliga timmar. Men när solen stigit upp kommer de upp på land under träbron eller rentav vid gångstigen på land. Där ligger de och njuter av den varma solen.

Fem meter, i bästa fall sex meter lång kan den amerikanska alligatorn bli. De ser verkligen förhistoriska ut med sitt överdimensionerade huvud, alldeles platt upptill, likt en and. Jämfört med den amerikanska alligatorn är den andra av världens två alligatorer, den kinesiska alligatorn, en miniatyr, knappt 1,5 meter lång.

Florida har verkligen ”välsignats” med alligatorer. Mer än en miljon finns i den amerikanska delstaten, och större delen lever i Everglades nationalpark. Här pratar vi om en modern Jurassic Park.

En fiskgjuse dyker ner för att ta upp en fisk i det lugna vattnet mellan buskagen. Den grönryggade hägern står stilla på en gren för att plötsligt sträcka halsen ner i vattnet för att fånga sitt byte. Eller så sträcker den halsen upprört för att den upptäckt eller trott sig upptäcka en rival eller fiende i vegetationen. Den amerikanska sultanhönan födosöker längs gräskanten och hoppar mellan de gröna bladen i vattnet bara sex-sju meter bort.

Korpgamen är de amerikanska kontinenternas vanligaste gam. Det finns tjugo miljoner från Nord- till Sydamerika. De sitter orädda och iakttar oss när vi på två meters håll smyger förbi. De putsar varandra, men plötsligt tycker en att platsen är för liten och får för sig att jaga bort sina grannar. Medan vi fotograferar dessa smyger en annan korpgam fram till fotoryggsäcken vi lagt på marken en bit bort och försöker dra iväg med hela väskan eller i alla fall komma åt något ätbart bland objektiven.

Resefakta

Datum
28 februari – 8 mars 2020

Pris  
31 900  kr
(Anmälningsavgift 6380 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Min 5
Max 10

Inkluderat i priset
Nio nätter och tio dagar. Del i dubbelrum, transporter till alla hotell och fotolokaler med minibuss eller bilar, transfer från och till Miami Internationella flygplats,  fotoundervisning, guidning till några av Floridas absolut bästa fågelfotolokaler, hela fyra båtturer, inträden till nationalparker.

Resepriset förutsätter att ankomst- och avgångstider anpassas de tider vi meddelar skriftligen per mejl.

Enkelrumstillägg
9.200 kr

Boende
Vi bor på hotell av både högre och vanlig medelstandard.

Högsäsong:
Högsäsong i Florida är från mitten av december och till maj. Det innebär att hotellpriser med mera stiger med 25–60 % jämfört med under lågsäsong. Vi har trots det valt denna tid därför att vi vill inte ta med en fotografgrupp till Florida för att plåta fåglar under vad som är lågsäsong också för fåglarna. Vi har dessutom valt den absoluta höjdpunkten, våren. Det är då kolonierna sjuder av liv, det är fullt av action, en del parar sig fortfarande och det förekommer fajter om honorna, hanarna kommer med bomaterial, men de flesta har ungar och det är fantastiskt att se och plåta dessa tigga och sträcka sina rangliga långa halsar för att få föräldrarnas uppmärksamhet – och kanske framför allt få del av den föda dessa bringat till boet. Det är tätt mellan bona, och ormhalsfåglar, öronskarvar, ägretthägrar och amerikanska gråhägrar näbbhuggs hela tiden för att bevaka sitt utrymme och köra bort grannar som råkar komma för nära.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Miami internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, måltider (vi äter vanligen brunch och middag på restauranger typ Denny’s, nära fotolokalerna), drycker och saker av personlig karaktär. På flera av hotellen kan man själv ordna tidig frukost och sent kvällstugg, där finns på flera hotell kylskåp, pentry med mera på rummen, vi kör till fotolokalerna innan frukosttid. Vi handlar nödvändigheter under dagarna.

