FÖRLÄNG DIN RESA MED – MABAMBAS TRÄSKONÄBBAR 18-21 FEBRUARI 2025.
LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Besök hos bergsgorillorna, på det bästa stället i de Dimhöljda Virungabergen
 • För ökade fotomöjligheter kan du boka till ett andra besök hos bergsgorillorna
 • Besök hos schimpanserna, på det bästa stället i urskogen i Kibale nationalpark
 • För ökade fotomöjligheter kan du boka till ett andra besök hos schimpanserna
 • Vi besöker också de otroligt näpna, gulliga och extremt sällsynta guldmarkattorna i Mgahinga nationalpark
 • Fina fotochanser med andra karismatiska skogsapor i Bigodi swamp: svartkindad vitnäsa, östlig svartvit guereza, röd guereza och gråkindad mangab
 • Mängder av färgranna fågelarter, med jätteturako och krontrana som kronjuveler
 • Vi besöker Uganda när det INTE är regnsäsong
 • Lokala guider och vår reseledare har lång erfarenhet av att fotografera de platser och arter vi besöker
 • Reseledaren visar sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Möjlighet att lägga till en kortare tur hos träskonäbbsstorkarna i Mabamba swamp

BERGSGORILLOR
Under den brittiska kolonialtiden fick Uganda smeknamnet Östafrikas juvel och det är ett namn som än idag stämmer in på Uganda. Landet är en riktig naturjuvel med en enorm mångfald av däggdjur, fåglar, reptiler och insekter. Högst upp på listan står nog bergsgorillan, en av världens mest hotade däggdjursarter. I dag beräknas det finnas knappt 1 000 bergsgorillor kvar och alla lever i Virunga bergen, som ligger i Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa, samt i den närbelägna nationalparken Bwindi Impenetrable forest. Att få uppleva bergsgorillorna i det vilda är något som man aldrig kommer att glömma, kanske det rent av är en av de största naturupplevelserna som går att få. Vi har en trek till gorillorna men om du vill uppleva och fotografera bergsgorillorna på bästa möjliga sätt har du möjlighet att boka en extra ”gorillatrek”. Besöken till gorillorna är hårt reglerade och tiden man får vara hos gorillorna är begränsad. Vi kommer att besöka bergsgorillorna i Mgahinga nationalpark eller i Bwindi Impenetrable forest.

SCHIMPANSEN
Schimpansen är en av Ugandas andra riktigt lysande juveler i naturen.  Tillsammans med bonobon är schimpansen den människoapa som är närmast släkt med människa, den delar omkring 99 % av sitt DNA med den moderna människan. I Kibale nationalpark får vi uppleva denna vår närmsta släkting på nära håll och i lugn och ro både fotografera och bara njuta av upplevelsen. När vi är med schimpanserna startar vi tidigt på morgon för att hinna hitta schimpanserna innan de vaknar upp för dagen. Sedan följer vi dom i deras liv under ett antal timmar, vi låtsas att vi äter det de äter, vi gör det de gör osv allt för att komma de så nära som möjligt och få uppleva schimpansernas vardagsliv. En dag med schimpanserna innebär att när vi har hittat dom, får vi tillbringa ca 4 timmar med dom. Även hos schimpanserna har du möjlighet att boka ett extra besök för att förstärka upplevelsen och öka dina fotomöjligheter.

GULDMARKATTA
Under våra dagar i Mgahinga nationalpark kommer vi även att ägna en dag åt att leta efter den starkt hotade guldmarkattan som bara förekommer i Virungabergen i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Under våra dagar bland gorillor, schimpanser och guldmarkattor kommer vi givetvis att hitta många andra spännande djur och fåglar som vi ges möjlighet att fotografera.

BIGODI VÅTMARKSRESERVAT
Bigodi våtmarksreservat är ett fascinerande område. Reservatet är känt för sin rika biologisk mångfald, där finns flera arter primater, bl.a. Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Förutom dessa arter, som vi har stora chanser att fotografera, så finns även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti) i Bigodi. Den sistnämnda är det dock mycket sällan att man ser.

Bigodi är också mycket rikt på fåglar och vi kommer att försöka att få bra fotomöjligheter på jätteturakon som är den rikta juvelen i fågelfaunan i området.

ergsgorillor, Schimpanser och andra primater, Uganda. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (9/2) (Middag)
Ankomst till Entebbe på under dagen. Efter incheckning på hotell i Entebbe har vi möjlighet, om tid medger, att ta en tur till Entebbes botaniska trädgård. Dagen avslutas med middag och vi pratar lite om resan och vad vi kan förvänta oss.

Dag 2 (10/2) (Middag)
Efter frukost åker vi mot Kibale nationalpark och vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Vi räknar med att komma fram till lodgen under eftermiddagen. Lodgens trädgård är fågelrik så här finns möjlighet att på egen hand fotografera.

Dag 3 (11/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag börjar vår primatupplevelse på riktigt. Efter frukost beger vi oss till Bigodi våtmarksreservat för att leta efter första hand Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena) och svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius). Har vi sedan en riktig tur så får vi se och kunna fotografera även röd guerezor (Piliocolobus tephrosceles) och svartmössmarkatta eller L’Hoests apa (Allochrocebus lhoesti).

Vi kommer även att hålla utkik efter fåglar när vi vandrar i området, här har vi bra möjligheter att hitta jätteturakon. Vi kommer att tillbringa morgonen och eftermiddagen i reservatet.

