Fotoresa Alaskas tundra – Fantastiska fåglar under midnattssolen2018-11-26T08:57:58+00:00

Project Description

Alaskas tundra – Fantastiska fåglar under midnattssolen

11 – 19 juni 2019

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Samtliga arktiska ejdrar, inklusive glasögonejder
  • Många olika vadarfåglar
  • Vackra och orädda tundralevande fåglar
  • Möjlighet att fotografera fjälluggla
  • Ett magiskt arktiskt ljus, suveränt för fotografering
  • Alaskas bästa tundraområde, den arktiska tundran vid Barrow
  • Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade fotografer
  • Vi bidrar aktivt till naturskydd genom ekonomiskt stöd till Birdlife Sverige

Är man naturintresserad eller tycker om att fotografera djur och natur, är Alaska närmast ett måste att besöka någon gång i livet. Denna USA:s största delstat erbjuder en mycket storslagen och varierad natur. Under denna resa kommer vi att koncentrera oss till Alaskas arktiska tundraområde, som erbjuder en makalöst fin fotografering av framförallt tundralevande fåglar. Det öppna trädlösa landskapet ger dessutom suveräna ljusförhållanden, inte minst under vackra försommarnätters mjuka ljus.

Resan är planerad så vi möter den arktiska försommaren, innan tundran blir helt is- och snöfri och fåglarna sprider ut sig över den enorma tundran. Det medför att fåglarna koncentreras till de områden som är öppna och blir därmed lättare att hitta. Försommaren är en hektisk tid på tundran, då alla nyanlända fåglar omedelbart sätter igång med sina parningsritualer och sitt spel. Vi kommer att mötas av en ljudkuliss av läten, inte minst från alla spelande vadare. Många av tundrans fåglar är härligt orädda för människor och de är så pass upptagna av sitt spelande, att det ofta är ganska lätt att komma inom bra fotoavstånd utan att störa dem.

I den lilla isolerade byn Barrow är det alltid nära till de bästa områdena. Vi kommer således att tillbringa minimal tid för transporter och kan därför maximera tiden i fält. Då vädret är ombytligt i dessa trakter, kommer vi att vara flexibla och anpassa oss efter fotoljuset. Blir det klara nätter tillbringar vi dem ute på tundran och sover sedan ikapp under dagtid. Det är nämligen under den ljusa försommarnatten som fotoljuset är som allra mest magiskt och fågelaktiviteten som störst.

Barrow
Barrow är verkligen en speciell plats. En liten by, helt isolerad och liksom utkastad mitt på den platta tundran, intill packisen på Tjuktjerhavet. Intill byn ligger Point Barrow, vilken är USA:s nordligaste fastlandspunkt. Förutom den lilla inuitbyn finns bara några få vägar ut på tundran, på endast några kilometer vardera. Det är således alltid nära till våra fotoområden, som därför är snabba att nå när ljuset är till sin fördel.

Fantastisk fågelfotografering
Barrow innebär fågelfotografering i världsklass! Fåglarna där uppe och ofta orädda och på tundran myllrar det av vadare i sina vackra häckningsdräkter, som t.ex. brednäbbade simsnäppa, större beckasinsnäppa, amerikansk tundrapipare och tuvsnäppa. Dessutom möter vi bredstjärtade labbar, stillahavslommar och inte minst änder. Huvudattraktionerna är de arktiska ejdrarna och vi kan räkna med bra fotolägen på både alförrädare, praktejder och inte minst glasögonejder. Andra arter vi har god chans att fotografera är t.ex. alfågel, bläsgås, tärnmås, lappsparv och snösparv.

Fjälluggla förekommer i princip alltid i området, vilket inte minst märks på att inuiternas namn på Barrow är Ukpiagvik, vilket betyder ”Platsen vi jagade fjällugglor på”! Antalen ugglor varierar med lämmeltillgången, men normalt så häckar alltid åtminstone något par i området. Det är vare sig tillåtet eller acceptabelt att försöka smyga nära häckande ugglor. Med stor tur så kan vi kanske fotografera jagande ugglor och ibland så håller någon till inne i byn (vilket naturligtvis aldrig går att garantera).

Viss chans finns på fjällräv och chansen att åtminstone få se isbjörn är relativt god. Bästa stället är att spana från är faktiskt från hotellrummet, som ligger helt intill packisen!

Under resan kommer du alltid att ha fotografisk rådgivning nära till hands och du kan när som helst be om hjälp i olika fotosituationer. Vi kommer även att hålla små miniworkshops under resan, då vi diskuterar allt sådant som kan utveckla dig som naturfotograf.

Resefakta

Datum
11 – 19 juni 2019

Pris
  
35 900 kr
(Anmälningsavgift 7 180 kr)*

Reseledare
Anders Blomdahl

Antal deltagare

Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum på ett enkelt men funktionellt hotell i Barrow (8 nätter). Samtliga transporter, guidning samt fotografisk rådgivning ingår.

Enkelrumstillägg
Enkelrum finns i begränsad omfattning och är kostsamt. Kontakta oss för mer information.

Ej inkluderat i priset
Flyg Skandinavien till och från Anchorage, samt inrikesflyg mellan Anchorage och Barrow (vi rekommenderar lämpliga flyg senare).

Mat (samtliga måltider) och dryck. Då det är skiftande prislägen på de olika matställena, anser vi det är bättre att var och en själva kan anpassa sin matbudget för resan. Dessutom kommer vi regelbundet att handla med oss mat ut i fält och även där är det bättre att var och en kan anpassa sina matinköp efter sina egna behov.

Dricks, försäkringar, avbeställningsskydd,ESTA-visum, särskilt tillstånd för att kunna vistas på tundran vid Barrow eller andra utgifter av personlig karaktär ingår ej i resans pris.

Eventuella extra kostnader, som kan uppstå pga. förseningar/förändringar i dagsprogrammet pga. väderförhållanden eller annan händelse som Wild Nature fotoresor inte kan råda över, så som övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader står deltagaren själv för.

Flygplats

Resan börjar och avslutas på Wiley Post–Will Rogers Memorial Airport, Barrow.

Fotoutrustning
Resans huvudsakliga fokus kommer att ligga på fågelfotografering. Även om fåglarna ofta är relativt orädda, rekommenderas ett teleobjektiv på minst 400 mm. För att öka brännvidden kan du dessutom med fördel använda telekonverter, så du hamnar på en total brännvidd upp mot 600-700 mm.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 70-300 mm eller 80-400mm, är mycket användbart för att variera fågelbilderna med fåglarna i sitt tundralandskap.

Då naturen i Barrow utgörs av platt och trädlös tundra, är förutsättningarna för bra landskapsfotografering mindre, men ett kort vidvinkelobjektiv kan ändå med fördel tas med.

Vädret är omväxlande på tundran och både dimma, snöfall och regn kan förekomma. Det är därför viktigt att ta med något regnskydd som täcker både kamera och objektiv. Tänk även på att ha vattentätt överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus, är det bra att ha med dessa. Stativ rekommenderas, inte minst användbart då vi ligger stilla intill en vattensamling på tundran och inte vill riskera en blöt kamera.

Kläder

Alla vädertyper kan förekomma, men va beredd på att det kan bli kyligt med temperaturer runt nollan i Barrow. Vädret är mycket omväxlande på tundran och dimbankar kan rulla in för att snabbt ersättas med solsken eller snöfall. Varma samt vind- och vattentäta kläder är därför nödvändigt. Tundran är vattensjuk, men permafrosten gör ändå den lättgången. Du rekommenderas ta med gummistövlar. Vill du få ut maximalt av fotograferingen kan du med fördel ta med ett par rejäla vadarbyxor, som gör att du obehindrat kan röra dig och även kunna komma ner lågt i det blöta landskapet för bra lågperspektivbilder på vadare och änder.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Övrigt
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (11/6)
Ankomst med morgonflyget från Anchorage till Barrow, där hela gruppen samlas för första gången. Efter att vi fått hyrbilar, checkat in på hotellet och bunkrat upp med lite mat, beger vi oss ut på tundran för fotografering.

Dag 2 – 8 (12 – 18/6) 
Heldagar vid Barrow, med full fokus på fotografering av tundrans invånare. Vi är flexibla och anpassar oss efter väder och ljus, i syfte att få ut så mycket som möjligt av fotograferingen. Räkna med fotografering även nattetid, om vädret och ljuset är gynnsamt. Vi kommer dock alltid att se till att vi även får möjlighet till vila och återhämtning mellan fotograferingarna.

Dag 9 (19/6) 
Fotografering under morgonen, med fokus på sådant vi vill ha mer bilder på. Under förmiddagen avslutas resan i Barrow, i god tid för att hinna med flyget tillbaka ner till Anchorage.

Galleri