NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Två dagar i sensationellt bra gömslen för de galet stiliga fågelarterna praktejder, alförrädare och alfågel – en riktig världsattraktion, där fåglarna ofta kommer riktigt nära och vi är helt nere i vattenlinjen. Andra arrangörer erbjuder ofta bara en dag i gömslena
- Vi går iland mitt i en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier, på Hornøya, för riktigt nära möten med några av de 80 000 par arktiska havsfåglar som häckar här: lunnefågel, toppskarv, sillgrissla, spetsbergsgrissla, tordmule, storskarv och tretåig mås. Fåglarna häckar alldeles vid stigen, som på Galápagos
- I slutet av mars kommer lunnefåglarna till Hornøya och du har stora chanser att fotografera dom på ett snötäckt fågelberg
- Bra chans att se och med lite tur även fotografera jaktfalk och hökuggla
- Snösiska, lappmes, gråsiska, tallbit, ekorre och lavskrika vid väl inkörda fågelmatningar
- Goda chanser till nära möten med skärsnäppa. Ibland också dalripa
- Fantastiska vinterlandskapsfotomöjligheter där den snöklädda och vindpinade arktiska tundran möter Polarhavets karga kuster
- Snöskoterslädetransport i tundrans fjällbjörkskog och i taigans tallskog
- De typiska små arktiska fiskehamnstäderna Vadsø, Vardø och Båtsfjord
- Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
VARANGERHALVÖN
En unik vårvintervecka där vi har valt ut några av de allra bästa fågel- och landskapsfotoställena på den norska Varangerhalvön. Häruppe möter taigaskogen den vindpinade, snöklädda tundran och Polarhavets dramatiskt karga kustlinjer. Uråldriga jordbruksmarker med anor från långt före Vikingatiden sträcker sig i en tunn bård längs kusten och där innanför, efter en smal frans av fjällbjörkskog, sträcker sig så den kala tundran mil efter mil i Varangerhalvöns Nationalpark. Så här års ett snöigt vinterlandskap i minusgrader, med ett spännande, arktiskt vinterljus som kan bjuda på starka pastellfärger, långa skuggor, dramatiska skyar och snöfall och strålande fotomöjligheter av många olika slag. Den snöklädda arktiska tundran visar oss vildmarkens ännu ganska ostörda kvalitet häruppe.
PRAKTEJDER, ALFÖRÄDARE OCH ALFÅGEL
Vi fotograferar de nästan osannolikt eleganta arktiska änderna praktejder, ejder, alförrädare och alfågel från specialbyggda flytpontongömslen, där vi ligger torrt och bekvämt i fåglarnas ögonhöjd, precis ovan vattenytan. De världsunika och världsberömda flytande gömslena här ger oss fenomenala möjligheter till närkontakt med dessa verkligt bildmässiga högarktiska änder, så vi satsar på två dagar i gömslena, för att maximera chanserna till fina bilder av de karismatiska fåglarna, med hänsyn till ljusets och vädrets makter.
HORNØYA
med sin stiliga fyrplats och sitt karismatiska läge alldeles längst ute i havsbandet är en av Europas finaste och mest lättillgängliga havsfågelkolonier och dessutom Norges östligaste punkt, i linje med Istanbul! Alla borde någon gång i livet unna sig själv att komma till ett riktigt myllrande och pulserande fågelberg, där det är action i alla riktningar, dygnet runt.
