Några höjdpunkter

 • Liten grupp – max 8 personer, där alla får fotomöjligheter, vilket är svårt med stora grupper på trånga regsnskogsstigar
 • Nytt reseupplägg. Vi har kört resor till Costa Rica i 9 år och vi har många lokala kontakter för nära möten med djur
 • Fantastiska regnskogar med vandringar och fotografering bland trädtopparna
 • Närkontakt med många arter kolibrier, varav flera är endemiska, och ”setups” där du får garanterat fina bilder
 • Fotojakt efter nattlevande djur
 • Närfotografering av tukaner och många andra färggranna fåglar på en privat hacienda
 • Världens hotspot för djur och växter med bl.a. vrålapor och sengångare, amfibier och kräldjur med flera arter färggranna pilgiftsgrodor
 • Heldag med ett myller av av vattenfåglar och djur på gränsfloden mot Nicaragua
 • På fotojakt med en av Costa Ricas främsta naturfotografer och ormexperter
 • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

Costa Rica är en av världens främsta naturdestinationer och internationellt har Costa Rica blivit en av de bästa och mest populära destinationerna för natur-fotografering. Ekoturism är inte bara ett begrepp utan en realitet överallt i landet och nästan 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Det finns knappt heller något annat land i världen som har så många olika växt- och djurarter inom ett så litet område som Costa Ricas. Landets biodiversitet är en av världens största.

Costa Rica är också landet utan militär och så rent att man kan dricka vattnet nästan överallt. Costa Rica har dessutom några av världens mest uttalade miljö- och naturvårdslagar och naturguiderna är av yppersta världsklass. På denna fotoresa har vi med stor lokalkunskap och omsorg valt vart vi ska åka så att vi får möjligheten att uppleva både olika miljöer och en rikedom av djur och växter. Vi rör oss därför främst i de artrika regnskogarna varav några är världskända och vi gör under vår resa en cirkel i det centrala höglandet där vi möter spännande natur överallt. Kolibrier, tukaner, vrålapor, sengångare, leguaner och pilgiftsgrodor är bara några av alla spännande djurgrupperna som vi möter och nästan överallt är djuren förvånansvärt oskygga. Djuren är på många håll lätta att fotografera, eftersom jakt inte har förekommit på länge. Skogarna är levande med tusentals orkidéer, lianer, bromelior, mossor och andra epifyter och varje dags besök i regnskogen ger helt nya fotomöjligheter av djur, växter och miljöer.

LA SELVA LÅGLANDSREGNSKOG
En riktig låglandsregnskog är också på vårt program. I denna regnskog finns internationella team av biologer som har studerat skogen i över 30 år. Här gör vi flera nattvandringar och letar efter ugglor, pungdjur, grodor, insekter och ormar. På dagarna strövar vi i närheten av vår lodge där djuren finns ända in på husknuten. Här finns det flera arter pilgiftsgrodor, den stora rödögda lövgrodan som är sinnebilden för Costa Ricas regnskogar, tukaner, papegojor, kolibrier och stora trädklättrande leguaner. Alla märkligt orädda och fotomöjligheter finns här i överflöd. Vi besöker också reservatet under dagtid och hoppas på spindelapor och vrålapor framför kamerorna och vi gör ett besök på en privat hacienda som har riggat för naturfotografer och där tukaner, färggranna tanagers och kolibrier förekommer i stora tal – helt tillvanda till naturfotografer. Ägaren är en stor naturentusiast och denna dag är en av de bästa på hela resan enligt många tidigare deltagare. Vi är där en hel dag där vi också får smaka på den egen producerade maten och kaffet i sällskap med familjen.

En annan dag är vi med den lokala fotografen och naturentusiasten Acope i Jimenez-området. Hans trädgård är en liten men veritabel oas och känd bland många naturfotografer. Här blir det ytterligare möjligheter för många nya bilder på kolibrier, men även flera nya fågelarter som rallar, pungstarar, honungssugare, basilisködlor och ett myller av tanagers. Senare under dagen följer vi med Acope ut i regnskogen till hans lokala smultronställen i jakt på tropiska ugglor, tältfladdermöss, sengångare, grodor och ormar.

