Project Description

Aye-aye – i fingerdjurets värld

13 – 17 oktober 2019

Förlängningsresa till: Madagaskar – förunderlig natur i lemurernas rike

Galleri
Bokningen på denna resa är stängd
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

 • Aye-aye, fingerdjur, världens största nattaktiva primat i ett privat reservat – på nära håll
 • 2 nätter med aye-aye fotografering med bra ljussättning
 • Låg skog precis utanför lodgens bungalows med orädda indrin – av östliga ras
 • Flera arter lemurer
 • Flera arter spännande kräldjur och reptiler
 • Lodgens privata lövskog med många olika djur där man kan ströva fritt
 • Stjärnhimmelfotografering vid bra väder
 • Mycket bra lodge vid en stor lagun ut mot havet med fina möjligheter för bad och avkoppling
 • Det östliga Madagaskar
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi stödjer arbetet för att bevara de sista regnskogarna

Inget djur på Madagaskar är så sägenomspunnet som fingerdjuret eller aye-ayen.
Den har gäckat folken på Madagaskar länge och har gett upphov till talrika myter, berättelser och vidskepelse.

Redan på 70-talet gick larmrapporterna om att aye-ayen höll på att försvinna helt från Madagaskars natur på grund av förföljelse och skogsskövling. Senare har det visat sig att den förekommer glest över större delar av landet än forskarna tidigare trott – dock mycket spridd och med en numera nedåtgående population. Eftersom den är enbart nattaktiv och oftast skygg är den normalt svår att hitta och komma nära.
Aye-ayen är ett unikt djur och känd från många naturfilmer. Den är större än vad de flesta tror och är en av de största lemurarterna och tillika världens största nattaktiva primat.
I mörkrets dunkel ser den ut som ett troll eller en häxa med spetsigt huvud, stora alvöron och lång svartgråstrimmig päls med en stor buskig svans. Den rör sig olikt andra lemurer – mer likt en katt när den klättrar upp och ner för stammarna i skogen.
Mest uppsiktsväckande är framtassarna – eller händerna där fingrarna är långa och krokiga. Mittenfingret är extra långt och tunt med en lång krokig nagel. Med fingrarna knackar den under födosökningen på murkna trädstammar. Med de stora öronen kan den då höra om det finns en larv inne i veden och öppnar lätt stammen med sina skarpa gnagarliknande framtänder. Sedan sticker den in det långa mittenfingret som ett långt krokigt tandläkarinstrument och fiskar ut den smaskiga larven. Den är som en lemurernas hackspett.
Aye-ayen lämnar sitt bon 30 minuter före solnedgången och först vid gryningen kommer de tillbaka. På den lilla ön som är ett privat naturreservat där de är skyddade mot tjuvjakt, finns ett halvt dussin individer och det är normalt att se flera djur under tidig natt.
Vid vår lodge finns en lägre lövskog där BBC har spelat in många av scenerna med hoppande indris. Eftersom träden inte är särskilt höga och skogen är mera gles än vid Andasibe-Mantadia så finns det goda möjligheter till fina indribilder. Indrin är här annorlunda tecknat med större gråa partier i pälsen. Det finns dessutom svartvit vari – en lemur som är grafiskt tecknad som en panda.

Vi har med oss lokala guider och djurspårare. På resan har vi fotoworkshops där Jan går igenom tekniker och fotoidéer för de nästkommande dagarnas fotografering.

 

Resefakta

Datum
13 – 17 oktober 2019

Pris  
13 900 kr
(Anmälningsavgift 2 780 kr)*

Detta är en förlängningsresa till Madagaskar – förunderlig natur i lemurernas rike.
Läs mer…

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
15 juli 2019

Vandringar
På resan kommer vi att ha korta vandringar i reservatet varav 2 nattvandringar. Dessa nattvandringar är som de övriga dagsvandringarna, de är ej ansträngande konditionsmässigt eller långa. Speciellt i mörkret rör vi oss mycket långsamt så ögonen hinner med.

Inkluderat i priset
Logi (del i dubbelrum), måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden och avgifter i reservatet, samtliga utfärder, fotoundervisning, lokala transporter (buss och båt), transfer till och från Antananarivo flygplats. Boendet kommer att vara på en lodge av bättre madagaskarstandard.