Flygplats
Miami internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera fåglar och andra djur och landskap. Eftersom fåglarna är oskygga i Florida behövs och används inga gömslen. På en del ställen räcker ett 70–200 mm teleobjektiv. På de flesta ställen är 80–400 mm-zoomen det mest användbara, ta med telekonverter. Längre teleobjektiv är bra för närporträtt med mera. Med fullformatskamera bör en längsta brännvidd på 400 mm kompletteras med telekonverter.
En normalzoom med vidvinkel motsvarande 24/28 mm (fullformat) för andra typer av bilder, landskap med mera, bör naturligtvis också följa med. Ett makrotele kan ibland vara användbart.
För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv eller en zoom kan du använda telekonverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ ska medtas, behöver inte vara de tyngsta eller mest stabila. I båtarna kan enbensstativ vara användbart.

Kläder
Temperaturen i Florida i mars är vanligen som svensk sommar men litet varmare, ibland kan det bli över 30°C. Dock kan morgonen och kvällen upplevas lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka. Gymnastikskor och kängor, som inte är för varma, är ett bra val för nästan allt. En morgon eller kväll vid fotografering av mindre vadarfåglar kanske en del vill lägga sig i dyn. Då är det bra med våtbyxor och jacka. Eller ombyte efteråt. (Man får skölja av kläderna på rummet sen. Men en varning: en del av dyn stinker.)

Tillgänglighet
Boendena är delvis tillgängliga. De flesta miljöer är tillgängliga vid litet nedsatt rörelseförmåga. Flera av fågellokalerna har boardwalks eller relativt jämn väg. Fråga oss om ni vill veta mer.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast tre månader innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor när det gäller anmälningsavgift och sista betalningsdatum.

Pass och visum
Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från USA. För resa till USA behövs ett Esta visum. Ansök om visum i god tid.
 Visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Everglades är ett vattenrike, och det ter sig naturligt att bege sig ut i båt. De flesta har säkert sett så kallade airboats, på många ställen längs Everglades få vägar kan man uppleva en fartfylld färd längs kanalerna i våtmarken. Men båtarna stör naturligtvis fågel- och djurlivet, dessutom flyr fåglarna långt innan vi kommit på bekvämt fotograferingsavstånd. Vi väljer därför att ge oss ut i en liten motorbåt i ”Thousand Island”-riket i Everglades. När vi kommer nära kolonierna eller grupperna av hornpelikaner eller rosenskedstorkar stagar sig kapten fram med motorn avslagen. Ett enormt örike med gröna mangoveträd, och när man kommit ut med båten inser man att det verkligen handlar om tusen öar. Mangroveskog är skog i tidvattenzonen, en med träd vars rötter blottläggs vid ebb och som ligger under vattenytan nät tidvattnet fyller på. När det är ebb ser vi tvättbjörnar som letar efter krabbor och skal.

Vi gör inte en utan två båtturer här i ”Thousand Island”-området utanför Everglades City, den första på kvällen där vi plåtar ända till solnedgången. När solen närmar sig horisonten sätter vi kurs mot en stor mangrovekoloni med hägrar och bruna pelikaner. Fåglarna kommer inflygande med bomaterial, grenar och annat användbart. Solen befinner sig nära horisonten, och det blir förhoppningsvis en magisk upplevelse med hägrar som siluetter mot Floridas rodnande kvällshimmel.

Sedan gör vi en till båttur på morgonen där vi förhoppningsvis får fåglarna i soluppgången. Vi tar oss runt på de smala kanalerna under några timmar. På morgonen vaknar fågellivet till liv och det är befril aktivitet.

Ett besök i Florida är inte fulländat utan ett besök i grannreservatet, Big Cypress National Preserve. Det är ett slags förlängning av Everglades nationalpark. Vi finner samma djur- och fågelliv men träden är annorlunda. Här växer enorma cypressträd. Stora delar av året står de i vattnet. Vi tar oss in på en väg som leder mellan de stora träden. Det är en surrealistisk känsla, nästan som en scen hämtad ur Sagan om ringen. Här vadar gärna vita ägretthägrar mellan de magnifika cypresserna. Och vi möter alligatorer – mitt i skogen!

Etfter ett par nätter här beger vi oss till området nära Fort Myers någon timmes bilresa norrut. Vi bor på Fort Myers Beach. Nära hotellet fotograferar vi pelikaner, häckande fiskgjusar och förhoppningsvis den födosökande rosthägern, alltid rolig i sin födojakt när den försöker skugga vattenytan genom att lyfta upp vingarna och sedan piruettlikt dansar eller ska vi litet ofint säga ”struttar” fram.

Vi följer bilspåret i klassiska våtmarksområdet Ding Darling på Sanibel Island minst en morgon eller en kväll. I Nordamerika har vi två natthägrar, normalt sett rätt skygga men i Ding Darling liksom på ett par andra ställen längs vår resa kan både den vanliga natthägern och den gulkronade natthägern visa sig ovanligt orädda.

Vi beger oss även iväg för att fotografera prärieugglor mitt i stan. När vi kör genom Cape Corals parkområden ser vi många inhägnade häckningsplatser för prärieugglan. Till och med utanför stans bibliotek och rådhus häckar ugglorna. Närmare ett tusen par lär häcka inne i stan. Ambitiösa fågelskådare har räknat till minst 2500 jordhålor för häckning mitt inne i Cape Coral. Om det inte är världsrekord är det i alla fall ett Floridarekord. Och det är inte att undra på att folk från hela världen reser hit för att fotografera ugglorna.

Efter två nätter i Ft Myers Beach far vi norrut. En bit norr om Ft Myers Beach finns också ett annat klassiskt våtmarksområde. Det brukar vara ett av Floridas bästa ställen för fågelfotografer, trots att det är relativt litet. Är det bra, vilket det alltid varit under de otaliga besök som Brutus gjort här, gör vi ett besök till en senare morgon. Våtmarksområdet är inte stort, men aktiviteten är fantastisk.

Under en heldag – vi delar upp gruppen på två olika dagar om vi är fler än sju – far vi en bit norrut. Där åker vi ut i en lagom stor båt (förutom kapten är vi max sju) för att fotografera häckande bruna pelikaner störtdykande ner i vattnet eller landande i de stora mangroveträddungarna. Av motorbåtens kapten får vi låna höga vadarbyxor. Vi vadar i det midjegrunda vattnet för att få bästa vinklar inte bara på pelikaner utan även mindre vadarfåglar och framför allt rosenskedstorken, som brukar vara färggrann denna tid. På eftermiddagsturen försöker vi i vadarbyxorna fotografera pelikaner, rosenskedstorkar och vadare som i det sena solljuset tar sig ett kvällsbad. Vi försöker få till stånd motljus som ger bästa effekt på vattenstänket.

Medan den ena halvan ägnar en dag åt att vara ute på båten beger sig den andra gruppen till en plats där vi vanligen finner häckande ugglor och födosökande vadarfåglar, och på eftermiddagen tar vi oss till en oväntad men fantastisk plats mitt i en förort. Här finner vi den häckande amerikanska ibisstorken på fotograferingsavstånd men naturligtvis också de vanliga hägrarna och ormhalsfåglarna. Med tur kan det hända att rosenskedstorken landar bredvid den ametikanska ibisstorken, och båda sätter igång med sin kvällshygien i det sista varma ljuset. Här blir vi förmodligen de enda besökarna denna dag.

Före sista natten beger vi oss på en två och en halv timmes bilfärd mot östkusten för att ägna den sena eftermiddagen och resans avslutande morgon åt en våtmark som sjuder av liv. Vi är mitt i häckningssäsongen, och här finns amerikanska gråhägrar, ägretthägrar, skarvar, ormhalsfåglar vart vi än vänder oss. Och numera har den bara för några år sedan riktigt utsatta arten med amerikansk ibisstork börjat häcka här för fullt. Vi är ibland på ett par meters håll från hägrar som parar sig eller skedstorkar som matar ungarna. Har inte minneskorten redan tidigare tagit slut på löpande band är det nästan omöjligt att undvika det här.

Fågellivet är helt oskyggt, hägrarna, ormhalsfåglarna, öronskarvarna och till och med den amerikanska rördrommen (en tvillingart till vår rördrom) känner sig trygga i buskagen intill gångbroarna. I vattnet vaktar alligatorerna häckningsplatsen från andra predatorer. Många andra mindre fågelarter kommer på besök eller häckar också i området.

