Projektbeskrivning

Astrofotografering på Öland – Grundkurs

20 – 22 september 2019

Se även vår Fördjupningskurs 4 – 6 oktober 2019

Galleri
Omdömen
Bokningen är stängd för denna workshop

Astrofotografering är väldigt fascinerande och att kunna fånga nattens ljus ger ger en extra dimension till den dagliga fotograferingen. Men det är inte alltid så lätt att hitta rätt där ute bland Vintergatans alla stjärnor, nebulosor och planeter. Under denna workshop fokuserar vi på hur man bäst planerar, genomför och redigerar sina nattliga äventyr med ett fokus på landskapet i kombination med stjärnhimlen.

Vi inleder helgen med det mest grundläggande och fördjupar oss i kamerans inställningar för att lyckas med astrofotografering. Detta för att vara redo att bege oss ut om vädret så tillåter. Astrofotografering är mer väderberoende än någon annan typ av fotografering, så det gäller att vara redo när rätt förutsättningar ges. Vidare kommer vi gå igenom hur man bäst planerar sin astrofotografering med allt från val av plats och mörker till när på året objekten finns synliga på himlen. Vi fördjupar oss i vad som är lämplig kamerautrustning med tillhörande kringutrustning, studerar olika foto- och presentationstekniker för att ta och visa upp sin bilder.

Vi kommer även att gå igenom lämplig programvara för redigering och prova på olika grundläggande redigeringstekniker. Kursens huvudfokus är hur man använder vanlig fotoutrustning för att fånga det som finns där ute, men vi kommer även ta upp vad som krävs om man vill ta ett steg till och fånga det som finns än längre ut i rymden.

 Inga särskilda förkunskaper krävs men vi rekommenderar att deltagaren har allmän kameravana och är någorlunda bekant med sin egen utrustning och gärna hittar i kamerans menyer i mörkret. Särskilt knappen för liveview och att kunna zooma i bilden är en grundfunktion vi kommer använda oss av.

Vi bor i Kastlösa på södra Öland som ligger långt från fastlandet och störande ljusföroreningar vilket gör att vi har ett fantastiskt mörker alldeles inpå knuten.

Workshopsfakta

Datum
20 – 22 september 2019
Starttid: 15.00 20 september
Sluttid: 13.00 22 september

Pris
5 695kr
(Anmälningsavgift 1 139 kr)*

Ledare
Jörgen Tannerstedt

Antal deltagare
Min 4
Max 16

Sista anmälningsdag
30 augusti 2019

Inkluderat i priset
Helpension (del i dubbelrum, 2 frukostar, 2 luncher, 2 middagar), handledning.

Enkelrumstillägg
700 kr

Ej inkluderat i priset
Resa till Kastlösa på Öland, resekostnader på Öland, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

Boende
Vi bor och har teoriundervisning på Allégården i Kastlösa på Öland.

Fotoutrustning
För astrofotografering är ett vidvinkelobjektiv med stor bländare på en kamera med stor sensor att föredra. Allt monterat på ett stabilt stativ.

 Det vanligaste man använder sig av är ett objektiv med en brännvidd någonstans mellan 14 och 35 mm med en bländare på f1.4 till f2.8. Men det fungerar bra att använda upp till 50 mm med en stor bländare utan att behöva använda specialutrustning.
De flesta systemkameror som är tillverkade de senaste 6-7 åren fungerar bra att använda. Men tekniken och utvecklingen för att fotografera i mörker har gått fort och en nyare kamera och gärna en fullformatskamera, hanterar mörker och brus bättre. För lite äldre utrustning finns det tekniker som gör att även de går att använda.

 Vidare är ett stativ är ett måste för långa slutartider. En trådutlösare kan vara bra att ha med men ingen nödvändighet.

 Då fotograferingen kommer att ske på natten är en ficklampa lämplig att ta med sig. Denna behöver inte vara särskilt kraftig utan fungerar mest som ledljus. Har den möjlighet till att visa rött ljus är det att föredra. Det går även att färga glaset på en vanlig lampa med en röd tuschpenna.

Övrig utrustning
Utöver kamerautrustningen rekommenderas en dator för bildimport/efterbehandling. Under kursen kommer vi huvudsakligen visa exempel på hur man kan redigera i programmen Lightroom och Photoshop men det är inget krav att man har dessa program.

Kläder
Temperaturen om nätterna i september kan vara kylig så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera.

Handvärmare kan vara skönt för fingrarna men även för att motverka kondensbildning på objektivet.

Gruppen och språk
Våra workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra workshops talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Workshopvillkor

Galleri