Project Description

Dolomiterna i Italien – Dramatiska berg och frodiga alpängar

12 – 18 juni 2017

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Fantastiska berg och dalgångar vart man än fotograferar.
  • Frodiga ängar med fält av blommande växter med bl.a. orkidéer och ranunkler.
  • Murmeldjur och andra alpina djur och fåglar.
  • Gamla skogar och kulturlandskap.
  • Ladinsk och tyrolsk kultur.
  • Boende på mysigt alphotell och alprifugio.
  • Mycket lugn takt där din själ hinner med.
  • Traditionell och god norditaliensk mat.
  • Reseledaren lär ut bl.a. makro- och landskapstekniker och ger personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

I den nordöstliga delen av Italien ligger Dolomiterna som är en del av Alperna. Spektakulära bergstoppar reser sig som stora taggiga spiror och pyramider över gröna alpdalar. Kulturen är i vissa delar helt unik och det säregna gamla ladinska språket pratas fortfarande i den delen dit vår fotoresa går.

Vi bor mitt i en sydtyrolisk alpby, i Fassa dalen där frodiga slåtterängar med en rik örtflora och gamla skogar ligger precis utanför vårt hotell.

Varje dag gör vi fotoutflykter med linbana eller vår minibuss till högt liggande alpinska ängar för att fotografera bl.a. purpurblå gentianor, gula alpsippor, den mytomspunna edelweiss, visslande murmeldjur och mäktiga landskap.

Vi bor även på ett högt liggande alphotell, här ges utmärkta tillfällen för nattfotografering. Här bor vi nära våra motiv vilket ger mer tid till att fotografera växter, djur och berg i det röda alpljuset under tidig morgon och sen kväll.

OBS! Detta är ingen vandringsresa utan en ren fotograferingsresa där vi inte gör fysiskt krävande eller svåra vandringar. För den som vill finns många och lätta möjligheter att vandra längre på egen hand – efter reseledarens anvisningar.

Under vår resa fotograferar vi i bergen i Sellagruppen, i Vaioletbergen och i bergen vid dalen San Nicolo. En av dagarna tar vi även linbanan upp till Pordoimassivets topp där vi upplever högalpinsk natur på toppen av en gigantisk ”bergspelare”. Här finns en vid utsikt mot det mäktiga Marmoladamassivet där Dolomiternas största glaciär finns.

Alperna är världskända för sin spektakulära natur. Tidigare var livet anpassat efter rytmen mellan sommar och vinter, med ett liv i dalarna på vintern och ett liv på sommarviste på högt liggande alpängar med fäbodgårdar. Avverkningen av skogen har alltid varit skonsam och selektiv vilket har utvecklat skogarna till gammalskogar med hängande lavar och en rik växtlighet med flera arter av särpräglade orkidéer.

Dolomiterna består till största delen av kalk med inslag av magnesium som geologiskt gynnar en stor mångfald växtarter och därför är skogarna med vattenfall och de frodiga alpängarna ovanför skogsgränsen ett botaniskt eldorado. Vi får möjlighet att fotografera ett myller av växter med flera olika arter av sippor, gentianor, orkidéer med bl.a. brunkulla, ranunkler och ikoniska växter som alprosen.

På många alpängar hör vi murmeldjuren vissla och det går att smyga nära inpå dem med lite tålamod. I bergen finns även gems, alpstenbock och kronhjort. När vi bor på det högt liggande alphotellet finns vilda mufflonfår på ängarna i närheten – sida vid sida med betande alpboskap med plingande bjällror.

På våra utfärder övervakas vi av alpseglare och orädda alpkajor och kungsörnen flyger längs de branta klippstupen. Många sydliga och alpina fågelarter häckar i området och en del arter är relativt lätta att komma nära.

Vi rör oss i ett lugnt tempo i naturen och transporter under resan kommer att ske med minibuss och linbana.

I Sydtyrolen möts österrikisk och italiensk kultur. Vi bor därför på två mysiga alphotell, ett i Fassadalen i byn Pozza di Fassa och ett – alprifugio – uppe på alpängarna i Vaioletbergen. På kvällarna äter vi genuin norditaliensk mat, dricker vin eller gott öl och frossar i dagens bildskörd och reseledaren ger dig insikt i hur du kommer hem med bättre bilder.

Detta är en resa inte bara för naturfotograferna utan även för dig som vill lära annorlunda fototekniker, är botaniskt- eller djurintresserad eller som vill uppleva en unik del av Italien. Allt i ett lugnt och behagligt tempo.

Se bilder för smakprov på några av de djur, växter och miljöer vi kommer att fotografera under resan.

Resefakta

Datum
12-18 juni 2017

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 6
Max 8

Sista anmälningsdag
1 maj 2017

Pris
15 600 kr
(Anmälningsavgift  6 000 kr)*

Inkluderat i priset
Helpension med del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss och linbana), transport från och till Venedig Marco Polo flygplats.

Enkelrumstillägg
1 700 kr

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Italien, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, saker av personlig karaktär och dricks.

Flygplats
Resan startar och avslutas på Venedig, Marco Polo flygplats. Vi rekommenderar Lufthansa som ankommer till Venedig, Marco Polo kl. 12.50 den 12/6 och som avgår från Venedig, Marco Polo kl. 17.35 den 18/6.
Vår reseledare möter vid ankomst på Venedig, Marco Polo flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till mindre däggdjur, fåglar, reptiler, insekter och groddjur så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel till landskap och objektiv med zoom 70-200 mm är utmärkta allroundobjektiv. För att öka brännvidden för skyggare djur måste du använda ett längre teleobjektiv, upp till 300 eller 500 mm, eller eventuellt öka din befintliga brännvidd med en telekonverter. För fotografering av växter och småkryp rekommenderas brännvidder från 24 mm upp till 200 mm. Makroobjektiv är bra att ha, saknar du ett makroobjektiv kan du klara dig med en sats av mellanringar eller med en försättslins så ditt korta tele eller ditt normalobjektiv blir ett makroobjektiv. Det är bra att ha med sig en stark ficklampa med neutralt ljus, typ LED och ev. en blixt. Mer information kommer med en speciell reseinformation inför avresan. Vi kommer att koncentrera oss på landskaps- och makrofotografering så ha gärna med eget stativ.  Även trådutlösare och polfilter kan vara bra att ha med.

Kläder
Klimatet under juni i Dolomiterna i Italien är som i Sverige men kyligare på högre höjder vilket innebär att lättare fältkläder med en varm fleecetröja är det perfekta valet. Ta även med regnkläder och regnbyxor då det kan förekomma kraftiga regnskurar i bergen. Bra och stabila skor, eventuellt kängor, att gå i är en nödvändighet, även en bra dagstursryggsäck för fotogrejor och regnskydd är viktig.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resan.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1 (12/6) (Middag)
Ankomst till Venedig, Marco Polo flygplats på eftermiddagen och där väntar vår reseledare. Härefter följer en bilresa på ca. 3,5 timmar innan vi når vårt hotell – i Fassa dalen. Efter att vi har checkat in och avnjutit en middag så har vi en kort briefing om vad som väntar oss under nästa dags morgon och de kommande dagarna.

Dag 2-4 (13-15/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Varje dag har vi en tidig frukost och strax därefter beger vi oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter blir det lunch på en alpstuga och en stunds siesta. Om vi har tid tar vi ett teoripass där vi pratar om fototekniker och förbereder oss för eftermiddagens och kvällens fotosession. En härlig middag på ”vårt hotell” avslutar alltid dagen.

Dag 5-6 (16-17/6) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost dag 5 tar vi linbanan upp i Vaioletmassivet och går en lätt vandring genom en sagolik skog till vårt hotell – en alprigugio. Vi har möjligheter att fotograferar under vandringen. Vårt bagage fraktat upp till hotellet med bil. Väl framme blir det lunch, lite teori och en stunds vila innan vi ger oss ut i omgivningarna för att leta efter nya motiv och allt efter egna önskemål kan man återvända i egen takt tillbaka till hotellet innan middagen. På kvällen om vädret tillåter blir det bergsfotografering i solnedgångsljus och i den blåa timmen. För de som orkar testar vi nattfotografering med stjärnor och berg.
Nästa dag har vi en tidig start vid soluppgång och vi beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Så småningom återvänder vi till hotellet för frukost och en stunds siesta. Innan lunch har vi ett teoripass där vi pratar om fototekniker, bildredigering, diskuterar varandras bilder och förbereder oss för eftermiddagens fotografering. En välsmakande lunch på lokala råvaror bryter av teoripassen och efter lunchen har vi en stunds vila innan eftermiddagen och kvällens fotosession.

Dag 7 (18/6) (Frukost)
Efter en tidig frukost och vandring genom skogen tillbaka till linbanan har vi ca. 3,5 timmars transfer till flygplatsen i Venedig.

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Galleri

Sista anmälningsdag

0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Dolomiterna i Italien – Dramatiska berg och frodiga alpängar: 12 – 18 juni 2017

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-891318 eller 0707-485958.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
 Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer) Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

 Jag godkänner resevillkoren Läs resevillkoren
All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund