NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Besök hos bergsgorillorna, på det bästa stället i de Dimhöljda Virungabergen
- För ökade fotomöjligheter kan du boka till ett andra besök hos bergsgorillorna
- Vi besöker schimpanserna, på det bästa stället i urskogen i Kibale nationalpark<
- För ökade fotomöjligheter kan du boka till ett andra besök hos schimpanserna
- Vi besöker också de otroligt näpna, gulliga och extremt sällsynta guldmarkattorna i Mgahinga nationalpark
- Fina fotochanser med andra karismatiska skogsapor i Bigodi swamp: svartkindad vitnäsa, östlig svartvit guereza, röd guereza och gråkindad mangab
- Två dagar i Mabamba våtmarksreservat för att leta efter den mytomspunna träskonäbben
- Mängder av färgranna fågelarter, kungsfiskare, biätare samt jätteturako och krontrana som kronjuveler
- Lokala guider och vår reseledare har lång erfarenhet av att fotografera de platser och arter vi besöker
BERGSGORILLOR
Under den brittiska kolonialtiden fick Uganda smeknamnet Östafrikas juvel och det är ett namn som än idag stämmer in på Uganda. Landet är en riktig naturjuvel med en enorm mångfald av däggdjur, fåglar, reptiler och insekter. Högst upp på listan står nog bergsgorillan, en av världens mest hotade däggdjursarter. I dag beräknas det finnas knappt 1 000 bergsgorillor kvar och alla lever i Virunga bergen, som ligger i Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa, samt i den närbelägna nationalparken Bwindi Impenetrable forest. Att få uppleva bergsgorillorna i det vilda är något som man aldrig kommer att glömma, kanske det rent av är en av de största naturupplevelserna som går att få. Vi har en trek till gorillorna men om du vill uppleva och fotografera bergsgorillorna på bästa möjliga sätt har du möjlighet att boka en extra ”gorillatrek”, se mer information nedan. Besöken till gorillorna är hårt reglerade och tiden man får vara hos gorillorna är begränsad. Vi kommer att besöka bergsgorillorna i Mgahinga nationalpark eller i Bwindi Impenetrable forest.
SCHIMPANSEN
Schimpansen är en av Ugandas andra riktigt lysande juveler i naturen. Tillsammans med bonobon är schimpansen den människoapa som är närmast släkt med människa, den delar omkring 99 % av sitt DNA med den moderna människan. I Kibale nationalpark får vi uppleva denna vår närmsta släkting på nära håll och i lugn och ro både fotografera och bara njuta av upplevelsen. När vi är med schimpanserna startar vi tidigt på morgon för att hinna hitta schimpanserna innan de vaknar upp för dagen. Sedan följer vi dom i deras liv under ett antal timmar, vi låtsas att vi äter det de äter, vi gör det de gör osv allt för att komma de så nära som möjligt och få uppleva schimpansernas vardagsliv. En dag med schimpanserna innebär att när vi har hittat dom, får vi tillbringa ca 2-4 timmar med dom. Även hos schimpanserna har du möjlighet att boka ett extra besök för att förstärka upplevelsen och öka dina fotomöjligheter, se mer information nedan.
GULDMARKATTA
Under våra dagar i Mgahinga nationalpark kommer vi även att ägna en dag åt att leta efter den starkt hotade guldmarkattan som bara förekommer i Virungabergen i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Under våra dagar bland gorillor, schimpanser och guldmarkattor kommer vi givetvis att hitta många andra spännande djur och fåglar som vi ges möjlighet att fotografera.
BIGODI VÅTMARKSRESERVAT
Bigodi våtmarksreservat är ett fascinerande område. Reservatet är känt för sin rika biologisk mångfald, där finns flera arter primater, bl.a. Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Förutom dessa arter, som vi har stora chanser att fotografera, så finns även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti) i Bigodi. Den sistnämnda är det dock mycket sällan att man ser.
Bigodi är också mycket rikt på fåglar och vi kommer att försöka att få bra fotomöjligheter på jätteturakon som är den rikta juvelen i fågelfaunan i området.
TRÄSKONÄBBEN
Vår resa avslutas i Mabamba våtmarksområde för att fotografera den mytomspunna fågeln träskonäbb. Här kommer vi att tillbringa två dagar och göra sammanlagt tre utfärder i våtmarksområdet i kanoter/båtar. Kanoterna/båtarna ger oss möjligheten att sakta och nästan ljuslöst ta oss fram i våtmarken och närma oss fåglarna.
