Project Description

Extremaduras unika korkekskogsfåglar på nära håll

30 april – 7 maj  2019

Galleri
Bokningen är stängd på denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Goda chanser till närbilder på de imponerande och annars mycket svårfotograferade rovfåglarna spansk kejsarörn och hökörn från gömslen.
  • Grågam, smutsgam och gåsgam från gömsle.
  • Vita storkar häckande på enorma klippblock i Parco Natural Los Barruecos.
  • Biätare från gömsle.
  • Välfungerande, väl inkörda fotogömslen med spegelglas.
  • Böljande korkekslandskap.
  • Den vackra gamla staden Trujillo, Francisco Pizzaros hemstad, med häckande storkar och rödfalkar.
  • Boende på ett mysigt, spanskt landsbygdshotell med naturen och en rad spännande fåglar precis utanför dörren.
  • Reseledaren ger dig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd i Spanien via Birdlife.

En unik fågelfotovecka i den spanska regionen Extremadura, där vi har handplockat några av landets bästa fotogömslen. Fotografera den skygga, tidigare utrotningshotade och legendariskt svårfotograferade spanska kejsarörnen framför ett gömsle. Från andra välplacerade gömslen dessutom den likaledes svårfotograferade hökörnen och en rad av den spanska regionen Extremaduras mest typiska korkekskogsfågelarter: grågam, gåsgam, smutsgam, blåskata, biätarekoloni, och en rad småfåglar vid ”drinking ponds”. Därutöver staden Trujillo, de fascinerande stora runda klippblocken vid Los Barruecos de Cáceres, med sina häckande vita storkar, och Monfragüe Nationalpark med den imponerande klippan Peña Falcón, där gamar och svarta storkar häckar.

De regelbundet uppträdande örnarna, gamarna och andra fåglarna här brukar bjuda på fotomöjligheter och upplevelser i världsklass. Detta är Spaniens sannolikt bästa fotoområde för korkekskogens, den så kallade Dehesans, fågelarter.

Så här års, i ett vårgrönt och fågelsångsljudande landskap, med starka färger och långa skuggor prövar vi flera olika gömslen med olika vinklar, bakgrunder och arter, enligt ett rotationsschema så att alla får chans att försöka fotografera alla de viktigaste arterna. Under kvällarna visar ledaren bilder och går igenom lite kamerateknik, med en del viktiga lyxtips för naturfotografen och vi tittar på varandras nytagna bilder och diskuterar runt dom. Gruppen är liten, så att det blir maximalt med tid för alla att diskutera foto med ledaren.

Resefakta

Datum
30 april – 7 maj 2019

Pris
28 900:-
(Anmälningsavgift 5 780 kr)*

Reseledare
Johannes Rydström

Antal deltagare
Min 6
Max 6

Sista anmälningsdag
31 januari 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum med privat dusch på hotell av medelklasstandard. Helpension, fotoundervisning, lokala gömslen och guider samt svensk fotoreseledare. Alla transporter i Spanien.

Enkelrumstillägg
3 500 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Madrid, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras vid maten) och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Madrid internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.
Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från gömslefotografering av fåglar till landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gamgömslet.Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering.Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är snudd på ett måste i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man har större teleobjektiv med sig.

Kläder
Vi kan räkna med temperaturer på mellan 20-25 C mitt på dagen och kanske blott 7–8 C tidigt om morgonen. Enklare fältkläder är att rekommendera. Tunna, svala långbyxor och skjortor, gärna även ett par skjorts och t-shirt, att använda mitt på dagen. Varm tröja, skaljacka, tunna vantar och ev mössa och ett tunt ullunderställ för morgontimmarna.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (30/4) (Lunch – Middag)
Vi möts i ankomsthallen på Madrids internationella flygplats runt lunchtid. Den spanska regionen Extremadura och vårt mysiga landsbygdshotell ligger sedan några timmars bilresa från Madrid. Vi stannar till längs vägen för lunch och för att plocka upp dem som ska med oss på resan, utav dem som varit med på Stäppfågelfototuren som gick av stapeln veckan innan. Incheckning på vårt mysiga landsbygdshotell under tidig kväll. Vid middagen går vi igenom upplägget för morgondagens och den kommande veckans fotografering.

Dag 2 (1/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Gömslefotografering morgon och förmiddag. Därefter lunch och vila några timmar på hotellet, utom för de två som just för dagen sitter i gömsle för spansk kejsarörn, där är det längre session och lunchpaket som gäller. På seneftermiddagen beger vi oss till Los Barruecos för att fota landskap och vita storkar som häckar på stora klippblock. Sen middag.

Dag 3 (2/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag med gömslefotografering. Alla får möjlighet till några timmars vila i samband med lunch.

Dag 4 (3/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag med gömslefotografering för de två som just för dagen sitter i gömsle för spansk kejsarörn, med lunchpaket. Övriga deltagare erbjuds möjligheten att åka till Parque Nacional de Monfragüe i gryningen. Lunch i den vackra gamla staden Trujillo. På kvällen gömslefotografering vid ”drinking ponds” för samtliga.

Dag 5 (4/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag med gömslefotografering. Alla får möjlighet till några timmars vila i samband med lunch.

Dag 6 (5/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag med gömslefotografering för de två som just för dagen sitter i gömsle för spansk kejsarörn, med lunchpaket. Övriga deltagare erbjuds möjligheten att åka till Parque Nacional de Monfragüe i gryningen. Lunch i den vackra gamla staden Trujillo. På kvällen gömslefotografering vid ”drinking ponds” för samtliga.

Dag 7 (6/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Gömslefotografering morgon och förmiddag, därefter lunch och lite vila på hotellet. På seneftermiddagen möjlighet till extra sittning i ett gömsle vid en ”drinking pond” för de som vill. På kvällen, vid middagen, bilddiskussioner och sammanfattning av veckans fotograferande.

Dag 8 (7/5) (Frukost – Lunch)
Tidig avfärd från hotellet mot Madrids internationella flygplats där gruppen tar farväl och resan avslutas efter en gemensam lunch.

Galleri

Bokningen är stängd på denna resa