Project Description

Arktisk vårvinterfågelfest i Varanger – praktejder, alförrädare, jaktfalk och fågelbergsfåglar

20 – 26 mars 2019

Anmälan till reservlista
Galleri
Omdömen
Anmälan till reservlista

Några av resans höjdpunkter:

  • Flytande gömslen för praktejder och alförrädare.
  • Fågelön Hornøya, en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier.
  • Chans att fotografera jaktfalk.
  • Snösiksa, lappmes, tallbitar och lavskrika vid fågelmatning.
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd genom ekonomiskt stöd till Birdlife

En unik vecka där vi har valt ut de allra bästa fågelfotoställena på den norska Varangerhalvön, som ligger precis där taigaskogen möter tundran och Polarhavet. Vi fotograferar de osannolikt eleganta arktiska änderna praktejder, ejder, alförrädare och alfågel från specialbyggda flytpontongömslen, i deras ögonhöjd i vattnet. Besöker fågelberget Hornøya med sina lättåtkomliga spetsbergsgrisslor, tretåiga måsar, toppskarvar, storskarvar, tordmular, precis när lunnefåglarna brukar anlända för våren. Sannolikt också någon jaktfalk eller havsörn på jakt efter byte i havsfågelkolonierna. Senare fotograferar vi också vid ett par väl inkörda matningsplatser för dalripa och fjällripa, hermelin och småfåglar som snösiska, lappmes, tallbit, lavskrika och kanske hökuggla.

De världsunika och världsberömda flytande gömslena för praktejder och alförrädare ger oss fenomenala möjligheter till närkontakt med dessa oerhört bildmässiga högarktiska änder, så vi satsar på två dagar i dem. Fågelön Hornøya, med sin stiliga fyrplats och karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier. Här kommer havsörn och jaktfalk ofta förbi för att försöka få någon av de 80 000 paren lunnar, spetsbergsgrisslor, tordmular, trutar och tretåiga måsar att kalasa på. Den snöklädda arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe, och i Pasvik möter vi så den vilda taigaurskogen och några dess vinterfågelarter. Helt enkelt en ovanligt komplett vårvinterresa till ett av Europas finaste naturområden och till närkontakt med flera av vår kontinents mest spektakulära fågelarter.

Så här års dessutom i ett snöigt vinterlandskap, i minusgrader, i ett spännande, arktiskt vinterljus med starka pastellfärger och långa skuggor, eller dramatiska snöfall. Vissa kvällar kommer reseledaren att visa bilder, hålla föredrag och gå igenomsaker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från hur man bäst närmar sig vilda djur till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Gruppen är liten, så att det blir maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren.

Resefakta

Datum
20 – 26 mars 2019

Pris  
29 900 kr
(Anmälningsavgift 5 980 kr)*

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 6
Max 6

Sista anmälningsdag
31 januari 2019

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, gömsle, samtliga båtturer, fotoundervisning, lokala transporter (fyrhjulsdrivna bilar), transfer till och från Kirkenes flygplats. Boendet kommer att vara på hotell av medelstandard.

Enkelrumstillägg
4 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Kirkenes (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Kirkenes flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från gömslefotografering av fåglar till landskap så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan kan även komma väl till pass i tex gömsle.Tele-/zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 80-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar ifrån gömslena och kan även vara bra för annorlunda utsnitt vid landskapsfotografering.Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm, 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågelfotograferingen. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda, det underlättar mycket att ha två olika kamerahus redo vid gömslesessionerna.
Ett stativ är snudd på ett måste i samband med gömslefotograferingen, speciellt om man har större teleobjektiv med sig.

Kläder
Temperaturen på Varanger halvön kan mars variera mellan några plusgrader till flera minus grader. Rejäla vinterkläder och varma skor är att rekommendera! Ha gärna med kläder i olika lager.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (20/3) (Middag)
Ankomst till Kirkenes, avresa med minibuss till Vadsø.
Middag och övernattning på hotell.

Dag 2 (21/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost på hotellet, sedan ut till en privat fågelmatningsplats, som drar till sig ett brett spektrum av tundra- och fjällbjörkskogsfåglar och -djur som vi får se på nära håll. Vi tar också en liten skotertur upp på fjällsidan. Bland de möjliga arterna finns dalripa, fjällripa, hermelin och ett antal småfåglar, som snösiska. Lunchpaket med från hotellet. Resa till Vardø. Övernattning och middag på hotell.

Dag 3 (22/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost på hotellet, sedan ut till ön Hornøya, en liten kal ö med en fyrplats och en fenomenal havsfågelkoloni om ca. 80 000 par tretåiga måsar, toppskarvar, lunnefåglar, spetsbergsgrisslor, tordmular, storskarvar och med dagliga besök av jaktfalk och havsörnar. Detta är en av den norska kustens finaste fågelberg.
Lunchpaket med från hotellet. På eftermiddagen tillbaka till Vardø och vidare till den lilla fiskebyn Båtsfjord. Övernattning och middag på hotell.

Dag 4 (23/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen till de välplacerade flytande gömslena i Båtsfjord. Nära möten med arktiska änder i finaste häckningsdräkt, som praktejder, alförrädare, ejder och alfågel. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter en båtrundtur bland de många änderna och trutarna i fjorden. Övernattning och middag på hotell.

Dag 5 (24/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen till de flytande gömslena i Båtsfjord. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter minibussresa till taigaskogarna i Pasvik nationalpark.
Övernattning och middag på guesthouse i Pasvik.

Dag 6 (25/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost på guesthouse. Till en privat fågelmatningsplats i den fina taigaskogen, som ofta drar till sig arter som tallbit, lappmes, lavskrika och ibland hökuggla.

Dag 7 (26/3) (Frukost)
Frukost på guesthouse, sedan minibuss tillbaka till Kirkenes flygplats.

Anmälan till reservlista (ej bindande)

Arktisk vårvinterfågelfest i Varanger, 20 – 26 mars 2019

OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0730 662 007.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga upplysningar

JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
Dataskyddspolicy.