Enkelrumstillägg
2 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Antananarivo, visum, lunch, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte anges i dagsprogrammet och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar i Andasibe, efter huvudresan: Madagaskar – förunderlig natur i lemurernas rike, och avslutas på Antananarivo International Airport. Transfer till flygplats den 17/10 i god tid för avgång för flyg till Skandinavien. Exakta tider anges när flygbolagen släppt flygtider för den aktuella perioden.

Resa i landet
Att resa på Madagaskar är en komplicerad logistisk process. Infrastrukturen är mycket dålig då detta är ett av världens fattigaste länder. Vägarna är dåliga och få. Därför måste restiden tas med ett visst förbehåll, då förseningar och därmed ändringar i vårt reseprogram kan förekomma.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
Objektiv med zoom 70-200 mm upp till t.ex. en fast 500 mm är utmärkta. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter. Det ges många tillfällen till makrofotografering och därför är det bra att ha med ett makroobjektiv. Det går även bra, istället, med en sats med mellanringar eller en försättslins så ditt korta tele blir ett makroobjektiv. Det är ytterst viktigt att ha med sig en bra ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt för kameleonter, insekter och nattfotografering. En pannlampa därtill möjliggör att du kan arbeta med händerna fria. Under vandringarna i regnskogen är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen då kraftiga regnväder kan förekomma. Det bästa är ett regntätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken och ett regnskydd till din kamera och objektiv så du kan fotografera under lätt regn. Plastpåseliknande överdrag till kamera och objektiv går att köpa i stora fotobutiker eller på nätet. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
Stativ är tungt att släpa på i regnskogen. Alternativet är ett stabilt enbensstativ. Ett stativ är inte ett måste på denna resa men för stjärnhimmelfotografering behövs det!

Kläder
Klimatet på Madagaskar är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma.
Morgonen kan vara lite kylig i regnskogen. Dagarna är mycket varma med temperaturer på runt 30 grader och nästan alltid med hög luftfuktighet. Även om vi är utanför regntiden så är det är ytterst viktigt att ha med ett ordentligt regnställ. Bäst vid fotografering är en stor regnponcho av god kvalitet samt kläder som det är lätt att svettas i och som torkar snabbt. Ett par grövre vandringsskor eller kängor är ett måste för fötterna i regnskogen. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller lättare skor för vistelse på lodgen eller under transportsträckorna med minibussen.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (13/10) (dag 11 på huvudresan) (Frukost Middag)
Efter besöket på Vakona, ön med de orädda lemurerna – se dag 11 på huvudresans program – så säger vi adjö till de fotokamrater som inte skall med på denna förlängningsresa. Vi styr bussen österut genom ett landskap där klimatet gradvis blir fuktigare och varmare. Ca 3 timmar med buss. Framme vid den lilla byn Manambato vid stranden av en stor lagun så byter vi bussen mot en båt, som sedan tar oss genom ett stort lagunlandskap till lodgen och reservatet Palmarium och Akanin’ny nofy. Undervägs fiskar tärnor och hägrar i ett träsklandskap där även lokalbefolkningen fiskar med stora ryssjor.

Dag 2-3  (14-15/10) (Frukost Middag)
Efter soluppgång ger vi oss ut i lodgens skog för att hitta indri och andra lemurer. Du får då möjlighet att bekanta dig med området för att göra egna fotografiska strövtåg. Efter frukost blir det egen fotografering eller vila och bad tills efter lunch där vi har egen bildgenomgång. Sist på eftermiddagen gör vi en gemensam fotovandring igen, tills det är dags för utfärden till aye-aye ön. Därefter sen middag.

Dag 4  (16/10) (Frukost Middag)
Efter frukost lämnar vi området med båt till den väntande bussen som skall ta os tillbaka till huvudstaden Antananarivo genom ett landskap med risterrasser, små byar och bergsryggar ca 6 timmar med buss. På kvällen avskedsmiddag på vårt hotell i Antananarivo.

Dag 5  (17/10) (Frukost Lunch)
Efter frukost genom Antananarivo till en stor hantverksmarknad. Därefter lunch och transfer till flygplats och hemresa.

Galleri

BOKNINGEN PÅ DENNA RESA ÄR STÄNGD.