Vi kliver iland i den intensiva och sagolikt myllrande fågelkolonin här, med sina 80 000 par spetsbergsgrisslor, toppskarvar, storskarvar, tordmular, sillgrisslor och tretåiga måsar. I slutet av mars börjar lunnefåglar att dyka upp runt Hornøya. Till en början ligger de i vattnet runt om ön men när vädret är gynnsamt tar de sig upp till sina häckningsplatser för att påbörja sina uppvaktningar och häckningbestyr. Med lite tur kommer vi att kunna fotografera lunnefåglar i snön när de uppvaktar varandra och när de markerar sina revir. Kanske är Hornøya Skandinaviens allra finaste fågelberg? Alla havsfågelarterna här brukar göra sig mycket lättåtkomliga för fantastiska fotomöjligheter. Fåglarna häckar nästan på stigen och har helt andra saker att tänka på än oss, nästan som på Galápagos. För den som filmar, glöm inte att ta med mikrofonen, för att ljudkulissen är verkligen fantastisk! Ett larm och kakalorum utan like. Ofta kommer också någon jaktfalk eller havsörn på jakt efter byte i fågelbergets branter och inte sällan visar de upp sig på ganska bra fotoavstånd, bara man är snabb och observant nog och har lite tur med vädret…
Varangerresan är helt enkelt en ovanligt komplett vårvinterresa till ett av Europas finaste och vildaste naturområden, med möjligheter till närkontakt med ett antal av vår kontinents mest spektakulära fågelarter. Kvällstid kommer reseledaren att visa bilder, hålla workshopföredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från komposition och hur man bäst närmar sig vilda djur, till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt, eller tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi tittar också på deltagarnas bästa bilder från turen. Gruppen är liten, för att det ska bli maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren och så att vi ska få bra plats i minibussen.
TAIGAN
I Pasvik Nationalpark möter vi så den vilda taigaskogen och några av dess vinterfågelarter.
Här åker vi skotersläde ut i skogen och fotograferar vid en beprövad matningsplats för ekorre och fåglar som lappmes, tallbit, talltita, grå- och snösiska, lavskrika och kanske någon hökuggla. Ibland sitter dalriporna tillgängliga här, i sin vita vinterdräkt.
Dagsprogram
Dag 1 (22/3) (Middag)
Ankomst till Kirkenes, avresa med minibuss till den lilla fiskehamnstaden Vadsø.
Middag och övernattning på hotell.
Dag 2 (23/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost på hotellet, sedan till den lilla fiskestaden Vardø och därifrån med hamnvaktens fartyg den korta turen över till Hornøya, en liten kal ö med en stilig fyrplats och ett brant fågelberg med en fenomenal havsfågelkoloni om ca. 80 000 par tretåiga måsar, lunnefåglar, toppskarvar, spetsbergsgrisslor, tordmular, storskarvar och med dagliga besök av jaktfalk och havsörn. Ett av den norska kustens allra finaste fågelberg. Lunchpaket med från hotellet. På eftermiddagen tillbaka till Vardø och vidare längs kusten till Vadsø. Övernattning och middag på hotell.
Dag 3 (24/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost, sedan fokuserar vi på fotografering utmed kusten. Här letar vi skärsnäppor och landskap men här finns även ett mindre fågelberg med tretåig mås som vi besöker. Efter lunch reser vi vidare genom det stiliga fjälltundralandskapet till fiskeläget Båtsfjord på Varangerhalvöns nordkust. Övernattning och middag på hotell.
Dag 4 (25/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen till de välplacerade flytande gömslena i Båtsfjord. Fantastiskt nära möten med arktiska änder som praktejder, alförrädare, ejder och alfågel i sina allra finaste häckningsdräkter. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter en båtrundtur med RIB-båt bland de många arktiska änderna och trutarna i fjorden. Övernattning och middag på hotell.
Dag 5 (26/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig avgång innan gryningen för en andra omgång i de flytande gömslena i Båtsfjord. Detta för att ge mesta möjliga fotochanser på de arktiska änderna, ifall vädret eller ljusets makter inte helt varit med oss föregående dag. Brunchpaket från hotellet. Halvdag i gömslena och därefter resa vidare till taigaskogen i Pasvik nationalpark.
Övernattning och middag på guesthouse i Pasvik.
Dag 6 (27/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig frukost på guesthouse. Heldag i taigaskogen, bland annat med skotersläde ut till en privat fågelmatningsplats som ofta drar till sig arter som tallbit, lappmes, lavskrika, ekorre och ibland hökuggla. Möjlighet till vedeldad bastu vid Pasviksälvens strand för den som så önskar. Övernattning och middag på guesthouse i Pasvik.
Dag 7 (28/3) (Frukost)
Frukost på guesthouse, sedan minibuss tillbaka till Kirkenes flygplats.
Fotografisk ledare
Staffan Widstrand
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.
VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.
Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina
Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.
Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.
Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.
Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.
Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.
Hemsida: www.staffanwidstrand.se
www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com