Dag 4 (12/2)  (Frukost – Lunch – Middag)
Dagen tillbringar vi i djungeln med schimpanserna. Vi börjar dagen tidigt för att hinna leta upp chimpanserna innan de lämnar sina övernattningsplatser. Vi kommer att följa chimpanserna under ca 4 timmar och för att komma de riktig nära deltar vi i deras vardag. Vi kommer tillbaka till vår lodge först på eftermiddag/kvällen.

Dag 5 (13/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Om du valt till ett andra besök hos schimpanserna så ser dagen ut precis som igår. Tidig start med avfärd till Kibale nationalpark och ut i skogen för att hitta schimpanserna.

Om du valt att inte besöka schimpanserna idag så kommer vi att gå på vandringar i omgivningen för att leta fåglar och andra spännande djur och landskap att fotografera. Ett besök till närbelägna kratersjöar är planerat.

Dag 6 (14/2)  (Frukost – Lunch – Middag)
Idag är det transportdag mot Mgahinga nationalpark. Vi ger oss av efter frukost och färdas utmed Rwenzoris sluttning och genom de rullande kullarna vid Kigezi. Vi äter lunch utmed vägen och säkert hittar vi något fint fotostopp på vägen. Vi kommer fram till vår lodge på kvällen.

Dag 7 (15/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag ska vi börja våra vandringar i djungeln i Virungabergen och leta efter primater.
I dag är det dagen med stort G, vår första gorillavandring står på dagordningen. Vi har en tidig frukost och sedan tar vi oss till Mgahinga nationalpark. Efter det sedvanliga pappersarbetet börjar så vår sökande efter bergsgorillorna. Precis som för gårdagen är det svårt att säga exakt hur dagen ser ut då det beror på vart gorillorna är men när vi hittad dom så tillbringar vi en timme med dom.

Dag 8 (16/2) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi har en tidig frukost och får med oss lunchpaket. Efter att vi har registrerat oss i nationalparkens kontor så beger vi oss ut i djungeln för att leta guldmarkatta. Letandet efter markattorna kan ta olika lång tid beroende på vart de håller till men räkna med att vi är ute i stort sätt hela dagen. Mgahinga nationalpark är en del av Virunga massivet som sträcker sig inom de tre länderna Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa.

Dag 9 (17/2)  (Frukost – Lunch – Middag)
Om du valt till ett andra besök hos gorillorna så beger vi oss till Mgahinga nationalpark efter frukost. Efter det sedvanliga pappersarbetet börjar så vår sökande efter bergsgorillorna. Precis som vid vårt förra besök är det svårt att säga exakt hur dagen ser ut då det beror på vart gorillorna är men när vi hittar dom så tillbringar vi en timme med dom.

Om du valt att inte besöka gorillorna en andra gång så kommer vi att ägna dagen i närområdet med att fotografera fåglar och landskapet runt Virunga.

Dag 10 (18/2)  (Frukost – Lunch)
I dag avslutas vår resa, om du inte valt att följa med oss på vår förlängning till Mabamba våtmark. Efter en tidig frukost beger vi oss mot Entebbe och flygplatsen.  Flyg hem till Skandinavien på kvällen.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Uganda erbjuder många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, vilket gör det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För fotografering av bergsgorillorna och övriga primater är objektiv från 24mm till 500 mm utmärkta beroende på vilken typ av bilder du vill ta.

  Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder på. Stativ kan vara svårt att använda på ett snabbt och effektivt sätt i djungeln. När du är på trek i djungeln efter gorillor, schimpanser eller guldmarkatta är det att rekommendera att du anlitar en bärare till din kameraryggsäck. Nationalparkerna har ett system med mycket tillförlitliga bärare och jag garanterar att det är skönt att slippa bära ryggsäcken när det går uppför.

 • KLÄDER
  Klimatet i Uganda är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

 • BOENDE
  Vi bor på hotell och lodger av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendena har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet.  Vandringarna i bergen är inte lämpliga för personer med funktionsnedsättningar.

 • INKLUDERAT I PRISET
  1 gorilla tillstånd, 1 schimpans tillstånd, 1 guldmarkatta tillstånd, övriga inträden och avgifter i nationalparker, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (vi åker i bekväma Toyota Landcrusiers), transfer till och från flygplatser. Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Entebbe, tillstånd för ett andra besök hos gorillorna och/eller schimpanserna, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter, vaccinationer och ev. medicinska tester samt saker av personlig karaktär.

 • EXTRA TILLSTÅND FÖR BESÖK HOS GORILLORNA OCH SCHIMPANSERNA
  Om du vill lägga till ett andra besök hos gorillorna och/eller schimpanserna måste detta göras i mycket god tid innan resan, helst i samband med bokningen. Detta då antalet tillstånd är starkt begränsade.

  Kostnaden för tillstånden är: Schimpanser – USD 150, Gorillor – USD 700. Tillstånden betalas i samband med slutbetalnignen och till den växelkurs som gäller för dagen.

 • MÖTESPLATS
  Resan startar och avslutas på Entebbe internationella flygplats.
  Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter ankomst till Uganda. För svenska medborgare krävs visum till Uganda, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.
 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer. För inresa i Uganda krävs att man är vaccinerad mot Gula febern.

 • GRUPPEN & SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

  Boka fotoresa

  Bergsgorillor, schimpanser och andra primater - Uganda 9-18 februari 2025

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Jag bokar även förlängningsresan Mabambas träskonäbbar - Uganda 18-21 februari 2025*
  JaNej
  Extra tillstånd*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund