Med möjlig förlängning 15-18 augusti till den världsunika och frodiga Atlantiska regnskogen på Brasiliens östkust, en bit från Sao Paulo på vägen hemåt.
NÅGRA HÖJDPUNKTER
- Jaguar – Vi far ut på inte mindre än 5 båtsafaris på Cuiabáfloden, i världens bästa område för att kunna möta dessa fantastiskt vackra, stora katter
- Våra lokala båtförare anses vara bland de proffsigaste och bästa i trakten på att hitta jaguarer och jätteuttrar
- I jaguarlandet bor vi 3 nätter på ett mycket bekvämt och välplacerat flytande hotell. Ibland går jaguar förbi utanför
- Stora chanser till nära möten med sällsynta däggdjur som tapir och jätteutter och viss möjlighet till den sällsynta ozeloten
- Världens största papegoja – hyacintaran
- Världens största gnagare – kapybaran
- Många tusentals jacarékajmaner och chans att se Världens största orm, anacondan
- Möten med andra däggdjur jättemyrslok, trädmyrslok, näsbjörn, vrålapa, capuchinapa, bältdjur och flera arter hjortar
- Fantastisk fågelrikedom med flera andra arter papegojor, kolibrier, tukaner, storkar, hägrar, kungsfiskare och ett antal spännande rovfågelarter
- En dag med besök hos cowboyproffsen morgon och kväll för att se då de arbetar med djuren
PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ett av världens största periodiska våtmarksområden, stort som halva Sverige, som breder ut sig över 200 000 kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay. Den naturliga fiskproduktionen per hektar är bland den högsta i världen och i inget annat sötvattensområde lever fler fiskarter. Det har skapat ett fantastiskt djurliv som gynnas av den enorma volymen fisk och snäckor. I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas över 400 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, ozelot, tukaner, arapapegojor av flera arter, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. Till största delen är Pantanal ett öppet mosaiksavannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på aningen mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan totalt översvämmat träsk med ett par meter djupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde. Oavsett säsong är det riktigt varmt. Sånär som på en vanligen tio dagar lång “vinter” i juli. För människorna som bor här har det traditionellt varit boskapsrancher, hästar och kor som varit levebrödet. Cowboys och indianer helt enkelt och det är i stor utsträckning indianerna, urbefolkningen, som ÄR cowboys på många av rancherna. Under senare årtionden har naturbaserad turism, för att uppleva djurlivet och naturen, kommit att bli en minst lika viktig inkomstkälla.
Djurlivet har ökat betydligt här de senaste 25 åren, inte minst jaguarerna och kajmanerna. Det är till stor del turismens förtjänst. Att människor som vi nu betalar för att komma hit och se djuren och naturen har gjort att naturen nu fått en “egen ekonomi” till sitt försvar. Dessutom är allt fler av djuren allt mer orädda och oskygga, eftersom de på allt fler håll inte jagas längre, vilket gör att vi nu får förmånen att se dem mycket bättre.
DJUREN OCH FÅGLARNA
Såväl när vi åker på Transpantaneiran, den kända vägen rakt ut i våtmarkerna, som när vi är på olika lodger, kommer vi i närkontakt med djurlivet. På savannen letar vi efter de många och för oss exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapir. I våtmarkerna samlas hägrar, skarvar, ibisar, ormhalsfåglar, rovfåglar, kungsfiskare och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna hittar vi kajmaner i tiotusental. Lodgernas trädgårdar och närområden ger ofta fina möjligheter till nära möten med många relativt oskygga fåglar och djur som näsbjörn och bältdjur. Floderna är Pantanals livsnerver och längs dem finns mycket spännande att upptäcka. Utmed floden Pixaim kommer vi att spana på fiskande rovfåglar, hägrar, Jabirustorkar och kungsfiskare. På flera håll lever också den tidigare utrotningshotade hyacintaran, världens största papegoja. Floderna ger oss också chans att möta jaguaren. Dessa normalt sett skygga katter söker sig under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och vila, vilket vanligen kan ge oss goda förutsättningar att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra chanser till det som det bara går, bor vi på ett bekvämt och välplacerat flytande hotell, mitt i jaguarens kärnområde. Under dessa tre dagar ute på Cuiabáfloden kommer vi att ha hela 5 utfärder med snabba, låga båtar för att leta jaguar, jätteutter, tapir, kapucinapa, vrålapa, kapybara och mängder av fåglar. Kanske också någon anakonda?
Resan är planerad så att på varje ställe vi bor på kommer vi att rikta in oss på några speciella arter och naturtyper. Vi har valt områden att besöka i norra Pantanal som ger de absolut bästa förutsättningarna för bra möten med karaktärsarterna som finns där. Självklart kommer vi även kunna se mycket mer än de olika fokusarterna.
SÖDRA PANTANAL
Här hoppas vi på goda chanser till jättemyrslok, trädmyrslok, fler kajmaner och mängder av fåglar, med flockar med arapapegojor av olika arter som några av huvudattraktionerna. I ett stort så kallat sjunkhål häckar en koloni grönvingade arapapegojor. Fåglarna är mycket aktiva och visar ofta upp sig fint på nära håll när de flyger över det djupa hålet och sedan sitter på sandstensväggen eller i träden runtomkring. Runt de grönvingade arorna kommer vi även att spana efter blågula aror, buff-necked ibis och flera andra spännande fåglar som kan dyka upp. På nästa anhalt på resan är det dags att leta efter myrslokar. I området där vi bor finns är jättemyrslok vanligare och mindre skygg än på många andra håll, så med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dem till fots. Här finns också den mindre och mer svårfunna trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna hitta fram med vår skarpögde guides hjälp. Hyacintaror, blågula aror och tokotukaner häckar dessutom runt vår lodge. Givetvis finns här också mycket annat att se, t.ex. kapybara, seriemas, kajmaner, rävar och de roliga bältdjuren.
Här får vi också möjlighet att bekanta oss lite mer ingående med boskapsskötarlivet och vi kan välja att hälsa på cowboysen både på morgonen och eftermiddagen för att se deras arbete med djuren.
Dagsprogram
Dag 1 (1/8)
Flyg från Skandinavien mot Brasilien.
Dag 2 (2/8) (Lunch – Middag)
Ankomst till Cuiabá under förmiddagen. Vi har dagen fri för att vila ut efter en lång resa. Övernattning på flygplatshotell.
Dag 3 (3/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi lämnar hotellet på morgonen. Transport till vår lodge och första mötet med den vilda Transpantaneira-vägen. Lunch på lodgen vid Pixaimfloden. Under eftermiddagen beger vi oss ut på safari med båt och till fots för att möta Pantanals spektakulära djurliv. På kvällen försöker vi se ozelot.
Dag 4 (4/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Hela dagen spenderas i markerna i och kring vår lodge, med början redan i gryningen. Under förmiddag/eftermiddag görs safaris med båt och till fots. Vi njuter av mängden kungsfiskare, hägrar, Jabirústorkar, kajmaner, kapybaror och rovfåglar. Även när vi inte är på safari finns fina obs- och fotomöjligheter av framför allt fåglar i närområdet runtom lodgen. På kvällen en chans till ozelot igen.
Dag 5 (5/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi lodgen och åker vidare mot Porto Jofre, där resan delvis är en safari och vi kommer att få tillfällen till möten med vilda djur och en rad vattenfåglar längs vägen. Från Porto Jofre tar vi oss så vidare ut med båt på Cuiabá-floden till vårt bekväma flytande hotell. Här, mitt i jaguarens kärnområde, kommer vi att bo i tre nätter. Redan denna första eftermiddag ger vi oss ut i båtarna för att leta efter jaguarer, kajmaner, jätteuttrar och allt annat spännande som kan dyka upp utmed flodstränderna.
Dag 6-7 (6-7/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa två heldagar tillbringas morgon och kväll på Cuiabáfloden. Vårt huvudmål är jaguaren. Under förmiddag och eftermiddag kommer vi att aktivt, per båt, leta efter dessa sällsynta katter utmed floden, ofta alldeles nära lodgen. Vi kommer även att kunna möta jätteuttrar, kajmaner, många fåglar och en rad andra spännande djur. Vi gör ett uppehåll mitt på dagen för lunch och en stunds vila.
Dag 8 (8/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter en tidig frukost lämnar vi hotellet på Cuiabáfloden och påbörjar färden tillbaka längs Transpantanerian, till vår nästa lodge. Under eftermiddagen en safaritur för att leta spännande fåglar och djur. Vi håller ögonen öppna efter nandustrutsar, näsbjörnar och kanske någon tapir?
Dag 9 (9/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgonen ägnar vi åt det rika fågel- och djurlivet alldeles runt lodgen. På dessa marker har ingen jagat sedan över 25 år och djuren är ofta anmärkningsvärt oskygga. Tukaner, näsbjörnar, currassowhöns, caracaras, papegojor och andra färggranna fåglar. Sedan reser vi vidare tillbaka till Cuiabá och därefter med flyg till Campo Grande i Södra Pantanal. Hotell i Campo Grande.
Dag 10 (10/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi till nästa lodge. Vi checkar in på denna bekväma lodge, äter lunch och utforskar de direkta omgivningarna. Här finns rikligt med spektakulära fåglar och ofta ser vi bältdjur. På eftermiddagen drar vi ut på safari med bra chans till bl.a. myrslokar.
Dag 11-12 (11-12/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Safari både på morgonen och eftermiddagen för att leta jättemyrslok, trädmyrslok och andra spännande djur. Mitt på dagen möjlighet till vila eller till att spana in djurlivet i och kring lodgen. Den ena dagen tar vi oss till en boskapsranch och följer en del av boskapsskötarnas arbete där.
Dag 13 (13/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost reser vi vidare vi till en fazenda med vanligtvis oskyggt fågelliv och efter lunch vidare till Burraco das Araras. Detta är ett stort så kallat sjunkhål, där det häckar en koloni med grönvingade arapapegojor, vilket ger oss förmånen att kunna se dem både på nära håll och dessutom delvis uppifrån. Sedan till ett bekvämt hotell i den lilla staden Bonito.
Dag 14 (14/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter en morgon i trevliga Bonito reser vi tillbaka till Campo Grande. Lunch på en mycket brasiliansk restaurant. Till hotell i Campo Grande.
Dag 15 (15/8) (Frukost)
Huvudresan avslutas efter frukost och avresa med flyg mot Sao Paulo. Antingen fortsätter man då hemåt eller har valt att följa med på vår fina förlängningstur till den unika, artrika, hotade och frodiga Atlantregnskogen vid kusten.
Dag 16 (16/8)
Vårt flyg landar i Sverige under morgon/förmiddag.
Förlängningsresa till Atlantregnskogen
Till den världsunika och extremt frodiga Atlantregnskogen vid kusten. Dessa unika och starkt hotade skogar har varit isolerade i miljoner år och därmed utvecklat en rik lokal fauna och flora, med många endemiska arter som bara finns här. Massiv grönska, med lianer, trädrötter, plankrötter och klätterväxter i varje grenklyka. Flera otroligt färgstarka fågelarter som kolibrier, tangaror och tukaner. Även chans till marmosettapor och tayramård. Lodgen har matningsplatser för kolibrier, småfåglar och tukaner, samt ströv-vänliga stigar i regnskogen.
Dag 15 (15/8) (Lunch – Middag)
Från Sao Paulos flygplats åker vi två timmar med buss ner till den världsunika och extremt frodiga Atlantregnskogen vid kusten. Dessa unika och starkt hotade skogar har varit isolerade i miljoner år och därmed utvecklat en rik lokal fauna och flora, med många endemiska arter som bara finns här. Massiv grönska, med lianer, trädrötter, plankrötter och klätterväxter i varje grenklyka. Flera otroligt färgstarka fågelarter som kolibrier, tangaror och tukaner. Även chans till marmosettapor och tayramård. Lodgen har matningsplatser för kolibrier, småfåglar och tukaner, samt ströv-vänliga stigar.
Dag 16 (16/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Morgon och kväll i den artrika regnskogen runt lodgen. Lättvandrade stigar i skogen där man kan gå antingen med guide eller på egen hand. Flera gömslen för den som vill se fåglarna ännu närmare.
Dag 17 (17/8) (Frukost – Lunch)
Förmiddag i regnskogen runt lodgen och därefter resa tillbaka till Sao Paulo, i lagom tid för att passa flyget hemåt.
Dag 18 (18/8)
Vårt flyg landar i Sverige under morgon/förmiddag.
Reseledare
STAFFAN WIDSTRAND
född 1959. Fotograf och författare. National Geographic Explorer. Rest i Pantanal 25 gånger sedan 1997. En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”. Sony Europe Imaging Ambassador. Naturreseledare sedan 1981.
Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.
Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”. VD för Wild Wonders International AB.
Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar och anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar. Publicerad i en rad av världens största tidningar. Invald i Naturfotograferna/N.
www.staffanwidstrand.se
www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com
