Project Description

April i Ungern – svarta storkar, skedstorkar, rödhuvad dykand, härfåglar, nu är vadarna som bäst

13 – 20 april 2019

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • April innebär den allra bästa tiden att fotografera i den ungerske fotografen Bencé Màtes gömslen i våtmarken. Det är då de svarta storkarna, skedstorkarna, även vanliga gråhägrar, ägretthägrar, natthägrar är som mest aktiva nere i de fantastiska gömslen som heter “Teatern” och “Biografen”. Kungsfiskare, härfågel, minerva- och hornugglor med flera brukar vara i full aktivitet, vadarfåglarna flockas framför gömslena. Rödhuvad dykand tillhör de dagliga besökarna. Det sjuder av liv i våtmarksvattnet vid denna tid.
  • Unika gömslen som ger spektakulära och annorlunda bildmöjligheter; vi befinner oss i och några meter utanför nationalparken
  • Gömslena är byggda så att man bekvämt fotograferar från vattennivån vilket ger helt andra bakgrunder
  • Möjligheter att få bilder på minst ett fyrtiotal arter, till höjdpunkterna hör vid denna svart stork, skedstork, rödhuvad dykand och många fler.
  • Gömslena ligger på mellan sjuttio meters och någon kilometers avstånd från gården där vi bor
  • Fotografering från tidig morgon till kväll, massor av action
  • Gömslesittningar varierar från ungefär tre till sex timmar, beroende på vad man själv vill
  • Reseledarna ger dig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Följ med oss till den unge men världskände naturfotografen Bence Mátés fantastiska gömslen i Ungern. Vi bor på Bences gård som ligger inne i Kiskunsági nationalpark strax utanför den lilla byn Pusztazer, där Bences pappa för övrigt varit borgmästare i flera decennier.

Pusztaszer ligger några mil från gränsen till Serbien längs motorvägen ner mot Belgrad. Det är bara en och en halv timmes bilfärd söder om Budapests flygplats.
I april är det alldeles lagom temperaturer, svensk bra vår, mellan 14 grader svala dagar och upp till 22–23° C mitt på dagen varmare dagar. På nätterna är det fortfarande litet kyligt.

Här har Bence byggt tjugo olika fotogömslen, och det är inte vilka gömslen som helst. Här kan man till exempel i ett par våtmarkssjöar fotografera hägrar, skedstorkar, svarta storkar, olika vadare och till exempel rödhuvad dykand från vattennivån samtidigt som man själv sitter bekvämt ”under” vattennivån. Två av Bences gömslen kallas ”teatern” respektive ”biografen”, och här talar vi innovativa lösningar för att fotograferingen ska fungera på bästa sätt. Även om man suttit en hel del i gömslen kommer man nog att häpna. Inne i “teatern” och “biografen” reglerar man temperaturen till mellan 18° till 24°C.

Bences så kallade drinking station-gömslen  innebär också att man sitter under vattennivån och fotograferar fåglar som antingen dricker eller badar, upplagt för ganska spektakulär bilder med vatten som splashar åt alla håll. Många av våra även i Sverige vanliga skogsfåglar känns igen i dessa gömslen. Aktiviteten är i gång tidigt på våren.

Numera kryllar gräsmattorna kring Bences gård av siselekorrar som Bence räddat från Budapests flygplats (där de ställde till problem för flyget genom att locka till sig rovfåglar).

Bences gård har två olika byggnader där vi sover. Vi äter gemensamt en stadig middag utomhus vid niotiden på kvällen när alla återvänt från gömslena, på morgonen ordnar man själv kaffe och frukost inne i huvudhuset. Till lunch serveras enklare mat; vi äter sällan samtidigt på lunchen eftersom vi kommer på olika tider från de skilda gömslena. Guiderna Coco och Czaba  som bor i Pusztaszer respektive grannbyn O’Pusztaszer, tar oss till de olika gömslena och hämtar oss på avtalad tid eller när vi ringer. Vid de så kallade drinking stations händer det ofta att en sparvhök, duvhök eller ormvråk kommer ner för att dricka och även bada; då kan det hända att man får ”omboka” hämtningen till ett senare klockslag.

Vi har aldrig tid att spendera några pengar utanför farmen. Å andra sidan finns allt här. Här kan man tala om ”all inclusive”, även djuren och fåglarna inkluderade.

Fågelfotograferingen står i centrum, men det är goda chanser till bra bilder även på räv och rådjur som kommer för att dricka! Ett gömsle är inriktat på utterfotografering på natten med artificiellt ljus, och i april brukar det fungera som bäst.

Gömslena är försedda med ett speciellt glas som reflekterar mindre åt ena hållet. Tack vare att gömslet är mörkt fungerar glaset som ett spegelglas där vi utan att störa kan plåta, men vi kan även byta kamera och objektiv utan att fåglarna märker någonting. För säkerhets skull uppmanas till mörk klädsel, helst svart; under gömslesittningarna är det en fördel med långärmad tröja så att våra vita armar inte skrämmer bort våra fotoobjekt. De gånger vi fotograferar i motljus är detta centralt; då måste vi när solen ännu är låg även dra en tunn men mörk gardin framför oss; sedan ”skjuter” vi genom objektivhål i gardinen.
Man kan inte få allt på en resa till Ungern och Bences gömslen. Sommaren ärt perfekt för biätare och blåkråka och ofta har härfågeln inlett en andra häckning. Men livet framför gömslena i våtmarkerna är som bäst tidigare, på våren. April är den allra bästa tiden att fotografera i den ungerske fotografen Bencé Màtes gömslen i våtmarken. Det är då de svarta storkarna, skedstorkarna, även vanliga gråhägrar, ägretthägrar, natthägrar är som mest aktiva nere i de fantastiska gömslen som kallas “Teatern” och “Biografen”. Kungsfiskare, härfågel, minerva- och hornugglor med flera brukar vara i full aktivitet, med litet tur har vi kungsfiskare alldeles framför gömslet. Vadarfåglar av alla slag flockas framför gömslena. Rödhuvad dykand tillhör de regelbundna besökarna. Det sjuder av liv i våtmarksvattnet vid denna tid.

Eftersom vi fotograferar dygnet runt – vi är klara med middagen klockan 21 i april och ska upp tidigt – blir det sällan tid för gemensamma bildvisningar, utom möjligen en enstaka kväll. Men för den som känner sig osäker finns vi hela tiden till hands med råd och hjälp, och mitt på dagen finns ofta tid för bildbearbetning och allmänt prat. Då har vi ofta flera timmar när vi också kan välja att vila litet.

Resefakta

Datum
13 – 20 april 2019

Pris  
31 900 kr
(Anmälningsavgift 6 200 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Max 8

Sista anmälningsdag
31 mars 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  vattenflaskor och tillgängliga alkoholfria drycker till måltider och gömslesittningar ingår, tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Budapest flygplats. Förutsätter att ankomst- och avgångstider anpassas de tider vi meddelar skriftligen per mejl.

Enkelrum
I mån av tillgång. Kontakta oss för mer information. Ev. tilläggskostnad offereras.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Budapest internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor på Bences farm. Standarden är av medelkaraktär. Boendet har gemensamma toaletter och dusch.

Flygplats
Budapest internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det framför allt teleobjektiv som gäller. De flesta gömslen byggda för max 300 till 400 mm brännvidd. För småfåglar vid vattenbaden och mindre vadare vid “teatern” kan 500 mm och 600 mm vara användbara.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur. En normalzoom för andra typer av bilder bör naturligtvis också följa med.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ ska medtas, behöver inte vara de tyngsta eller mest stabila. I “teatern” och “biografen” finns fasta stativ, man hänger upp två kameror och rör dem parallellt. Fäste är av acra swisstyp, det som nästan alla stativhuvuden av till exempel Gimbaltyp men också kulhuvuden använder. (Har man till exempel Manfrottostativ fungerar deras objektiv-/fästplattor ej. Mejla eller ring oss innan resan, det bör finnas objektivplattor på plats att låna men i begränsad omfattning.)

Kläder
Temperaturen i Ungern i april varierar mellan kyligt på natten till 16°–23°C på dagen.  Lättviktiga stövlar, kängor är bra att ha med sig. Man kan också skicka ett mejl till oss strax före resan så kollar vi vilka storlekar på stövlar som finns tillgängliga på plats.

Tillgänglighet
Gömslena är svårtillgängliga med rullstol.

*Betalningsvillkor
Speciella betalningsvillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast fyra månader innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1  (Middag)
Ankomst till Budapests internationella flygplats under dagen och vidare transport till Pusztazer. Om tiden tillåter har vi första fotograferingspasset på eftermiddagen.

Dag 2-7  (Frukost  – Lunch  Middag)
Under dessa sex dagar kommer vi att fotografera från olika gömslen. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Ofta kan man även hinna med ett gömsle mitt på dagen. Fördelning av gömslen sker enligt ett färdigställt schema som ger alla samma fotografiska möjligheter.

Dag 8  (Frukost)
På morgonen har vi en sista fotosession innan vi åker till Budapest internationella flygplats för vidare resa hem.

Sista anmälningsdag

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Fågelfotografering i Ungern 13 – 20 april 2019

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (I mån av tillgång. Kontakta oss för mer information. Ev. tilläggskostnad offereras.)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren samt de speciella betalningsvillkoren med slutbetalning fem månader innan avresan.* Läs resevillkoren
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.