GRÄNSFLOD MOT NICARAGUA
I det nordligaste Costa Rica, på väg mot gränsfloden Rio Frio passerar vi en av världens vackraste stratovulkaner – Arenal, som tillika är Centralamerikas mest aktiva vulkan. Vi gör också ett lunchstopp vid en liten restaurag uppe i bergen där det b.l.a. finns massor av fina möjligheter till nära bilder på färgranna tukaner, tanagers, kolibrier, skägggökar och flugsnappare. Väl framme i gränsstaden Los Chiles installerar vi oss på ett enkelt men bra hotell (detta är inte en vanlig turiststad) för att utforska Rio Frio floden nästa dag. På floden har vi under en hel dag en egen båt, som tar oss otroligt nära alla hägrar, storkar, ibisar, ormhalsfåglar, skarvar, kungsfiskare och andra vattenfåglar som finns längs floden. Vi smyger oss nära med båten och hoppas även att överraska vrål- och spindelapor och en och annan glasögonkajman på fotoavstånd. Här på gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua är floden otrolig vacker och biodiversiteten är stor. Vi gör en färd både på morgonen och på eftermiddagen mot solnedgången för att få det bästa ljuset.

ARENAL NATIONALPARK
Vårt sista mål på fotoresan är de fina skogarna som ligger vid foten av den mäktiga Arenal vulkanen – en av världens mäktigaste stratovulkaner. En förtrollad värld som består av flera olika naturtyper som varierar mycket m.h.t. vegetation och djurliv beroende på höjden över havet. De högre liggande skogarna sveps ofta in i de lågt hängande molnen. Vi bor i ett av de små trevliga samhällena och gör utflykter till olika nationalparken och kringliggande områden både dag och natt. Huvudmålet är exotiska regnskogsfåglar och djur. En morgon gör vi en spektakulär trädtoppsvandring bland trädkronorna så vi kan fotografera skogen från ovan. Jaguar, ocelot och tapir finns också i området men är svåra att se. Vi hoppas också på den märkliga treflikiga klockfågeln som har ett läte och ett utseende som hämtat ur Star Wars. Dessutom gör vi en nattfotografering längs naturstigar i ett reservat nära vårt hotell som ligger vid foten av Arenal vulkan. Här hoppas vi på att kunna fotografera allt från grodor, ormar och till spännande insekter

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan.

Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.Under våra dagar i Costa Rica kommer vi att bl.a. lära ut tekniker för att fotografera kolibris vid olika setups. Även olika makrotekniker kommer att stå i fokus under resan.  Vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Bland kolibrier, tukaner och pilgiftsgrodor - Costa Rica. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Jan Pedersen

Dagsprogram

Dag 1 1/10 (Middag)
Ankomst till San José under kvällen. Transfer från flygplatsen ill vårt hotell i San Jose`s utkant som är känd för sin trädgård med massor av fåglar.

Dag 2 2/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost bär det iväg inlands och vi styr bussen österut där vi passerar flera mäktiga vulkaner. Vårt mål är en lokal och entusiastisk naturfotografs trädgård där vi har kolibrier, tanagers och honungssugare på nära fotohåll. Efter lunch letar vi även efter den karismatiska och stora tropiska glasögonugglan. Vår guide är en av Costa Ricas bästa naturfotografer och är expert på att hitta djur i skogen. Vi letar även efter fladdermöss, sengångare, reptiler och ormar. Sen eftermiddag lämnar vi vår guide och kör nordost mot låglandsregnskogen La Selva. Detta är ett av världens mest välutforskade regnskogsområden. Runt lodgen finns ett myller av djur som pilgiftsgrodor, lövgrodor, tukaner, apor, mindre däggdjur, och leguaner. Många kan med lätthet fotograferas längs lodgens stigar och på en lång hängbro över Sarapiqui floden.

Dag 3 3/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig morgon beger vi oss till det privatägda Tirimbina reservatet som är en del av La Selva skogen. Här är skogen gammal och storvuxen med många spännande djur. Efter lunchen åker vi tillbaka till vår lodge. Här finns det möjlighet för egna fotograferingsturer i lodgens närhet och efter middagen så blir det en spännande nattvandring i La Selva området på jakt efter nattaktiva djur i regnskogen.

Dag 4 4/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi med minibussen till en vildvuxen privat skog och trädgård som gränser mot La Selva reservatet. Ägaren William är en fantastisk entusiast som vet vart allt finns. Sengångare, vita tältfladdermös, fjärilar i mängder, kolibrier och den sällsynta aran – större soldatara. Detta är en dag som alla grupper hittills har varit hänförda över och vi imundigar under många timmars intensivt fotograferande Williams hemodlade kaffe och hans frus fantastiska mat.