Fortfarande ståtar ägretthägrarna med sina imponerande ägretter, det vill säga det trettiotal långa stjärtfjädrar som gett hägern dess namn och som också höll på att leda till denna arts utrotning för litet över hundra år sedan. I Nordamerika liksom i Havanna, Paris, London var det mode att pryda damhattarna med fjädrar och ibland hela fåglar, i alla fall små kolibrier. Tack vare högljutt motstånd kom detta mode slutligen av sig en bit in på 1900-talet. Innan dess ledde detta hattmode till fem miljoner fåglars död varje år enbart i Nordamerika.

Normalt är ägretthägerns nakna parti mellan ögat och näbben blekt. Men under häckningssäsongen, alltså från slutet av januari och in i maj får denna så kallade tygel en kraftig intensivt grön färg, och eftersom vi kommer hägrarna nära har vi goda chanser till fina porträtt i det varma kvälls- respektive morgonljuset.

Ägretthägrar och gråhägrar och andra har sedan något år fått sällskap av allt fler häckade amerikanska ibisstorkar. Den nyligen så hotade arten häckar nu ogenerat på några meters håll från den boardwalk på vilken vi rör oss runt i området. Helt sanslöst.

Efter en hektisk sen eftermiddag och en ännu mer hektisk fotomorgon är det nu dags för oss att bege oss till flygplatsen i Miami. De som vill tar ett sent flyg hemåt. För dem som vill stanna längre och kanske ägna de fantastiska områden vi besökt ytterligare några dagar rekommenderas att man hyr en bil och beger sig ut på nya äventyr.

Kanske vill någon förlänga resan med ett besök på rymdcentret Cape Canaveral, klart värt ett besök.  Samtidigt kan man kolla ett par  våtmarksområden som ligger i närheten.

Fakta: Everglades

Inte mer än en timmes bilkörning från Miami ligger den obebodda och till största delen svårtillgängliga vildmarken Everglades. Everglades nationalpark består av närmare sex tusen kvadratkilometer våtmarker. Egentligen är området en sötvattenflod, även om det är svårt att inse detta när man betraktar det platta subtropiska våtlandskapet. Vattnet kommer ursprungligen från de syrehaltiga grundvattenflödena i Floridas centrala delar. Grundvattenflödena har sedan samlats i Lake Okeechobee som är Everglades stora vattenkälla. Under cyklontiden översvämmas sjön, och vattnet bildar floden Everglades, som alltså är 97 kilometer bred och slutar i havet 16 mil längre söderut. Vattnet rör sig långsamt, knappt märkbart.

De ursprungliga indianstammarna i Everglades, Calusa och Tequesta, senare också Seminole och Miccosukee, förstod sig på och respekterade våtmarken. Nybyggarna som kom till Everglades på 1800-talet och vidare in på 1900-talet betraktade hela området som obrukbart, värdelöst. Resultatet blev att man tömde våtmarkerna på vatten, man byggde dammar, kanaler och utdikade stora områden. På så sätt torrla man stira delar av Everglades och våtmarkerna ödelades. Hade inte Everglades nationalpark bildats 1947 hade troligen inget av våtmarksområdet funnits kvar. Jättestaden Miami gränsar till Everglades och natuionalparken tillkom som en sista chans att rädda de 20 procent av våtmarkerna som återstod.

Everglades är oersättligt ur art- och mångfaldssynpunkt, här finns många både djur- och växtarter som riskerade att helt gå förlorade innan området skyddades. Förutom alligatorerna, tvättbjörnarna har man räknat 360 fågelarter i Everglades. Många är specialiserade våtmarksfåglar med långa ben och näbbar för att kunna födosöka just i våtmarker.

En av de mest säregna arterna är ormhalsfågeln, en fågel som liknar skarvarna med en extra lång hals, nästan som en orm. Den reglerar sin flytförmåga så att kroppen kan flyta under vattenytan medan bara halsen sticker upp över ytan, också som en orm. Fisken sväljs hel. Efter sina fiskeförsök sitter den precis som skarvar gör på någon gren och torkar sina utsträckta vingar. Andra fåglar som lever på fisken i Everglades är alla hägerarter. Den amerikanska gråhägern är närmast en aningen större tvillingart till vår gråhäger, snö- och ägrettthägrarna är däremot helt vita. Dessutom finner vi natthägrar, både vår natthäger och den gulkronade natthägern, den ”dansande” rosthägern, den trefärgade hägern liksom blåhägern. Och kohägern naturligtvis. Under vår resa har vi stor chans att fotografera alla dessa.

Fiskgjusen häckar på elstolpar, vid broar och som närmast har vi fotograferat den på några meters håll. USA:s nationalsymbol, den vithövdade havsörnen, är litet mera skygg och låter sig mer sällan fotograferas på nära håll.

I markerna lever också en del hotade och ovanliga arter. Den art som är svårast att se är Floridapantern, en underart av puma som bara lever i Florida. Efter att ha varit så få som ett tjugotal individer finns det nu över etthundra individer. Men chanserna att få se den är små, men vem vet? Spänningen finns där, den kan ju dyka upp. Svartbjörnen är mer talrik, chansen att man stöter på den är liten men det händer.

Dagsprogram

Dag 1 (28/2) 
Ankomst till Miami internationella flygplats under eftermiddagen och vidare transport till hotell i Florida City, nära Everglades.

Dag 2 (29/2)
Första morgonen inleds med tidig fotografering vid Everglades mest lättillgängliga plats för fotografering av hägrar, ormhalsfåglar och alligatorer på nära håll med bakgrunder som medger rena porträtt, ibland riktigt bra action. För den som inte varit i Florida tidigare är detta en perfekt mjukstart som ger en försmak av hur oskygga fåglarna kan vara. När förmiddagsvärmen kommer brukar alligatorerna komma upp på land. Efter ett häftigt morgonpass äter vi brunch i Florida City och kör vidare. Vi kör eftermiddags- och kvällsfografering fram till solnedgången från mindre båtar i “Thousand Islands”-området nära Everglades City. Ett enormt örike med gröna mangoveträd. När man kommit ut med båten inser man att det verkligen handlar om tusen öar. Vi avslutar vid en stor koloni med hägrar och bruna pelikaner. Fåglarna kommer inflygande med  grenar till bona. Förhoppningsvis en magisk upplevelse med hägrar som siluetter mot Floridas rodnande kvällshimmel. Middag och incheckning på hotell i närheten.

Dag 3 (1/3)
Vi fortsätter med morgonfotografering från de små motorbåtarna i Everglades träskmarker. Brunch. – På eftermiddagen fram till dess att det är mörkt undersöker vi Big Cypress National Preserve. Vi finner samma djur- och fågelliv som i Everglades men här växer enorma cypressträd. Det är en surrealistisk känsla, nästan som en scen hämtad ur Sagan om ringen med vita ägretthägrar mellan de magnifika träden. Och vi möter alligatorer!

Dag 4 – 5 (2 – 3/3)
Vi börjar morgonen med ett nytt besök i Big Cypress National Preserve men nu fotografering i morgonljus. Frukost/brunch. Sedan kör vi norrut mot Fort Myers Beach där vi bor på ett hotell nära stranden. Under eftermiddagen och dagen efter läggs programmet upp litet beroende på situationen, läs mer i den långa texten. Här handlar det om en rad olika fotolokaler (läs mer i brödtexten), och vi återvänder på kvällen till vår bas på beachen. Vi kommer troligen också att fotografera en del väldigt nära hotellet i ett litet dolt område där havsvattnet ibland letar sig in och bildar grunda vikar/sjöar där vadarfåglar håller till. (Man hinner förhoppningsvis också ta sig ett dopp i havet på lediga stunder.)

Dag 6 (4/3)
På morgonen/förmiddagen fortsätter vi att fotografera i Ft Myers Beach-området. Efter två nätter i Ft Myers Beach far vi sedan norrut mot en hemlig plats. Vi checkar in på ett trivsamt hotell, och man kan hinna med kvällsdopp i havet eller poolen. Beroende på ankomsttid till denna stad hinner vi med ett fotopass före eller efter incheckning.

