Fotoresa Astrofotografering i Teide nationalpark, Teneriffa2018-05-17T08:24:50+00:00

Project Description

Astrofotografering i Teide nationalpark, Teneriffa

5 – 11 augusti 2018

Galleri
Bokningen på denna resa är stängd
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Fantastiska möjligheter att fotografera Vintergatans ljusstarka kärna högt upp på himlen. Att fotografera Vintergatan i denna vinkel går inte att göra i Sverige.
  • Teide erbjuder en av världens bästa natthimlar, detta i kombination med ett underbart vulkanlandskap med varierad natur och unika miljöer ger spännande fotograferingsmöjligheter.
  • Möjlighet till massor av fotografering utöver den planerade astrofotograferingen.
  • Tid till egna äventyr dagtid. Teneriffa är bl.a uppskattat för sina många vandringsleder.
  • Vi bor mitt i nationalparken, bara några 100 meter från spännande klippformationer, för att slippa långa transportsträckor om nätterna.
  • Möjlighet att få den vila och egentid man så väl behöver efter sena nattpass.

  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen rådgivning och tips om fotografering och efterbehandling i en liten grupp av likasinnade.

Nu anordnar vi vår första fotoresa till Teide nationalpark på Teneriffa med fokus på astrofotografering. Teneriffa bjuder på så mycket mer än sol och bad och nationalparken uppe vid vulkanen Teide är den perfekta platsen för den som vill uppleva natthimlen på bästa sätt.

Teide nationalpark har varit naturskyddsområde sedan 1954 och är sen 2007 med på Unescos världsarvslista. Nationalparken är 15 km i diameter och parkens medelpunkt är Spaniens högsta berg – det 3 718 meter höga Teide. Miljön och naturen i nationalparken är helt unik och väldigt varierande. Med stora skogar av kanarietall och pinje på utsidan av vulkanen och ett helt otroligt vulkanlandskap på insidan med lava-, sand- och grusslätter samt makalösa sten- och bergsformationer och monoliter. Denna miljö inbjuder verkligen till landskapsfotografering oavsett tid på dygnet och man behöver inte förflytta sig särskilt långt för att mötas av helt nya vyer.

Med sitt läge på över 2000 meters höjd, torra klimat, och närheten till ekvatorn gör Teide nationalpark till en plats med en av norra halvklotets klaraste himlavalv – perfekt för astrofotografering och stjärnskådning. Tillsammans med Hawaii och Chile anses Teneriffa vara den bästa platsen för astronomiska observationer. Därför har man också valt att placera några av världens viktigaste teleskop här. För den intresserade finns guidade dagsturer vid Teides observatorium som har över tio sol- och natteleskop. Området är i sig en sevärdhet som vi kommer att fotografera vid under resan.

Astrofotografering är mer väderberoende än all annan form av fotografering. Men tack vare Teides läge och höga höjd, och den tid på året vi valt att göra resan, har vi de bästa förutsättningarna man kan få för klara natthimlar. Många gånger befinner man sig över de moln som kan ligga ut över havet, vilket i sig bjuder in till spännande fotografering och möjligheter.

Resan vänder sig till såväl nybörjaren som till den mer erfarne. Inför resan kommer du få ut ett videomaterial samt att vi kommer börja resan med en workshop där vi går igenom grunderna och de inställningar man behöver känna till, för att alla ska kunna vara med och lyckas redan första natten. Under resans gång bygger vi sedan på med ny kunskap och går igenom olika fotografiska tekniker och redigering som är lämpliga vid astrofotografering och vi tittar också på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
5  – 11 augusti 2018

Pris  
19 900 kr
(Anmälningsavgift 3 980kr)*

Reseledare
Jörgen Tannerstedt

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
15 maj 2018

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt program.Transfer från och till Teneriffas norra flygplats. Lokala transporter. Nationalparkstillstånd.
Fotoguidning och fotoundervisning av svensk guide.

Enkelrumstillägg
3 500 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Teneriffas norra flygplats, försäkringar, avbeställningsskydd, och annat av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Teneriffas norra flygplats.

Fotoutrustning
För astrofotografering är ett vidvinkelobjektiv med stor bländare att föredra. Ett objektiv med en brännvidd på 14mm-24mm och med en bländare från f1.4 till f2.8 är det vanligaste att man använder. Man kan även använda lite längre brännvidder som 35-50mm utan att behöva specialutrustning. De lite längre brännvidderna ger mer detaljer och ett tightare utsnitt men kräver att man kan använda f2 eller större för att få in tillräckligt med ljus till sensorn.

De flesta systemkameror som är tillverkade de senaste 5 åren fungerar oftast väl att använda. Men en lite nyare kamera och en fullformatskamera kan oftast hantera mörker och brus bättre och är att rekommendera för denna typ av fotografering.
Stativ är ett måste. Även en trådutlösare kan vara bra att ha men ingen nödvändighet.
Då fotograferingen kommer att ske under dygnets mörka timma kan en ficklampa eller pannlampa underlätta. Har den möjlighet till rött ljus är det att föredra då det röda ljuset stör mörkerseendet mindre. Det går även att färga glaset på en vanlig lampa med en röd tuschpenna.

Kläder
Nätterna uppe på Teide kan vara väldigt varierande temperaturmässigt. Från enstaka plusgrader upp närmare 15 grader. Detta gör att det är lämpligt att ha med sig någon varmare jacka men även mössa och vantar. Ett par grövre skor är bästa valet för fötterna då lavasten är vara vass och rivig. Då vi kommer befinna oss på hög höjd är keps och solskydd att rekommendera dagtid.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Dagsprogram

Dag 1 (5/8) (Middag)
Ankomst Teneriffa norra flygplats. Transfer från flygplatsen till Teide Nationalpark. Fotoworkshop och astrofotografering på kvällen.

Dag 2 (6/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukosten tar vi oss ut till Los Roques de Garcia för att bekanta oss med området inför kvällen och nattens fotografering. Runt området går en vandringsled på 3,5-4 km som tar ca 2 timmar om man vill gå runt hela. Fotoworkshop och astrofotografering på kvällen.

Dag 3-5 (7/8-9/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Fotoworkshop/bildvisning/feedback. Astrofotografering på olika platser i och omkring Teide nationalpark.

Dag 6 (10/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Astrofotografering vid Los Roques de Garcia

Dag 7 (11/8) (Frukost)
Transfer till Teneriffas norra flygplats för hemresa.

Bokningen på denna resa är stängd