Project Description

Costa Rica

1 – 15 april 2019

Galleri
Anmälan till reservlista
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

 • Längre resa med fler dagar än de flesta andra arrangörer.
 • Många års erfarenhet och lokala kontakter för speciella djur.
 • Fantastiska molnregnskogar i Monteverde.
 • Närkontakt med många arter kolibrier.
 • Praktquetzalen är lättast att få se och fotografera under denna tid.
 • Myller av amfibier och kräldjur och med flera arter av pilgiftsgroda.
 • Många nattexkursioner i regnskogarna.
 • Närfotografering av tukaner och många andra färggranna fåglar på en privat hacienda.
 • Vandringar och fotografering bland trädtopparna.
 • Världens hotspot för djur och växter.
 • Flera arter av de största arapapegojorna.
 • Vrålapor och sengångare.
 • Heldag på gränsfloden mot Nicaragua.
 • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi bidrar aktivt till naturskydd i “Barnens regnskog”.

Costa Rica är en av världens främsta naturdestinationer. Ekoturism är inte bara ett begrepp utan en realitet överallt i landet och nästan 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Det finns knappt heller något annat land i världen som har så många olika växt- och djurarter inom ett så litet område som Costa Ricas. Landets biodiversitet är världens största.

Costa Rica är också landet utan militär och så rent att man kan dricka vattnet nästan överallt. Costa Rica har dessutom några av världens mest uttalade miljö- och naturvårdslagar och naturguiderna är av yppersta världsklass.
På denna fotoresa har vi med stor lokalkunskap och omsorg valt vart vi ska åka så att vi får möjligheten att uppleva både olika miljöer och en rikedom av djur och växter. Vi rör oss därför främst i de artrika regnskogarna varav några är världskända och vi gör under två veckor en cirkel i det centrala höglandet där vi möter en spännande natur överallt. Kolibrier, tukaner, vrålapor, trögdjur, leguaner och pilgiftsgrodor är bara ett fåtal av de spännande djurgrupperna som vi möter och nästan överallt är djuren förvånansvärt oskygga. De är på många håll lätta att fotografera, eftersom jakt inte förekommer sedan länge. Skogarna är levande med tusentals orkidéer, lianer, bromelior, mossor och andra epifyter och varje dags besök i regnskogen ger helt nya fotomöjligheter av djur, växter och miljöer.

Monteverdes molnregnskogar
Vårt första mål på fotoresan är Monteverdes molnregnskogar. En förtrollad värld som består av flera olika reservat. Området ligger isolerat på 1400 meters höjd och varje dag sveps skogarna in i de lågt hängande molnen. Vi bor i ett av de små trevliga samhällena och gör utflykter till olika reservat varje dag. Huvudmålet är praktquetzalen som i sin lysande gröna dräkt med den 65 cm långa stjärten var gudarnas budbringare i indiankulturerna. Detta är en av världens vackraste fåglar och ingenstans är den så lätt att se som här. Vi hoppas också på den märkliga treflikiga klockfågeln som har ett läte och ett utseende som hämtat ur Star Wars. Kolibrier finns det gott om och vi besöker också fler matningsställen så vi kan komma dem nära. Dessutom gör vi flera nattfotograferingar i Barnens Regnskog, som är bevarat av svenska skolelevers insamlingar, där vi hoppas på allt från ormar, grodor till spännande insekter. En morgon gör vi en av världens mest spektakulära trädtoppsvandringar bland trädkronorna så vi kan fotografera skogen från ovan. Jaguar, ocelot och tapir finns också i Monteverdeområdet men är svåra att se.

Gränsflod mot Nicaragua
I det nordligaste Costa Rica, på väg mot gränsfloden Rio Frio passerar vi en av världens vackraste stratovulkaner – Arenal, som tillika är Centralamerikas mest aktiva vulkan. På floden har vi under en hel dag en egen båt, som tar oss otroligt nära alla hägrar, storkar, ibisar, ormhalsfåglar, skarvar, kungsfiskare och andra vattenfåglar som finns längs floden. Vi smyger oss nära med båten och hoppas även att överraska en och annan kajman på fotoavstånd. Här på gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua är floden otrolig vacker och har vi tur kan det även bli bilder på vrålaporna som också finns här.

Tirimbina och La Selva låglandsregnskog
En riktig låglandsregnskog är också på vårt program. I denna regnskog finns internationella team av biologer som har studerat skogen i över 30 år. Här gör vi flera nattvandringar och letar efter ugglor, pungdjur, grodor, insekter och ormar. På dagarna strövar vi i närheten av vår lodge där djuren finns ända in på husknuten. Här finns det flera arter pilgiftsgrodor, den stora rödögda lövgrodan som är sinnebilden för Costa Ricas regnskogar, tukaner, papegojor, kolibrier och stora trädklättrande leguaner. Alla märkligt orädda och fotomöjligheter finns här i övermått. Vi besöker också reservatet under dagtid och hoppas på spindelapor och vrålapor framför kamerorna och vi gör ett besök på en privat hacienda som har riggat för naturfotografer och där tukaner, färggranna tanagers och kolibrier förekommer i överflöd – helt tillvanda till naturfotografer.

Cahuita
Nästa mål på vår resa är den lilla nationalparken Cahuita vid Karibiska kusten som även har en skyddad havsdel. Denna nationalpark är framförallt det bästa stället i Costa Rica för många reptiler och sengångare. Vi koncentrerar oss på den lilla, lugna och otroligt vackra ögonfranshuggormen som förekommer i flera olika färgformer. Med kunniga guider letar vi efter andra djur som bältdjur, tvättbjörn olika arter av grodor, tukaner och papegojor.

Cerro de la Muerta
Sista målet på resan på väg tillbaka mot San José är Cerro de la Muerta – ”De dödas berg”. Vi åker upp i molnregnskogen igen – nu i Talamanca bergen till en otrolig mysig och trevlig lodge. Där finns de bästa förhållanden för praktquetzal och speciella kolibrier som eldstrupig kolibri och vulkankolibri. Alla djur är precis runt lodgen och i samarbete och med hjälp av ortsbefolkningen får denna ekoturistiska lodge alltid nys om var spännande djur finns. De har även ett program för omhändertagande och utsläpp av ormar som annars lätt blir offer för jordbrukarnas machetes. Vi finslipar nu alla de tekniker som vi har lärt oss om action- och kreativ fotografering av djur och fåglar i en behaglig familjär miljö innan det är dags för det närliggande San José och hemfärden.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografisk workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.
Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö.

Resefakta

Datum
1 – 15 april 2019

Pris
  
36 900 kr
(Anmälningsavgift 7 380 kr)*

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare

8

Sista anmälningsdag
31 januari 2019

Vandringar
På resan kommer vi att ha många korta vandringar i reservaten varav hela 5-6 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, samtliga båtturer, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från San José flygplats.
Boendet kommer att vara på hotell, camps och lodger av medelstandard

Enkelrumstillägg
6 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur San José, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, ev. kameraavgifter i reservaten och saker av personlig karaktär.

Flygplats

San José internationella flygplats vid namn Juan Santamaría. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kolibrier och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. 
Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då det är mycket blött och kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är tungt att släpa på i regnskogen men är bra att ha i alla lägen, framförallt vid fasta situationer vid matningsplattformarna och vid kolibrimatningar. Alternativet är ett stabilt ettbensstativ. Ett stativ av den ena eller andra formen är ett måste.

Kläder

Morgonen kan vara lite kylig i bergsregnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på över 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Gummistövlar eller ett par grövre vandringskängor är ett måste för fötterna i regnskogen. De ger dessutom ett skydd mot ev. ormar. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
 För genomresa (transfer) genom USA behövs ett Esta visum. Ansök om visum i god tid och observera att det EJ går att åka med en flygförbindelse som går via USA om man inte har detta visum.
 Visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.
 Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (1/4)  
Ankomst San José. Transfer från flygplatsen till hotell i San José.

Dag 2 (2/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi huvudstaden och kör norrut till Monteverdes molnregnskogar. Efter lunch undervägs så anländer vi under eftermiddagen till detta fantastiska och världsberömda regnskogsområde. Vi gör en nattvandring vid foten av Monteverde när mörkret faller på för att därefter avnjuta middagen på vårt hotell.

Dag 3 (3/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
Vi utforskar Curi Cancha reservatet hela förmiddagen fram till lunch och tiden är den rätta för att se och förhoppningsvis fotografera den underbara praktquetzal hanen som är full upptagen med att locka på honorna och hålla andra hanar borta. Efter lunch tillbaka till reservatet för mer fotografering och innan middagen lämnar vi reservatet för att göra en vandring i regnskogsreservatet, efter nattaktiva djur när mörkret faller på. Sen middag.

Dag 4 (4/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
På morgonen beger vi oss till det närliggande Santa Elena molnskogsreservat för att göra en vandring bland trädtopparna på en av världens längsta trädtoppsledar. Vi vandrar i molnen bland bromelior och orkidéer, och får fantastiska vyer av skogen under oss. Möjlighet till nära möten med fåglar och andra djur. Efter lunch är vi åter vid Monteverde reservatet för de sista bilderna. För de som orkar finns det även denna kväll möjlighet till nattfotografering.

Dag 5 (5/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukost kör norrut igen mot det lilla samhället Muelle de San Carlos. Vi åker genom ett landskap som är bergigt med gröna böljande berg, sjöar och regnskogsområden. Vi passerar även den mäktiga och aktiva vulkanen Arenal. Väl framme på vårt hotell finns det möjlighet att utforska den stora trädgården som har ett rikt fågelliv.

Dag 6 (6/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
Med vår minibuss styr vi norrut mot gränsen till Nicaragua och staden Los Chiles. Här väntar en båt, enbart oss, med vilken vi gör flodfärder på morgonen och sen eftermiddag.  Med båten kommer vi mycket nära det myller av hägrar, storkar, ibisar, skarvar och andra vattenfåglar som finns och vi spanar även efter stora trädlevande leguaner, vrålapor och kajmaner som ibland är lätta att fotografera. Lunch och middag på hotellet.

Dag 7  (7/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukosten lämnar vi Muelle de San Carlos och kör sydöster ut mot låglandsregnskogen Selva Verde. Vi bor på en lodge precis bredvid floden mot det berömda reservatet och det privata Tirimbina reservatet. Detta är ett av världens mest välutforskade regnskogsområden. Runt lodgen finns ett myller av djur som pilgiftsgrodor, lövgrodor, tukaner, mindre däggdjur, och leguaner. Många kan med lätthet fotograferas längs lodgens stigar och på en lång hängbro över Sarapiqui floden. Efter lunch besöker vi en privat liten hacienda där man sedan länge har matat in ett myller av regnskogsfåglar för besökande naturfotografer som oss. Fåglarna är vana och vi fotograferar från en bekväm terrass med många möjligheter till närbilder Efter middagen blir det en spännande nattvandring i La Selva reservatet på jakt efter nattaktiva djur.

Dag 8  (8/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Tidig morgon ger vi oss igen in i reservatet när de dagsaktiva djuren nu vaknar. Efter lunchen tillbaka på vår lodge så finns det möjlighet för egna fotograferingsfärder i lodgens närhet och efter middagen så blir det igen nattfotografering inne i regnskogen.

Dag 9  (9/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukost ger vi oss igen in i reservatet igen – nu med tillvanda ögon och nya motiv dyker upp hela tiden. Efter lunch åker vi med minibussen till en vildvuxen privat skog och trädgård som gränser upp till La Selva reservatet. Ägaren William är en fantastisk entusiast som vet vart allt finns. Sengångare, vita tältfladdermös, fjärilar i mängder, kolibrier och den sällsynta aran – större soldatara. Detta är en dag som alla grupper hittills har varit hänförda över och vi avslutar många timmars intensivt fotograferande med Williams hemodlade kaffe tillsammans med hans familj.

Dag 10  (10/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi söderut mot den mäktiga Turrialba vulkanen. Längs vägen stannar vi till vid en lokal och entusiastisk naturfotografs trädgård där vi har kolibrier, tanagers och honungssugare på närt fotohåll. Om det är säsong letar vi även efter den karismatiska och stora tropiska glasögonugglan. Sen eftermiddag ankommer vi till vår lodge utanför nationalparken Cahuita vid Karibiska kusten. Vi gör en kort kvällsvandring efter middagen efter nattaktiva djur.

Dag 11  (11/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Idag gör vi en morgon- och en eftermiddagsvandring inne i nationalparken. Vi går sakta efter lokala guider som vet exakt vart de olika reptilerna finns och vårt mål är den vackra och bjärt färgade ögonfranshuggormen.

Dag 12 (12/4)   (Frukost –  Lunch – Middag)
Efter frukost bär det iväg inlands igen och vi styr bussen upp i Talamanca-bergen till Cerro de la Muerte – ”De dödas berg” på  runt 2 000 meters höjd. Efter ankomsten och lunch vid vårt boende, en otrolig mysig ekoturistisk lodge, så ägnar vi eftermiddagen åt de lokala fåglarna som finns precis utanför dörren. Eldstrupekolibrin är mycket vanlig här liksom den graciösa långstjärtade silkesflugsnapparen. Flera endemiska fågelarter rör sig mycket orädda runt lodgen och utsikten över de skogklädda bergen är hänförande.

Dag 13  (13/4)  (Frukost –  Lunch – Middag)
Även idag är vi på vår ekoturistisk lodge. Vi åker med guiderna tidig morgon till de skogsområden som är aktuella för praktquetzal. Detta är bästa stället i hela Costa Rica just för denna. Om lodgen har fått in ormar som skall återutsättas så följer vi med och fotograferar detta. Annars är det lätt att få tiden att gå med alla de kolibrier som bokstavligen surrar runt huvudet precis utanför lodgens matsal.

Dag 14 (14/4)   (Frukost – Lunch)
Efter frukost sätter vi kursen nordväst igen mot huvudstaden San José och vårt hotell där vi ankommer på eftermiddagen. Cirkeln är nu sluten efter en lång rundresa i Costa Rica centrala högland med en avstickare till Nicaraguas gräns och Karibiska kusten. Resten av dagen är till egen disposition i San José. För de som har kvälls- eller nattflyg blir det avsked med gruppen och transfer till flygplatsen.

Dag 15  (15/4)  (Frukost)
Avsked med resten av gruppen och transfer till flygplatsen.

Galleri

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Costa Rica 1 – 15 april 2019

OBS! När ni gjort er anmälan till reservlistan ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.