Dag 7 och 8 (5–6/3)
Vi stannar tre nätter på hotellet som har en restaurang som lockar till sig många från lokalbefolkningen. Två av morgnarna kommer vi att plåta vid vad som skulle kunna påstås vara Floridas verkliga och litet halvdolda highlight när det gäller actionfotografering vid en koloni. Under en av dagarna – två olika dagar om vi är fler än 6 plus ledare  – far vi 45 minuter norrut och ut i en mindre motorbåt för att fotografera häckande bruna pelikaner störtdykande ner i vattnet eller landande i de stora mangroveträddungarna. Vi lämnar den lilla hamnplatsen före soluppgången. Av motorbåtens fotograferande kapten (med bilder och reportage i de stora resemagasinen) får vi låna höga vadarbyxor. Vi vadar i det midje- eller ibland knägrunda vattnet för att få bästa vinklar på bland annat pelikaner och rosenskedstorkar. Det här är den säkraste platsen just för rosenskedstorken. På morgonen vadar vi från båten ut i de höga vadarkläderna – det handlar inte om mer än 25-35 meter – och fyller minneskorten med actionbilder när skedstorkarna och pelikanerna badar eller landar eller lyfter. Då och då susar kanske en imponerande rosenskedstork förbi oss och kameran på bara några få meters avstånd. Vid denna tid gör rosenskedstorkarna färgmässigt skäl för namnet.

På eftermiddags-/kvällsturen satsar vi mot slutet på motljusbilder på badande fåglar, häftigast blir ju rosenskedstorkar och pekikaner när de badar med stänkande vatten i motljus och med en mörk bakgrund, mangroveträd i skugga. Med tur får vi även här en häftig solnedgång.

Om vi är fler än sex plus reseledare delar vi upp oss på två olika dagar i båt. Och medan den ena halvan ägnar en dag åt att vara ute på båten beger sig den andra gruppen till den häftiga våtmarken med action inte så långt från hotellet. Och på eftermiddagen tar vi oss till en mindre våtmark där den amerikanska ibisstorken häckar på fotograferingsavstånd. Med tur kan vi plåta den sällsynta limpkinen, på svenska: ralltrana. Den har börjat häcka här, noterade vi under resan 2019. Och det kan också hända att rosenskedstorken landar bredvid den amerikanska ibisstorken. Naturligtvis finns det gott om andra hägrar också. Vid detta område kommer vi troligen att vara helt ensamma vad gäller fotografer. En okänd liten och synnerligen överraskande pärla även bland amerikanska fågelfotografer.

Efter avslutad båttur eller avslutat pass vid ibisstorkarna kör vi tillbaka till hotellet.

Dag 9 (7/3)
Förmiddagen ägnar vi för andra gången helt åt en av de lättast fotograferingsbara häger- och ormhalskolonier man kan hitta i USA. Tio meter ifrån där vi står på land är det full action mest hela tiden. Ofta landar hägrar en bit ifrån oss där vi står för att leta fter grenar som kan ha fallit ner från träden. – Vid 1o–11-tiden äter vi brunch, och sedan kör vi två och en halv timme i riktining mot Miami flygplats. Men vi stannar på vägen för att ägna den sena eftermiddagen och resans avslutande morgon åt en våtmark som sjuder av liv. Här finns amerikanska gråhägrar, ägretthägrar, skarvar, ormhalsfåglar vart vi än vänder oss. Och sedan bara något år häckar även den förr så skygga och ovanliga amerikanska ibisstorken här. Och fotograferingsavståndet mellan gångbron och storkarna är på sina håll fem meter. När solen gått ner är det dags för middag.

Dag 10 (8/3)
Vi börjar när det är mörkt i samma kolonieldorado där vi avslutade gårdagen vid mörkrets inbrott. Här finns hur mycket som helst att göra fotograferingsmässigt. Efter brunch är det dags att bege oss till Miami flygplats för ett sent eftermiddagsflyg.

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Florida 28 februari – 8 mars 2020

OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.