Fågelfotografering i Ungern 20192018-08-14T23:12:27+00:00

Project Description

Fågelfotografering i Ungern – gömslen i världsklass

15 – 22 juni 2019

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Unika gömslen som ger spektakulära och annorlunda bildmöjligheter; vi fotograferar inne i nationalparken
  • Många gömslen byggda så att man bekvämt fotograferar från vattennivån vilket ger helt andra bakgrunder
  • Möjligheter att få bilder på ett fyrtiotal arter, till de mer färgstarka hör härfågeln, blåkråkan och biätaren 
  • Gömslena ligger på mellan sjuttio meters och några kilometers avstånd från gården där vi bor (med undantag för biätargömslena som ligger en halvtimme bort)
  • Fotografering från tidig morgon till sen kväll, massor av action
  • Gömslesittningar varierar från ungefär tre till sex timmar, beroende på vad man själv vill
  • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Följ med oss till den unge men världskände naturfotografen Bence Mátés fantastiska gömslen i Ungern. Vi bor på Bences gård som ligger inne i Kiskunsági nationalpark strax utanför den lilla byn Pusztazer, där Bences pappa för övrigt varit borgmästare i flera decennier.

Pusztaszer ligger några mil från gränsen till Serbien längs motorvägen ner mot Belgrad. Det är bara en och en halv timmes bilfärd söder om Budapests flygplats.
På sommaren är det varmt, mellan 22 grader svala dagar och upp till en bra bit över trettio grader mitt på dagen varmare dagar. På nätterna är det vanligen mellan arton och tjugotre grader.

Här har Bence byggt tjugo olika fotogömslen, och det är inte vilka gömslen som helst. Här kan man till exempel i ett par våtmarkssjöar fotografera hägrar, skedstorkar, svarta storkar, olika vadare och änder från vattennivån samtidigt som man själv sitter bekvämt ”under” vattennivån. Två av Bences gömslen kallas ”teatern” respektive ”biografen”, och här talar vi innovativa lösningar för att fotograferingen ska fungera på bästa sätt. Även om man suttit en hel del i gömslen kommer man nog att häpna.

Bences så kallade drinking station-gömslen  innebär också att man sitter under vattennivån och fotograferar fåglar som antingen dricker eller badar, upplagt för ganska spektakulär bilder med vatten som splashar åt alla håll. Många av våra även i Sverige vanliga skogsfåglar känns igen i dessa gömslen.

Här finns också ett antal gömslen för några av Europas mest karismatiska och färgglada fåglar: härfågeln, blåkråkan och ett nytt fantastiskt ställe för biätaren. Tidigare hade Bence upp till sex-sju biätarhäckningar på gårdens mark, men numera kryllar gräsmattorna istället med siselekorrar som Bence räddat från Budapests flygplats (där de ställde till problem för flyget genom att locka till sig rovfåglar). Men den nya platsen för biätare har inte sex par utan minst trettio, fyrtio biätarpar. I mitten av juni är det full fart, biätare liksom blåkråkor börjar häckningen sent. Luften är full av insekter nu på sommaren. En biätare fångar dagligen ett par hundra flygande insekter, humlor, bin, trollsländor, fjärilar, och i nödfall duger det även med enstaka flugor.

Bences gård har två olika byggnader där vi sover. Vi äter gemensamt en stadig middag utomhus vid niotiden på kvällen när alla återvänt från gömslena, på morgonen ordnar man själv kaffe och frukost inne i huvudhuset. Till lunch serveras enklare mat; vi äter sällan samtidigt på lunchen eftersom vi kommer på olika tider från de skilda gömslena. Guiderna Coco och Caaba  som bor i Pusztaszer respektive grannbyn O’Pusztaszer, tar oss till de olika gömslena och hämtar oss på avtalad tid eller när vi ringer. Vid de så kallade drinking stations händer det ofta att en sparvhök, duvhök eller ormvråk kommer ner för att dricka och även bada; då kan det hända att man får ”omboka” hämtningen till ett senare klockslag.

Vi har aldrig tid att spendera några pengar utanför farmen. Å andra sidan finns allt här. Här kan man tala om ”all inclusive”, även djuren och fåglarna inkluderade.

Fågelfotograferingen står i centrum, men det är goda chanser till bra bilder även på räv och rådjur som kommer för att dricka! Ett gömsle är inriktat på utterfotografering på natten med artificiellt ljus.

Gömslena är försedda med ett speciellt glas som reflekterar mindre åt ena hållet. Tack vare att gömslet är mörkt fungerar glaset som ett spegelglas där vi utan att störa kan plåta, men vi kan även byta kamera och objektiv utan att fåglarna märker någonting. För säkerhets skull uppmanas till mörk klädsel, helst svart; under gömslesittningarna är det en fördel med långärmad tröja så att våra vita armar inte skrämmer bort våra fotoobjekt. De gånger vi fotograferar i motljus är detta centralt; då måste vi när solen ännu är låg även dra en tunn men mörk gardin framför oss; sedan ”skjuter” vi genom objektivhål i gardinen.

Eftersom vi fotograferar dygnet runt – vi är klara med middagen klockan 22 och ska upp tidigt – blir det sällan tid för gemensamma bildvisningar, utom möjligen en enstaka kväll. Men för den som känner sig osäker finns vi hela tiden till hands med råd och hjälp, och mitt på dagen finns ofta tid för bildbearbetning och allmänt prat. Då har vi ofta flera timmar när vi också kan välja att vila litet.

Resefakta

Datum
15–22 juni 2019

Pris  
32 900 kr
(Anmälningsavgift 8 500 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Max 8

Sista anmälningsdag
15 januari 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  vattenflaskor och tillgängliga alkoholfria drycker till måltider och gömslesittningar ingår, tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Budapest flygplats. Förutsätter att ankomst- och avgångstider anpassas de tider vi meddelar skriftligen per mejl.

Enkelrum
I mån av tillgång. Kontakta oss för mer information. Ev. tilläggskostnad offereras.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Budapest internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Budapest internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det framför allt teleobjektiv som gäller. De flesta gömslen byggda för max 300 till 400 mm brännvidd. För småfåglar vid vattenbaden och mindre vadare vid “teatern” kan 500 mm och 600 mm vara användbara.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur. En normalzoom för andra typer av bilder bör naturligtvis också följa med.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ ska medtas, behöver inte vara de tyngsta eller mest stabila.

Kläder
Temperaturen i Ungern i maj är hög. Dock kan morgonen och kvällen upplevas lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka. Gymnastikskor och sandaler är bästa valet för fötterna.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast fem månader innan resan. Betalningsvillkoren avviker här från våra vanliga villkor.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (9/6) (Middag)
Ankomst till Budapests internationella flygplats under dagen och vidare transport till Pusztazer. Om tiden tillåter har vi första fotograferingspasset på eftermiddagen.

Dag 2-7 (10-15/6) (Frukost  – Lunch  Middag)
Under dessa sex dagar kommer vi att fotografera från olika gömslen. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Ofta kan man även hinna med ett gömsle mitt på dagen. Fördelning av gömslen sker enligt ett färdigställt schema som ger alla samma fotografiska möjligheter.

Dag 8 (16/5) (Frukost)
På morgonen har vi en sista fotosession innan vi åker till Budapest internationella flygplats för vidare resa hem.

Sista anmälningsdag

0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Fågelfotografering i Ungern 15 – 22 juni 2019

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (I mån av tillgång. Kontakta oss för mer information. Ev. tilläggskostnad offereras.)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren samt de speciella betalningsvillkoren med slutbetalning fem månader innan avresan.* Läs resevillkoren
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.