Träskonäbben lever i stora våtmarksområden och idag beräknas det att det finns mellan 5 000 och 8 000 individer kvar i världen, där majoriteten återfinns i Sudan. Utanför Sudan räknas Mabambas våtmarker som det bästa stället i världen att möta den fågel. Med en kroppslängd på 150 centimeter är träskonäbben en av världens största fåglar. Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar och ger fågeln ett omisskännligt utseende.
Förutom träskonäbben finns mängder av andra spännande fåglar i Mabamba, vi kommer bl.a. att kunna fotografera flera arter kungsfiskare, biätare, hägrar, änder och vadare.
FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. Under vår resa i Uganda är vi ofta i skogsmiljöer och fotograferar så kommer vi bl.a. att ha fokus på hur du kan utnyttja för- och bakgrunder till att skapa spänning i dina bilder.
Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.
Dagsprogram
Dag 1 (5/5) (Lunch – Middag)
Ankomst till Entebbe tidig morgon och vidare resa till Kibale nationalpark och vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Vi räknar med att komma fram till lodgen under tidig eftermiddagen. Lodgens trädgård är fågelrik så här finns möjlighet att på egen hand fotografera.
Dag 2 (6/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag börjar vår primatupplevelse! Dagen tillbringar vi i djungeln med schimpanserna. Vi börjar dagen tidigt för att hinna leta upp chimpanserna innan de lämnar sina övernattningsplatser. Vi kommer att följa chimpanserna under ca 2-4 timmar och för att komma de riktig nära deltar vi i deras vardag. Vi kommer tillbaka till vår lodge först på eftermiddag/kvällen.
Dag 3 (7/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Bigodi våtmarksreservat för att leta efter första hand Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Har vi sedan en riktig tur så får vi se och kunna fotografera även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti). Vi kommer även att hålla utkik efter fåglar när vi vandrar i området, här har vi bra möjligheter att hitta jätteturakon. Vi kommer att tillbringa morgonen i reservatet.
Om du vill kan du under eftermiddagen göra ett andra besök hos schimpanserna, se mer information nedan.
Dag 4 (8/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag är det transportdag mot Mgahinga nationalpark. Vi ger oss av efter frukost och färdas utmed Rwenzoris sluttning och genom de rullande kullarna vid Kigezi. Vi äter lunch utmed vägen och säkert hittar vi något fint fotostopp på vägen. Vi kommer fram till vår lodge på kvällen.
Dag 5 (9/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag ska vi börja våra vandringar i djungeln i Virungabergen och leta efter primater.
I dag är det dagen med stort G, vår gorillavandring står på dagordningen. Vi har en tidig frukost, vi får med oss lunchpaket, och sedan tar vi oss till Mgahinga nationalpark. Efter det sedvanliga pappersarbetet börjar så vår sökande efter bergsgorillorna. Det är svårt att säga exakt hur dagen kommer att se ut då det beror på vart gorillorna är. Vi vandrar i sakta takt i bergen under guidning av parkens rangers och när vi hittar gorillorna så tillbringar vi en timme med dom. Vi är tillbaka på vår lodge under eftermiddagen. Vi planerar dagens övriga aktiviteter efter vad klockan är när vi är tillbaka.
Dag 6 (10/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi har en tidig frukost och får med oss lunchpaket. Även idag tar vi oss till Mgahinga nationalpark. Efter att vi har registrerat oss i nationalparkens kontor så beger vi oss ut i djungeln för att leta guldmarkatta. Letandet efter markattorna kan ta olika lång tid beroende på vart de håller till men räkna med att vi är ute i stort sätt hela dagen. Mgahinga nationalpark är en del av Virunga massivet som sträcker sig inom de tre länderna Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa.
Om du idag istället vill göra en andra gorilla trek så går det att göra det istället för att gå till guldmarkattorna, se mer information nedan.
Dag 7 (11/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag reser vi mot Mabamba våtmarksområde. Vi tar en liten ”sovmorgon” innan vi startar vår resa österut. Beroende på antal stopp vi gör under resan så räknar vi med att komma fram till vår lodge under eftermiddagen.
Dag 8 (12/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Mabamba våtmarksreservat och börjar vårt sökande efter träskonäbben. Vi tar oss fram i våtmarken med kanoter/båtar. Förutom träskonäbb så hoppas vi att kunna fotografera kungsfiskare, biätare, jacanas och flera häger arter.
Vi äter lunch och vilar lite på lodgen innan vi ger oss ut i våtmarken igen på eftermiddagen.
Dag 9 (13/5) (Frukost – Lunch )
Vi börjar dagen med ett sista besök i Mabamba våtmarksområde för lite mer fågelfoto. Vi återvänder sedan till vår lodge för att äta lunch innan vi åker mot Entebbe och flygplatsen. Flyg hem på kvällen.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.