Dag 5 5/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost reser vi norrut mot gränsen till Nicaragua och staden Los Chiles. Vi gör ett lunchstopp vid en liten restaurang uppe i bergen där det b.l.a. finns massor av fina möjligheter till nära bilder på färggranna tukaner, tanagers, kolibrier, skäggökar och flugsnappare. Väl framme i gränsstaden Los Chiles installerar vi oss på ett enkelt men bra hotell (detta är inte en vanlig turiststad) för att utforska Rio Frio floden nästa dag

Dag 6 6/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Idag gör vi flodfärder på morgonen och sen eftermiddag. Vi har en båt helt för oss själva. Med båten kommer vi mycket nära det myller av hägrar, storkar, ibisar, skarvar och andra vattenfåglar som finns och vi spanar även efter stora trädlevande leguaner, vrålapor och kajmaner som ibland är lätta att fotografera. Lunch och middag på hotellet.

Dag 7 7/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost kör vi söderut igen och mot staden La Fortuna. Väl framme installerar vi oss på vårt hotell vid foten av den mäktiga vulkanen. Hotellet ligger i ett grönt område med fina naturstigar. Efter middagen gör vi en nattvandring på fotojakt efter spännande motiv.

Dag 8 8/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Vårt sista mål på fotoresan är Arenal nationalpark vid foten av vulkanen Arenal- en av världens mäktigaste stratovulkaner. Vi tar oss långsamt fram i en förtrollad värld som består av flera olika naturtyper. Vegetation och djurliv varierar mycket beroende på höjden över havet. De högre liggande skogarna sveps ofta in i de lågt hängande molnen. Vi gör också en spektakulär trädtoppsvandring bland trädkronorna så vi kan fotografera skogen från ovan. Vi vandrar kanske i molnen bland bromelior och orkidéer, och får fantastiska vyer av skogen under oss. Vi hoppas på möten med papegojor, tukaner, apor och på den märkliga treflikiga klockfågeln.

Dag 9 9/10 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost sätter vi kurs mot huvudstaden San José och vårt hotell där vi ankommer på eftermiddagen. Under resan stannar vi vid ett privat reservat i bergen där vi möts av ett myller av fåglar, allt från kolibrier till hackspettar kan fotograferas på de välbesökta fågelmatarna. Vi gör även en kort vandring i regnskogen på hängbroar bland träden. Väl framme i San Jose är cirkeln nu sluten efter en intensiv rundresa i Costa Ricas centrala högland med en avstickare till Nicaraguas gräns. Resten av dagen är till egen disposition i San José. Vi bor på samma hotell som på resans första natt, så kanske några sista bilder i den fina fågelträdgården hinns med.

Dag 10 10/10 (Frukost)
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen och vidare hem.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
  Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kolibrier och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då det är mycket blött och kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåse liknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
  Stativ är tungt att släpa på i regnskogen men är bra att ha i alla lägen, framförallt vid fasta situationer vid matningsplattformarna och vid kolibrimatningar. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ av den ena eller andra formen är ett måste.
 • VANDRINGAR
  På resan kommer vi att ha många korta vandringar i reservaten varav hela 3-5 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.
 • KLÄDER
  Morgonen och natten kan vara mycket kylig i bergsregnskogen som ligger på 2600 meters höjd.. Dagarna är mycket varma med temperaturer på över 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Gummistövlar eller ett par grövre vandringskängor är ett måste för fötterna i regnskogen. De ger dessutom ett skydd mot ev. ormar. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.
 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.
 • TILLGÄNGLIGHET
  Resans karaktär gör att vissa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet. Vid eventuell tvekan, kontakta oss helst först så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut. Vi strövar på en del kortare promenader i terrängen, som är relativt lättvandrad och inte särskilt brant.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, samtliga båtturer, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss), transfer till och från San José flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur San José, visum, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, ev. kameraavgifter i reservaten och saker av personlig karaktär

 • MÖTESPLATS
  San José internationella flygplats vid namn Juan Santamaría. Resan börjar och avslutas här. (Exakt tid lämnas när det finns en gällande tidtabell).

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  För genomresa (transfer) genom USA behövs ett Esta visum. Ansök om visum i god tid och observera att det EJ går att åka med en flygförbindelse som går via USA om man inte har detta visum. Visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

  Boka fotoresa

  Bland kolibrier, tukaner & pilgiftsgrodor i Costa Rica 1-10 oktober 2024

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund