Project Description

Alaska – Laxfiskande björnar

27 augusti – 4 september 2018

Galleri
Boka denna resa
Omdömen

Några av resans höjdpunkter:

  • Fotografera laxfiskande brunbjörn på nära håll.
  • Ca 30 björnar finns i området och äter upp sig inför vintern.
  • Vår camp ligger endast ca 200 meter från floden där björnarna fiskar.
  • Alaskas storslagna landskap.
  • Fantastisk ”bushflight” ut till vår camp.
  • Vi har en kock med oss så vi kan fokusera på fotograferingen.
  • En veckas camping i Alaskas vildmark.
  • Vi samarbetar med en av Alaskas mest erfarna björnguider som dessutom är fotograf.
  • Eget tält.

Vi kommer att campa i Katmai nationalpark vilket gör att det är mycket bra om man har tidigare campingerfarenhet.

Katmai nationalpark är synonymt med en storslagen vildmark. En vildmark som har världens tätaste population av brunbjörnar. Björnarna är kända för att fiska lax i floderna. Katmais många floder är lek- och uppväxtplats för Alaskas olika laxarter, laxen leker i olika floder och vid olika tider på sommaren och hösten beroende på vilken art det är. Detta gör att björnarna flyttar sig mellan olika områden beroende på vart laxen leker. Ju längre fram på året vi kommer desto mer fokuserade blir björnarna på att äta lax och att äta mycket lax så de klarar av vinterdvalan. För oss som fotografer ger detta fantastiska möjligheter till unika bildtillfällen.

I ”vår” flod börjar laxen att gå upp för att leka i mitten av augusti och strax därefter kommer björnarna för att frossa i det överflöd som laxen ger. I området finns ca 30 björnar som regelbundet fiskar i floden. Ofta finns det ett par honor med ungar vid floden, under 2016 var det tre honor med ungar som var framme och fiskade varje dag. Björnarnas fokusering på att äta lax gör att vi kan komma dom nära och få uppleva och fotografera situationer som är helt unika. Att ha björnar på bara några meters håll är inte ovanligt.

Fotografiskt kommer vi att kunna ta allt från närbilder med teleobjektiv till miljöbilder med vidvinkelobjektiv. Vi kommer att få möjlighet till en varierad fotografering av björnarna. Vi kommer hela tiden att positionera oss för bästa fotoförutsättningar så att vi t.ex. kan få bilder på björnar som jagar fisk i floden, ungar som vilar med sin mamma, björnar i det storslagna landskapet, björnar som äter lax eller om vädret är med oss björnar i motljus. Denna fotoresa är inriktad på endast en art men vi glömmer inte bort att få med landskapet både i rena landskapsbilder och med björnar.

Landskapet präglas av floder och av vulkaniska berg. Utmed floden varierar vegetationen från att vara helt obefintlig i tidvattenzonen till att övergå till gräsvegetation i flodens mynning och högre upp i floden kommer en lågvuxen träd- och buskmiljö. Variationen i vegetation ger oss också större möjlighet att få variation i våra björnbilder och så här års har höstens färger börjat komma vilket ytterligare adderar till våra bilder.

För att vi ska få en så stor vildmarksupplevelse och så bra fotomöjligheter som möjligt kommer vi att campa direkt vid ”vår” flod. Detta gör att vi alltid är där det händer. Vi kan från vår camp se björnarna vid floden och oftast är det bara några minuters gångväg till björnarna vid floden och vår fotografering. Detta till skillnad mot många andra arrangörer där man kan behöva gå eller åka fyrhjuling långt till björnarna. För att ytterligare göra så att vi kan fokusera på fotograferingen så har vi med en kock som lagar all vår mat och sköter allt i campen medan vi är hos björnarna. När vi kommer tillbaka från fotografering är maten eller kaffet klart, allt för att vi ska kunna njuta av björnar och foto. Även detta är något som många andra arrangörer inte har, utan där får man inte sällan även delta vid matlagning och diskning vilket gör att värdefull tid för fotograferingen går till spillo.

OBS! Extra resevillkor för fotoresan Alaska – laxfiskande björnar

Vädret i Alaska kan vara mycket oberäkneligt och regn kan göra att vårt dagsprogram måste justeras. Vilket innebär att både utresedag och hemresedag till/från Katmai nationalpark kan ändras pga. väderförhållanden. Vi rekommenderar att du som deltagare har minst 2 dagar i Homer innan ditt flyg tillbaka till Skandinavien i fall vädret gör att vi inte kan flyga ut från Katmai.

Eventuella extra övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader som kan uppstå pga. av detta står deltagaren själv för.

Resefakta

Datum
27 augusti – 4 september 2018

Pris
49 900 kr (Anmälningsavgift 6 000 kr)

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare
5 – Priset för resan är beräknat på ett deltagarantal på 5 personer. Resan kan genomföras med mindre antal deltagare mot ett tillägg.

Sista anmälningsdag
1 juli 2018

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt program, ”eget” 2 mans tält under vistelsen i Katmai np, flyg med pontonplan t/r Katmai np, fotohandledning, lokala transporter, transfer till och från Homer flygplats

Enkelrumstillägg
2 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Homer, ESTA-visum, 3-säsongs sovsäck, vadarbyxor, dricks, försäkringar*, avbeställningsskydd, drycker, telefon- och internetavgifter samt saker av personlig karaktär.
Eventuella extra kostnader, som kan uppstå pga. förseningar/förändringar i dagsprogrammet pga. väderförhållanden eller annan händelse som Wild Nature fotoresor inte kan råda över, så som övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader står deltagaren själv för.

Flygplats
Homer, Alaska

Fotoutrustning
Fokus på denna fotoresa kommer att vara att fotografera fiskande brunbjörnar. Vi kommer att få möjligheter att fotografera björnar både i närbild och i det fantastiska Alaska landskapet och detta både på håll och mycket nära. Beroende på vilket objektiv man fotar sina bilder med kommer de att få olika uttryck. Vi kommer att kunna ta landskapsbilder med björn både med vidvinkel- och teleobjektiv. Likaså när det gäller närbilder, här kommer vi att kunna använda både våra stora teleobjektiv men även medelzoomar som 70-200 mm och 80-400 mm. För få så bra förutsättningar som möjligt för en varierad fotografering av djur och fåglar på denna resa är allt från vidvinkelobjektiv, t.ex. 24- 70 mm, till teleobjektiv, t.ex. fast 500 mm användbara. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele- eller zoomobjektiv kan du använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är mycket bra att ta med sig då vi ibland kommer att sitta och vänta på björnarna och att de ska fiska. För att skydda kamerautrustningen mot regn är ett regnskydd till din kamera och objektiv bra att ha med sig.

Kläder

Precis som här hemma kan temperaturerna variera kraftigt på hösten. Om solen skiner kan temperaturen nå upp mot ca +15 grader. Molniga dagar kan temperaturen sjunka relativt lågt och rent av ner mot nollan på natten. Vädret i Alaska kan variera snabbt och vi kan få uppleva alla årstider på en och samma dag. När vi är ute i Katmai nationalpark kommer vi, pga. flygtekniska skäl, att få begränsa vår packning och då är det lämpligt att ha med sig kläder i flera olika lager så man kan anpassa klädseln efter rådande temperatur. Bra regnkläder är en självklarhet precis som mössa och vantar. Ta med ett par vattentåliga kängor/stövlar och några enklare skor att ha på sig under transporter och på kvällar.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resan.

Övrigt
Vi kommer att campa i Katmai nationalpark vilket gör att det är mycket bra om man har tidigare campingerfarenhet.
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar* och avbeställningsskydd. För resa till USA behövs ett Esta-visum. Ansök om visum i god tid, visumansökan görs smidigt hos Esta på internet.
Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer.

*Försäkring – då vi kommer att tillbringa största delen av tiden på denna resa långt ute i vildmarken långt ifrån vägar och reguljära flyglinjer är det av största vikt att din försäkring inkluderar räddningstransport.

OBS! Vädret i Alaska kan vara mycket oberäkneligt och regn kan göra att vårt dagsprogram måste justeras. Vilket innebär att både utresedag och hemresedag till/från Katmai nationalpark kan ändras pga. väderförhållanden. Vi rekommenderar att du som deltagare har minst 2 dagar i Homer innan ditt flyg tillbaka till Skandinavien i fall vädret gör att vi inte kan flyga ut från Katmai.

Eventuella extra övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader som kan uppstå pga. av detta står deltagaren själv för.

Wild Nature fotoresor kan anordna aktiviteter under dessa buffertdagar till självkostnadspris.

Resevillkor

Dagsprogram

OBS! Vädret i Alaska kan vara mycket oberäkneligt och regn kan göra att vårt dagsprogram måste justeras. Vilket innebär att både utresedag och hemresedag till/från Katmai nationalpark kan ändras pga. väderförhållanden. Vi rekommenderar att du som deltagare har minst 2 dagar i Homer innan ditt flyg tillbaka till Skandinavien i fall vädret gör att vi inte kan flyga ut från Katmai.

Eventuella extra övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader som kan uppstå pga. av detta står deltagaren själv för.

Wild Nature fotoresor kan anordna aktiviteter under dessa buffertdagar till självkostnadspris.

Dag 1 (27/8) (Middag)
Ankomst till Homer. Transfer från flygplats till hotell.
Övernattning på hotell i Homer.

Dag 2 (28/8) (Frukost – Lunch – Middag)
Transfer till vårt pontonplan. Flyg till vår camp i Katmai nationalpark (ca 1,5 timme).
På eftermiddagen har vi vår första möjlighet att fotografera fiskande björnar.

Dag 3–7 (29/8–2/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kretsar allt runt att fotografera björnar. Våra dagar börjar tidigt, självklart lite beroende på väder, med frukost i tid så att vi är redo att fotografera när ljuset är där. Vi har sedan ett förmiddagspass med fotografering och sedan tar vi oss tillbaka till campen för att vila upp oss lite och få mat i oss. På eftermiddagen har vi sedan ett nytt fotopass. Vi håller på att fotografera så länge vi har ljus och björnar med oss. Dagarna avslutas med middag och lite sammanfattning av dagen i vår camp.

Dag 8 (3/9) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag är det dags att lämna Katmai nationalpark för denna gång. Men innan vi flyger tillbaka till Homer så hinner vi med ett sista fotopass på morgonen. Flygresan tillbaka till Homer är väderberoende men vi räknar med att vara tillbaka i Homer runt kl 18.00. Transfer till hotell och middag på en trevlig restaurang i Homer.
Övernattning på hotell i Homer.

Dag 9 (4/9) (Frukost)
Efter frukost transfer till Homer flygplats.

OBS! Vi rekommenderar att du som deltagare har minst 2 dagar i Homer innan ditt flyg tillbaka till Skandinavien i fall vädret gör att vi inte kan flyga ut från Katmai.

Eventuella extra övernattningar på hotell, måltider samt andra kostnader som kan uppstå pga. av detta står deltagaren själv för.

Wild Nature fotoresor kan anordna aktiviteter under dessa buffertdagar till självkostnadspris.

Galleri

Sista anmälningsdag

0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Boka resan

Alaska - Laxfiskande björnar 27 augusti – 4 september 2018

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-891318 eller 0707-485958.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
 Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer) Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

 Jag godkänner resevillkoren Läs resevillkoren
All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund